Çin Dışişleri Bakanı Qin kayıplara karıştı, spekülasyonlar aldı başını gitti

Çin'in çiçeği burnundaki Dışişleri Bakanı Qin Gang'ın uzun zamandır ortalıkta görünmemesi, Çin hükümetiyle ters düştüğü ve tanınmış bir televizyon sunucusuyla ilişkisi olduğuna dair söylentilerin fitilini ateşledi.

Dünya 18 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, 25 Haziran'dan beri ortalıklarda yok.

İngiltere ve ABD’de büyükelçilik görevini sorunsuz bir şekilde yerine getiren Qin Gang, aralık ayında Çin’in dışişleri bakanı olarak atandı. Büyükelçiyken sakin bir imaj çizen Qin’in dışişleri bakanı olduktan sonra ‘Kurt Savaşçı’ denilebilecek sert bir diplomasi yürüttüğünü söylemek çok da yanlış olmaz. Zira göreve geldikten hemen sonra düzenlediği ilk basın toplantısında ABD’yi Çin’in ekonomisinin gelişmesine engel olmakla suçlamış ve, ‘çatışmanın kaçınılmaz olduğunu’ dile getirmişti.

Ne var ki Qin, 25 Haziran’da Sri Lankalı mevkidaşıyla görüşmesinden bu yana kamuoyu önüne çıkmadı. Bir dışişleri bakanı olarak 22 gündür ortalıklarda görünmemesi dikkat çekti.

İngiliz haber ajansı Reuters’in bir Avrupa Birliği (AB) sözcüsüne dayandırdığı haberine göre Qin, bu ayın başlarında Beijing’de AB Dış Politika Şefi Josep Borrell ile bir araya gelecekti ancak Çin, AB’ye tarihlerin ‘artık uygun olmadığını’ bildirdiğinden toplantı ertelendi. AB’ye erteleme haberinin görüşmeden sadece iki gün önce verildiği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili olarak başta yorum yapmayı reddetse de Qin, Cakarta’da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) toplantısına da katılamayınca, dışişleri bakanının ‘sağlık sorunları yaşadığı’ söylenildi. ASEAN’da Çin’i Başkan Şi Cinping’in Dışişleri Danışmanı olan Wang Yi temsil etti ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmelere de yine Wang katıldı.

‘Gönül ilişkisi’ iddiası

Qin’in ortalıkta görünmemesi ise hem Tayvan hem de Hong Kong medyasında genişçe yer buldu. Bu ülkeler, Hong Kong’un önde gelen televizyon sunucularından ve röportajcılarından biri olan Cambridge çıkışlı Fu Xiaotian’ın da oğluyla ortadan kaybolmasına dikkat çektiler.

İnternet kullanıcıları sosyal medyada Fu’nun geçen yıl 24 Mart’ta Washington’dayken Qin ile yaptığı röportajdan klipleri paylaştı. Çinli insan hakları aktivisti Lin Shengliang, Qin’in 2021 yılında ABD büyükelçisi olduğuna ve Fu ile yapılan röportajın geçen yıl mart ayında gerçekleştiğine dikkat çekerek, ünlü sunucunun oğlunu röportajdan sekiz ay sonra kasım ayında dünyaya getirmesine vurgu yaptı. Fu’nun dünyaya getirdiği bebeğin babasının kim olduğu bilinmiyor.

Fu’nun son sosyal medya paylaşımında lüks bir jet, Qin ile yaptığı röportajın ekran görüntüsü ve kendisi ile oğlunun selfie’sine yer vermesi de üzerine eklenince bazı kişiler ikilinin evlilik dışı ilişki yaşadığı iddiasını ortaya attı. Evlilik dışı ilişki, üst düzey politikacılar arasında alışılmadık bir durum olmasa da görevi kötüye kullanma, parti çizgisine ters düşenleri görevden almak için bir bahane olarak kullanılabiliyor.

Bununla birlikte geçen sonbaharda Başkan Şi de 20’nci Parti Kongresi’nden önce haftalar boyu kamuoyunun gözünden uzak kalmış, bu da darbe iddialarının ortaya atılmasına yol açmıştı.

Çin’de ortadan kaybolmak yaygın bir durum

Şu anda ABD’de yaşayan eski bir Komünist Parti gazetesi editörü Deng Yuwen, CNN’e yaptığı değerlendirmede, “Üst düzey bir yetkilinin başına olağandışı bir şey gelirse, insanlar en üst düzey liderle ilişkilerinin bozulup bozulmadığını ya da bunun siyasi istikrarsızlığın bir işareti olup olmadığını merak edecektir” dedi.

Geçmişte de üst düzey Çinli yetkililer, ünlüler ve iş insanları ortalıktan kaybolmuş, aylar sonra Komünist Parti’nin disiplin kurulu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındıkları ortaya çıkmıştı. Bu tür ani kayboluşlar, Şi’nin yolsuzlukla mücadele kampanyasının ortak özelliği haline geldi.

Son yıllarda Interpol’ün Çinli eski Başkanı Meng Hongwei’nin 2018 yılında Çin’de seyahat ederken kaybolmuştu. 2020 yılında Meng, 2 milyon dolardan fazla rüşvet aldığı gerekçesiyle Çin mahkemesi tarafından 13 buçuk yıl hapse mahkum edilmişti.

Bu yılın şubat ayında ülkenin yükselen teknoloji şirketleriyle iş yapan yatırım bankacısı Bao Fan da şirketi China Renaissance’ın kendisiyle iletişime geçemediğini açıklamasının ardından adını kayıplar listesine ekletmişti. Bir hafta sonra ise firma, Bao’nun bir soruşturmada hükümet ile işbirliği yaptığını ‘fark ettiklerini’ söylemişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, dün yaptığı açıklamada Qin’in görevine ne zaman dönebileceği konusunda ‘bilgisi olmadığını’ söyleyerek, ‘Çin’in diplomatik faaliyetlerinin normal bir şekilde devam ettiğini’ dile getirdi.

ABD'yi ikiye bölen tartışma: 'Gerçek zamanlı suç merkezleri'nin sessiz yükselişiABD’yi ikiye bölen tartışma: ‘Gerçek zamanlı suç merkezleri’nin sessiz yükselişi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.