Ege’yi Bettina sallıyor: İstanbul’a gelmeye çalışan gemi Midilli’de battı, 12 kişi kayıp

Bettina Fırtınası Ege'yi sallamaya başlarken Midilli Adası açıklarında batan Komor bandıralı kargo gemisinin kayıp 13 kişilik mürettebatından birinin cesedine ulaşıldığı bildirildi. 12 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Dünya 27 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Ege Denizi'nde Bettina Fırtınası etkili oluyor.

Yunan Sahil Güvenlik ekipleri Ege Denizi’ndeki Midilli adası açıklarında Bettina Fırtınası etkisiyle batan Komor bandıralı gemide bir kişinin ölü bulunduğunu, bir kişinin kurtarıldığını, 12 kişinin de kaybolduğunu bildirdi. Açıklamada ölenin erkek olduğu ve cesedinin Midilli’nin başkenti Mytilene limanına götürüldüğü belirtildi.

Bir donanma helikopteri Raptor adlı gemiden kurtardığı bir kişiyi de tedavi için Midilli Hastanesi’ne sağ olarak ulaştırmayı başardı. Devlete ait Ert haber sitesi Mısır uyruklu bir kazazedenin denizde bir varile tutunmuş olarak bulunduğunu ve başındaki yaralara rağmen sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. Sahil Güvenlik Sözcüsü Nikos Alexiou AFP’ye “Kazazede şok halindeydi” dedi.

Ordu alarm durumuna geçti

Diğer 12 kişinin akıbeti henüz belli değil. Kurtarma çalışmalarına sekiz kargo gemisi, üç sahil güvenlik gemisi, hava ve deniz kuvvetlerine ait helikopterlerin yanı sıra bir de donanma fırkateyni katıldı.

Yetkililer 14 kişilik mürettebatı olan tuz yüklü kargo gemisinin Pazar günü erken saatlerde Midilli’nin 4.5 deniz mili (8.3 kilometre) güneybatısında, Türkiye kıyılarına yakın bir yerde battığını söyledi.

1984 yılında inşa edilen 106 metrelik gemi Mısır’ın Dekheila kentinden İstanbul’a doğru yola çıkmıştı. Atina Haber Ajansı’nın (ANA) geminin Lübnan’da bulunan işletmeci şirketinden edindiği bilgiye göre mürettebat 11 Mısırlı, iki Suriyeli ve bir Hintliden oluşuyordu.

Yetkililere göre gemi ilk olarak yerel saatle sabah 07.00’de (05.00 GMT) mekanik arıza bildirdi. Saat 8:20’de kaptanın geminin yan yattığını bildirdiğini ve radardan kaybolmadan önce “Mayday” tehlike sinyalini aktif hale getirdiğini söyledi. ANA’ya göre ağır yüklü geminin güçlü dalgalar nedeniyle ambarında su alarak yan yattığı ve batmasına bunun neden olduğu sanılıyor.

Şiddetli hava olayları Ege’ye nefes aldırmıyor

Rüzgar hızının Beaufort ölçeğine göre 9-10’a ulaştığı ya da fırtına şiddetinde esen şiddetli rüzgarların görüldüğü hafta sonu boyunca Yunanistan’ın çeşitli bölgelerinde gemiler  limandan çıkamadı.

Yunanistan Ulusal Meteoroloji Servisi (EMY) tarafından yapılan acil hava durumu uyarısı Oliver (Bettina) Fırtınası’nın Adriyatik Denizi’nden Yunanistan’a doğru ilerlemesi nedeniyle Cumartesi günü “kötüleşen hava durumu”ndan “tehlikeli hava olayları” seviyesine yükseltildi. Türkiye’de de Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) 64 il için uyarı yaptı, bu illerden 44’ü için turuncu kodlu uyarı verildi.

Bu ay başlarında tarihi bir Yunan savaş gemisi rıhtıma defalarca çarptıktan sonra şiddetli rüzgarın etkisiyle ciddi hasar görmüştü. Ülke son aylarda bir dizi fırtınaya maruz kaldıktan sonra tekrarlanan sel felaketleriyle sarsılmıştı. Ülkenin orta kesimleri Eylül ayında Daniel Fırtınası ve yoğun yağmur nedeniyle adete harap olmuş, Yunanistan’ın tarımsal üretiminin kalbi olan geniş bir alanda ekinler ciddi zarar görmüş ve on binlerce çiftlik hayvanını ölmüştü.

64 il için sağanak, kar ve fırtına uyarısı64 il için sağanak, kar ve fırtına uyarısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.