Dünya Meteoroloji Örgütü: Libya’daki kayıpların çoğu gelişmiş uyarı sistemiyle önlenebilirdi

Dünya Meteoroloji Örgütü WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, Libya'daki sel felaketinin neden olduğu can kayıpları için, gelişmiş erken uyarı sistemlerine işaret etti ve 'Eğer gelişmiş erken uyarı sistemleriyle önceden uyarı yapılmış olsaydı Libya'da seldeki kayıpların çoğu önlenebilirdi' dedi.

Dünya 15 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Birleşmiş Milletler’e bağlı WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ilişkin ‘Bilimde Birleşmek’ başlıklı raporu paylaştı.

Libya’da sel felaketinin neden olduğu can kayıplarına değinen Taalas, iklim felaketleri karşısında gelişmiş erken uyarı sistemlerinin önemine işaret etti. Taalas, “Eğer gelişmiş erken uyarı sistemleriyle önceden uyarı yapılmış olsaydı Libya’da seldeki kayıpların çoğu önlenebilirdi” dedi. Selin ekonomik etkilerinin de olduğunu belirten Taalas, “(Erken uyarı sistemleriyle) Elbette ekonomik kayıpları tamamen önleyemeyiz ama aynı zamanda uygun hizmetleri sağlayarak bu kayıpları en aza indirebiliriz” diye konuştu.

DSÖ: Selden etkilenen bölgede 1.5 milyondan fazla kişi var

Dünya Sağlık Örgütü  Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Libya’daki sellerden etkilenen bölgenin 1.5 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yaptığını belirterek, felakete müdahale için acil durum fonundan 2 milyon dolar ayrıldığını bildirdi. ‘Daniel’ fırtınasının 10 Eylül’de Libya’nın doğusunu vurduğunu hatırlatan Ghebreyesus, bunun kuvvetli rüzgar, şiddetli yağmur, iki barajın çökmesi ve yıkıcı sellere neden olduğunu belirtti.

Ghebreyesus, “Libya’da sellerden etkilenen bölge 1.5 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapıyor. Bu felaketin gerçek sonuçları hala ortaya çıkıyor ancak yerel yetkililer 5 binden fazla kişinin öldüğünü ve binlerce kişinin hala kayıp olduğunu bildirdi. 35 binden fazla kişi yerinden oldu. Bu alışılmışın dışında bir felaket” dedi.

Felaket sonrası ölü sayısının arttığını ve hayatta kalanların sağlık ihtiyaçlarının da giderek acil hale geldiğini vurgulayan Ghebreyesus, DSÖ’nün, etkilenen bölgelere acil yardım sağlamak için yetkililer ve ortaklarıyla çalıştığını vurguladı.

TİKA’dan Libya Kızılayı’na 5 bin gıda kumanyası

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı remiz içme suyu ve enerji veren gıdalardan oluşan 5 bin kumanyayı Libya’daki selden etkilenenler için yetkililere teslim etti. Libya Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı Yusuf bin Yusuf minnettarlıklarını ifade ederken, kardeş Türkiye’nin yardımlarına koşmakta gecikmeyeceğinden emin olduklarını söyledi.

Libya'da kâbus sürüyor: Ölü sayısı 6 bine yükseldiLibya’da kâbus sürüyor: Ölü sayısı 6 bine yükseldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.