G7 sürüyor: Zelenski de geldi, nükleer silahlardan arınmış bir dünya için çaba sözü verildi

Hiroşima'da gerçekleştirilen G7 Liderler Zirvesi'nde Hiroşima Barış Anıtı Müzesi'ni gezen liderler nükleer silahlardan arınmış bir dünya için söz verirken, ikinci gün toplantılarına Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katıldı.

Dünya 21 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Japonya Hiroşima’da gerçekleştirilen G7 Liderler Zirvesi’nde, Hiroşima Barış Anıtı Müzesi’ni gezen liderler konuk defterlerine mesajlarını yazarken ABD Başkanı Joe Biden, ‘Nükleer silahlardan arınmış bir dünya için çaba göstereceği’ sözünü verdi.

Biden, “Birlikte, dünyayı nükleer silahlardan nihayet ve sonsuza dek kurtarabileceğimiz güne doğru ilerlemeye devam edelim. İnancını koru!” ifadelerini kullanırken, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise deftere “Shakespeare bize ‘kederli sözler söylememizi’ söyler. Yine de bombanın flaş ışığında dil başarısız oluyor” notunu düştü: “Hiroşima ve Nagazaki halkının korkusunu ve ızdırabını hiçbir kelime tarif edemez. Ama tüm kalbimizle ve tüm ruhumuzla söyleyebileceklerimiz ise artık yok.”

Zelenski de G7 için Hiroşima’da

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Fransa’ya ait bir uçakla, yerel saatle 15.30’da G7 Zirvesi’ne katılmak üzere Hiroşima’ya geldi. Zelenski Twitter mesajında, “Japonya. G7. Ukrayna’nın ortakları ve dostları ile önemli toplantılar. Zaferimiz için güvenlik ve gelişmiş işbirliği. Barış bugün daha da yakınlaşacak” ifadelerini kullandı.

Japonya Dışişleri Bakanlığı da açıklamasında, zirvenin son gününde Zelenski’nin bizzat katılımıyla G-7 liderleri arasında Ukrayna konulu bir oturum düzenlenmesine karar verildiğini duyurmuştu. Söz konusu ziyaret, Zelenski’nin, Rusya’nın saldırılarının başladığı Şubat 2022 sonrası Asya bölgesine ilk gezisi oldu.

G7’den Çin’e Rusya çağrısı

G7 liderleri ayrıca Çin’e, Ukrayna’daki saldırganlığını durdurması ve askerlerini bu ülkeden koşulsuz geri çekmesi için Rusya’ya baskı yapmasını istedi. 

Liderler, Ukrayna ile doğrudan görüşmeler de dahil olmak üzere, “Çin’i, toprak bütünlüğüne ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın ilke ve amaçlarına dayalı kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı desteklemeye teşvik ediyoruz” ifadesini kaydetti.

G7 Zirvesi hem protestolar hem Rusya'ya yaptırımlarla başladıG7 Zirvesi hem protestolar hem Rusya’ya yaptırımlarla başladı

Fatih Birol, G7 ülkelerine temiz enerjiyi anlatacakFatih Birol, G7 ülkelerine temiz enerjiyi anlatacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.