‘Dünya’nın Doğuşu’nu çeken astronot uçak kazasında öldü

24 Aralık 1968'de Ay yüzeyinden meşhur ve ikonik 'Dünya'nın Doğuşu' fotoğrafını çeken eski astronot William Anders, kendisine ait uçağın suya düşerek batması sonucu öldü.

Dünya 8 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Apollo 8 göreviyle Ay’a giden astronotlardan William Anders, 24 Aralık 1968’de Ay yüzeyinde yürürken Ay ufkundan Dünya’nın ‘doğmakta’ oluşuna tanık oldu ve fotoğraf makinasını doğrultup bu anı ölümsüzleştirdi. Çektiği fotoğraf bu dünyada yaşayan herkesin beynine kazınan meşhur, “Dünyanın Doğuşu” (Earthrise) adlı fotoğraftı. Hala daha bir ikon muamelesi görüyor, ‘Dünyanın çekilmiş en güzel fotoğrafı’ kabul ediliyor, hakkında onlarca makale var bu fotoğrafın.

Dün acıklı bir haber geldi. O fotoğrafı çeken eski astronot, William Anders 90 yaşında bir uçak kazasında öldü. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Apollo 8 misyonunda yer alan eski astronot Anders’ın hayatını kaybettiği kaza, Seattle şehri yakınlarında gerçekleşti.

ABD basınında yer alan haberlerde eski astronota ait olduğu belirtilen uçağın San Juan Adaları açıklarında suya düştüğü ve battığı kaydedildi. Uçağın eski bir model olduğu bilgisi de ABD basınına yansıdı.

NASA’nın Apollo 8 misyonu, alçak dünya yörüngesinden ayrılarak Ay’a ulaşan ilk mürettebatlı uzay uçuşu olmuştu. Mürettebat, Ay’a inmeden yörüngesinde 10 kez dönmüş ve ardından güvenli bir şekilde dünyaya geri gelmişti. Anders’ın bu görev sırasında çektiği “Dünya’nın doğuşu” isimli ikonik fotoğrafı, o güne kadar uzaydan dünyanın çekilen ilk fotoğrafı olması sebebiyle büyük ilgi görmüştü.

NASA’nın Apollo 8 misyonu sırasında Ay’dan çektiği Dünya fotoğrafıyla da bilinen emekli astronot William Anders

‘Bir astronotun insanlığa verebileceği en güzel hediye’

Anders hakkında sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan NASA Başkanı Bill Nelson, Ay’ın ufku üzerinde yükselirken çekilen ‘Dünya’nın Doğuşu’ fotoğrafını da paylaşarak, eski Air Force pilotunun ‘insanlığa bir astronotun verebileceği en derin hediyelerden birini verdiğini’ söyledi.

Uçağa tek başına pilotluk ediyordu

William Anders’in kurucularından olduğu Burlington’daki Heritage Uçuş Müzesi de Anders’ın geçirdiği uçak kazasında yaşamını yitirdiğini doğruladı. Anders, Washington ve Vancouver Adası arasındaki Jonas Adası kıyısı açıklarında düştüğünde uçağa tek başına pilotluk ediyordu. KCPQ-TV televizyon kanalının paylaştığı bilgilere göre, Anders, sahibi olduğu tek motorlu T-34 Mentor tipi uçağı sürüyordu. KCPQ’de yayınlanan video görüntülerinde de bir uçağın, suya çakılmadan önce hızla düştüğü görüldü.

‘Dünya’yı keşfetmek için Ay’a gelmiştik’

ABD Donanma Akademisi mezunu ve Hava Kuvvetleri pilotu olan Anders, NASA’ya 1963 yılında katılmıştı. Anders, Apollo 8’le NASA’nın Dünya’nın yörüngesinden ayrılacak ilk insanlı misyonuna katılarak 21 Aralık 1968’de ilk defa uzaya gitti. Emekli astronot, bundan 40 sene sonra o günleri hatırladığında, başarılı olacaklarından emin olsa da ‘ekibin üçte bir oranında geri dönememe şansı olduğunu kabul ettiğini’ anlattı.

Apollo, Noel arifesinde Ay’a ulaşmıştı. Bu misyonun en önemli parçalarından biri de Ay’ı fotoğraflamaktı. 2009 yılında katıldığı bir sempozyumda konuşma yapan William Anders, Ay’ın sıkıcı bir yer olduğunu, burada sadece ‘delikler üzerine delikler’ olduğunu söylemişti. Dünya yavaş yavaş Ay’ın yüzeyi üzerinde yükselmeye başladığında ise Anders, Ay yerine Dünya’nın fotoğrafını çekmiş ve bu anı şuz sözlerle anlatmıştı: “Dünya’yı keşfetmek için tüm bu yolu aşıp Ay’a gelmiştik.”

Bütçesi Mars'taki numuneleri getirmeye yetmeyince NASA daha ucuz yöntemler aramaya başladıBütçesi Mars’taki numuneleri getirmeye yetmeyince NASA daha ucuz yöntemler aramaya başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.