Slovak Başbakanın ardından şimdi de Polonya Başbakanı: Ölüm tehditleri alıyorum

Halkla selamlaştığı sırada karnından vurulan Slovakya Başbakanı Fico ikinci ameliyatını geçirdi. Fico'nun sağlık durumu ciddiyetini korurken bu kez de Polonya Başbakanı Tusk "Ölüm tehditleri alıyorum" dedi.

Dünya 18 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Polonya Başbakanı Donald Tusk. / Fotoğraf: Shutterstock

Eski Çekoslovakya’nın bir parçası olan Orta Avrupa ülkesi Slovakya 15 Mayıs’ta silahlı saldırıyla sarsılmıştı. Saldırının hedefinde ülkenin başbakanı Robert Fico vardı. Saldırı başkent Bratislava’ya yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Handlova kasabasında düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında Fico kendisini binanın önünde bekleyenleri selamladığı sırada gerçekleşmişti.

Fico, yazar ve şair olduğu ortaya çıkan 71 yaşındaki saldırgan tarafından karnından vurulmuştu. Vücuduna birden çok mermi isabet etmişti. Helikopterle apar topar en yakındaki hastaneye kaldırılan 59 yaşındaki Rus yanlısı başbakanın sağlık durumunun ciddi olduğu bildirilmişti. Saldırganın Juraj C’nin Fico’nun politikalarını beğenmediği için böyle bir saldırı planladığı ülke basınında yer almıştı.

Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Robert Kalinak ile Fico’nun tedavi gördüğü Roosevelt Hastanesi Müdürü Miriam Lapunikova, düzenledikleri basın toplantısında, Başbakanın son durumu hakkında bilgi verdi.

Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Robert Kalinak silahlı yaralanmalarda ilk 4 günün en zor dönem olduğunu ve bu tür kontrollerin düzenli olarak yapıldığını kaydetti.

Kalinak birçok ülkeden tıbbı yardım teklifinin kendilerine iletildiğini söyledi ve “Başbakan da dahil olmak üzere hepimizin Banska Bystrica’daki Roosevelt Hastanesinin kapasitesine güvenimiz tam. Ekip son derece profesyonel” diye ekledi.

İkinci ameliyatı geçirdi, durumu ‘son derece’ ciddi

Hastane Müdürü Lapunikova da ilk ameliyatın ardından Fico’nun ikinci kez ameliyat geçirdiğini, silahlı yaralanmalar sonrasında yaralı bölgede kalan ölü hücre ve dokuların temizlendiğini bildirdi.

Bunun standart bir işlem olduğunu kaydeden Lapunikova “Bilinci açık, durumu istikrarlı ama hala yoğun bakımda tutuluyor. Durumu son derece ciddi” dedi.

Lapunikova hastanede oluşturulan bir heyetin her gün başbakanın sağlık durumunu değerlendirdiğini ve buna göre hareket edildiğini belirterek heyetin Fico’nun bulunduğu hastaneden başkent Bratislava’ya sevk edilip edilmemesini de görüştüğünü dile getirdi.

Bratislava’daki hükümet ofisi, başbakanın sağlık durumuna ilişkin ek bilgilerin “durum elverdiğinde” açıklanacağını söyledi. Medyayı, siyasetçileri ve kamuoyunu sadece resmi olarak teyit edilmiş bilgileri yaymaya çağıran ofis, medyada yanıltıcı yanlış bilgi ve spekülasyonların da yer aldığını söyledi.

Eski cumhurbaşkanı: Ülkemiz üstesinden gelecek

Slovakya’nın eski Cumhurbaşkanı Ivan Gasparovic yaptığı açıklamada Fico’ya suikast girişiminin ardından ülke içindeki derin bölünmenin üstesinden gelineceğine dair umutlarını dile getirdi.

Çek devlet televizyonuna konuşan 83 yaşındaki Gasparovic “Slovakya tamamen bölünmüş durumda” diye yakınırken, toplumun bu korkunç anda en azından bir birliğin sağladığını da sözlerine ekledi.

2004-2014 yılları arasında ülkeyi yöneten bir avukat olan Gašparovic “Fico ve Slovakya’daki siyaset hakkında tamamen farklı görüşlere sahip olanlar bile işlerin bu şekilde devam edemeyeceğini anladılar” dedi.

Polonya Başbakanı Tusk: Ölüm tehditleri alıyorum

Fico’ya suikast girişimi sadece Slovakya’da değil birçok ülkede liderlerin bu yöndeki korkularını tetiklemiş olabilir. Bu ülkelerden biri de Rusya ile savaşa girme korkusu yaşayan Polonya. Polonya Başbakanı Donald Tusk, Slovak mevkidaşının uğradığı silahlı saldırının ardından ölüm tehditleri aldığını duyurdu.

X hesabında, kendisine gelen “Bugün Slovaklar bize Donald Tusk ile ne yapılması gerektiğine dair bir örnek gösterdi” mesajının ekran görüntüsünü paylaşan Tusk  “Bunlardan çok fazla vardı” diye ekledi.

Wirtualna Polska gazetesinin Polonya Devlet Koruma Servisi’nden adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde de Slovak politikacı Fico’ya suikast girişimi sonrası önlem amacıyla Tusk’ın koruma sayısının artırılacağı belirtildi.

Orban'ın müttefiki, Rus yanlısı: Kim bu Slovakya Başbakanı Robert Fico?Orban’ın müttefiki, Rus yanlısı: Kim bu Slovakya Başbakanı Robert Fico?

Slovakya Başbakanı Fico'ya suikast girişimi: Durumu hâlâ ciddi, saldırgan yakalandıSlovakya Başbakanı Fico’ya suikast girişimi: Durumu hâlâ ciddi, saldırgan yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.