Gerçek Succession’da tahtın sahibi belli oldu: Rupert Murdoch yerini oğlu Lachlan’a bıraktı

Televizyonun son dönemdeki en büyük sansasyonu Succession'a ilham veren medya devi Rupert Murdoch, emekliye ayrıldığını duyurdu. Yerine kimin geçeceği sorusuysa Succession dizisindeki kadar karmaşık olmadı: Murdoch'un en büyük ikinci çocuğu aynı zamanda en büyük oğlu Lachlan tahtın yeni sahibi oldu.

Dünya 22 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Lachlan Murdoch, artık medya imparatorluğun en önemli ismi.

Avustralyalı medya devi Rupert Murdoch, Fox News ve News Corp. şirketlerinin başkanlığı görevinden istifa etti. Oğlu Lachlan’ın her iki şirketin başına geçeceğini açıklayan Murdoch, kararını çalışanlarına gönderdiği bir mesajla duyurdu. Artık her iki şirketin onursal başkanı olacağını belirten Murdoch, farklı roller üstlenmesi için doğru zamanın geldiğini söyledi.

92 yaşındaki medya devi, kurduğu imparatorluk ve etkisiyle on yıllardır en etkili iş insanları arasındaydı. Murdoch’ın hikâyesi, televizyonun son yıllardaki en büyük sansasyonu olan Succession dizisine ilham vermiş ve imparatorluğunun yanı sıra evlilikleri, çocukları da onun başarı hikâyesi kadar ilgi uyandırmıştı.

Murdoch şimdi tıpkı Succession dizisindeki gibi tahtını devredeceği kişiyi açıkladı fakat dizideki gibi bizi 4 sezon bekletmedi. Medya imparatoru resmi olarak kasım ayından itibaren, bıraktığı görevlerde yerine oğlu Lachlan’ın geçeceğini açıkladı.

1996’da Fox News’ü kuran Murdoch, birkaç ay önce Fox News ile News Corp’u birleştirme planından vazgeçtiğini duyurmuştu. Murdoch’un çalışanlarına duyurusu şöyle: “Şirketlerimiz benim olduğum gibi çok sağlıklı. Fırsatlarımız ticari zorluklarımızın çok ötesinde. Gelecek yıllar konusunda iyimser olmak için çok fazla nedenimiz var. Ben kesinlikle öyleyim ve olanlara dahil olmak için burada olmayı planlıyorum.”

Gazeteleri dağıtan şoförlere, ofislerdeki temizlikçilere, asistanlara ve kameraların veya bilgisayarların arkasındaki yetenekli operatörlere teşekkür eden Murdoch açıklamasında “Mesleki hayatım boyunca her gün haberler ve fikirlerle meşgul oldum ve bu değişmeyecek” dedi.

Ruport Murdoch, 22 yaşında gazeteciliğe başladı ve Avustralya’nın Adelaide kentinde iki gazeteden kısmi hisse aldı. Sonraki yıllarda dünyanın en güçlü medya patronlarından biri olarak ABD merkezli Wall Street Journal, İngiliz The Sun gibi medya kuruluşlarını yönetti. Medya kuruluşlarıyla dahil olduğu ülkelerdeki siyasi tartışmalarda da yarattığı etkiyle imparatorluğunu daha güçlü hale getirdi.

Trump yakınlığı 787 milyon dolara patlamıştı

Murdoch’un en güçlü medya organlarından Fox News, son olarak 787 milyon dolarlık bir tazminat ödemeye mahkûm olmuştu. 2020’de dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın, Joe Biden’a kaybettiği Başkanlık Seçimi’nin hileli olduğuna yönelik, başta şöhretli programcısı Tucker Carlson’ın yayınları olmak üzere, oy kullanma sistemi Dominion şirketi tarafından dava edilmişti. Fox News, 1.6 milyar dolarlık tazminat davasında, 787 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti.

ABD'nin en çok izlenen programcısı Tucker Carlson kovuldu: 787.5 milyon dolarlık faturaya sebep olmuştuABD’nin en çok izlenen programcısı Tucker Carlson kovuldu: 787.5 milyon dolarlık faturaya sebep olmuştu

Yeni patronun kritik hamleleri olmuş

Murdoch’un tahtına oturacak olan Lachlan Murdoch, 1971 doğumlu. Daha önce Fox ve Nova Entertainment şirketlerinin yönetim kurulu başkanlığını yapmış olan Lachlan’ın kariyerindeki kritik anlar, Fox’un bağımsız bir halka açık şirket haline gelmesine öncülük etmesi ve 21st Century Fox adında, Fox’un yan ürününe büyük ölçüde katkıda bulunması olarak gösteriliyor.

Rupert Murdoch’ın en büyük ikinci çocuğu, en büyük erkek çocuğu olan Lachlan’ın Australian Financial Review’a göre serveti 3.3 milyar dolar civarında.

Lachlan, babasının yaptığı duyurunun ardından teşekkür açıklamasında, babasının 70 yıllık olağanüstü kariyerini överken, “Vizyonu, öncü ruhu, sarsılmaz kararlılığı ve kurduğu şirketlere ve etkilediği sayısız insana bıraktığı kalıcı miras için kendisine teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir not: Rupert Murdoch’un hayatından esinlenen Succession dizisini merak ediyorsanız, BluTV’de izleyebilirsiniz. 

Succession bitti: Hepimizi üzen muhteşem bir finalSuccession bitti: Hepimizi üzen muhteşem bir final

Succession'dan al haberi: Seçim gecesi böyle oluyormuş demekSuccession’dan al haberi: Seçim gecesi böyle oluyormuş demek

Rupert Murdoch, Succession’ı hiç seyretmemişRupert Murdoch, Succession’ı hiç seyretmemiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.