Gazze ABD’deki protestolardan mutlu: Arap dostlardan bu desteği görmedik

ABD'de üniversiteler mezuniyet dönemine girerken protesto ateşi olduğu gibi devam ediyor. Michigan Üniversitesi'nin mezuniyetine öğrenciler Filistin bayraklarıyla katıldı. Gazze ise protestocuların mesajını aldı, teşekkür ediyor.

Dünya 6 Mayıs 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

ABD’deki öğrencilerin geçen ay başlattığı Filistinlilerle dayanışma protestoları polisin sert müdahalesine ve şirketlerin kara listesine alınma tehdidine rağmen tüm şiddetiyle devam ediyor. Cumartesi günü Michigan Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde Filistin bayrakları sallayan ve mezuniyet elbiselerini kefiyelerle taçlandıran öğrenciler baskın geldi. Sosyal medyada yer alan videolarda cübbelerini giymiş öğrencilerin “İsrail bombalıyor, Michigan Üniversitesi ödüyor!” ve “Bugün kaç çocuk öldürdünüz” diye sloganlar attıkları görülüyor. Pankartlardan birinde de “Gazze’de üniversite kalmadı” diye yazıyordu.

Birleşmiş Milletler’e göre İsrail şimdiye kadar en az 5479 öğrenci, 261 öğretmen ve 95 üniversite profesörünü öldürdü ve Gazze’deki üniversitelerin tamamının yerle bir olmasına neden oldu. BM İsrail’in bu saldırılarını “okul katliamı” olarak niteliyor.

İsrail’in Gazze’de öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 35 bine yaklaşırken ABD’deki öğrenciler üniversite yönetimlerine seslerini duyurup hiç olmazsa üniversitelerin savaştan fayda sağlayan şirketlerle ve İsrailli üniversitelerle ilişkilerini kesmelerini istedi. Ancak şimdiye kadar üniversite yönetimlerinin büyük kısmı kampüse polis çağırarak protestocuları susturmaya çalıştı. Şimdiye kadar iki binden fazla öğrenci tutuklandı.

Biden yönetiminin sevdiği kelimeler: Barışçıl protesto

Amerikan haber ajansı AP’nin haberine göre Michigan Üniversitesi’ndeki mezuniyet törenine 10 binlerce kişi katıldı, ancak tören sırasında protestoculara müdahalede bulunulmadı. Törene katılan ABD Donanma Bakanı Carlos Del Toro silahlı kuvvetlere katılacak mezunlara yemin ettirirken “barışçıl protesto hakkı” dahil “değer vererek özgürlükleri koruyacaklarını” söyledi. “Barışçıl protesto” kelimeleri Biden yönetiminin protestoculara sert müdahale edilmesini haklı çıkarmak için kullandığı kilit kelimeler haline geldi.

Biden yönetimine göre üniversitelerdeki protestolar “barışçıl olmaktan uzak, vandallığa yakın” hareketler. Buna örnek olarak da Columbia Üniversitesi’ndeki öğrencilerin üniversite yönetimi tarafından tehdit olarak uzaklaştırma cezası almaya başladıktan sonra Hamilton Hall’u işgal etmesini gösteriyorlar. Halbuki akademisyenler de öğrenciler de işin içine polis karışana kadar protestoların slogan atmaktan ve kampüste çadır kurmaktan öteye geçmediğini söylüyor.

Bu arada bu hafta sonu New York’tan Los Angeles’a birçok üniversitede mezuniyet törenleri başlayacak. Michigan Üniversitesi’nde yaşanan durumun bir benzeri o üniversitelerde de yaşanabilir ki zaten New York’taki Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi bu protestoların çıkış noktasıydı. CNN International’da yer alan habere göre mezuniyet törenlerini iptal etmeyen üniversitelerde törenlere polis memurları ve barikatları eşlik edecek.

Gazze’deki Filistinliler protestolar hakkında ne düşünüyor?

ABD’deki üniversite öğrencileri Filistin’de ölen çocuklar için mücadelelerine devam ederken Refah’taki halk da protestoları yakından takip ediyor. Savaşın başlarında Gazze’nin kuzeyinden ayrılmak zorunda kalıp Refah’a sığınan 39 yaşındaki Nevin Ebu Şahma The Guardian’a “Amerikan üniversitelerindeki öğrenci protestolarıyla ilgili haberleri alıyoruz. Hâlâ bizim yanımızda, bizi destekleyenler olduğu için çok mutlu oldum” dedi. Mart ayında Han Yunus’tan Refah’a gelen 30 yaşındaki Esma El Necili de yedi yaşındaki kızını neşelendirmek için protestocu öğrencilerin videolarını izletiyor.

Fotoğraf: AA

Gazze’deki halk sinyal alabildikleri ya da telefonlarını şarj edebildikleri zamanlarda sosyal medyadan ya da El Cezire gibi kanallardan haberleri takip edebiliyor. Haitham Ebu Marsa Gazze’deki çok az kişinin protestoların yaşandığı üniversitelerin adlarını bildiklerini söylüyor ve Refah’taki çoğu kişinin ABD’de gördükleri protestoların onda birini Arap dünyasında görmediklerinin farkında olduklarına dikkat çekiyor: “Amerika’daki protestolar Batı’da bizim davamızın tarafında olan insanları görmek açısından hepimizi mutlu etti. Ama üzüldük de çünkü Arap ülkelerindeki kardeşlerimiz o insanların yaptıklarını yapmadı.”

Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampından Refah’a gelmiş 60 yaşındaki Marvan Hegazi de 60’lardaki öğrenci hareketlerini hatırlatarak “Üniversite öğrencilerinin protestoları geçmişte Vietnam Savaşı gibi savaşların durdurulmasına neden oldu. dünyanın geri kalanında da öğrencilerin bizim için ayağa kalkmasını umuyoruz” dedi. ABD’deki protesto ateşi şimdiye kadar Kanada, Fransa, Almanya, Avutralya, İngiltere, İtalya, İspanya, Japonya, Lübnan, Mısır ve Arjantin’de yankı buldu.

Kamptaki bazı çadırların üzerinde ise şu mesaj yazıyor: Gazze ile dayanışma içindeki öğrencilere teşekkür ederiz. Mesajınız bize ulaştı. Teşekkürler Columbia öğrencileri. Hepinize teşekkürler.”

Fotoğraf: AA

Fransa'da üniversite protestosunu örgütleyen bir öğrenci daha önce Boğaziçi'nde de eylemdeydiFransa’da üniversite protestosunu örgütleyen bir öğrenci daha önce Boğaziçi’nde de eylemdeydi

Yetişin, ABD'de demokrasi ölüyor: Dokuz soruda üniversite protestolarıYetişin, ABD’de demokrasi ölüyor: Dokuz soruda üniversite protestoları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.