Irak’taki ‘esrarengiz’ patlamaya ABD’den cevap: Biz yapmadık

Babil'de Haşdi Şabi mensubunun içinde bulunduğu karargahdaki patlamaya ilişkin "gizem" sürüyor. Gözlerin çevrildiği ABD "saldırı yapmadık" derken Irak Direnişi Eilat'ı misilleme olarak hedef aldı.

Dünya 21 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından gerilen Ortadoğu’da gözler dün de Irak’taydı. İran’ın savaşın başladığı Ekim ayından beri İsrail’e karşı desteklediği Direniş Ekseni’nin Irak ayağını oluşturan Haşdi Şabi’nin (Irak Halk Seferberlik Güçleri) 1 mensubu dünkü “esrarengiz” patlamada ölürken 8 asker de yaralandı. Saldırı nedeniyle gözlerin çevrildiği Amerika Birleşik Devletleri (ABD) saldırı düzenledikleri yönündeki haberleri yalanlarken Irak Direnişi de misilleme olarak İsrail’in Eilat limanını vurduğunu duyurdu.

Irak yönetimi, Babil’de Haşdi Şabi’nin içinde bulunduğu karargahdaki patlamada çıkan yangından dolayı 1 Haşdi Şabi mensubunun öldüğünü, aralarında ordu mensuplarının da bulunduğu 8 askerin de yaralandığını duyurdu. Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Babil’in kuzeyindeki Kalso Üssü’nde patlama sonucu yangın çıktığı, burada 1 Haşdi Şabi mensubunun öldüğü, aralarında ordu mensuplarının da bulunduğu 8 askerin yaralandığı belirtildi.

Kaza yeri ve çevresinde meydana gelen patlama ve yangınların nedenlerini öğrenmek üzere sivil savunma ve diğer ilgili birimlerden uzmanlaşmış yüksek teknik komitenin oluşturulduğu ifade edildi.

Haşdi Şabi: Saldırıyı ABD düzenledi

Haşdi Şabi Babil Basın Ofisi tarafından “Facebook” hesabından yapılan açıklamada, “Babil’de askeri Kalso Üssü’ndeki Kalkan, Seraya el-Cihad ve Nuhba Müdürlüğü’ne ABD tarafından düşmanca hava saldırısı düzenlendi” ifadesi yer almıştı. Açıklamada, “Babil’in kuzeyinde Kalso Üssü’ndeki Haşdi Şabi karargahında bir patlama meydana geldi. İnceleme ekibi olay yerine intikal etti. Patlamada maddi hasar meydana gelirken, yaralılar da söz konusu” denilmişti.

Haşdi Şabi yaptığı açıklamada Genelkurmay Başkanı Abdülaziz el-Muhammedavi’nin bölgeyi ziyaret ettiğini ve müfettişlerden gelen bilgileri incelediğini söyledi.

Eilat’a misilleme

Kızıldeniz’in kuzey ucunda bulunan İsrail’in Eilat limanının bir tesisine İHA saldırısı düzenlendi. Saldırıyı Irak Direnişi üstlendi. Direniş tarafından yapılan açıklamada, “İşgalci rejime karşı mücadelenin ikinci aşamasının devamı, Gazze’deki Filistinlilere destek ve gaspçı Siyonist varlığın kuşatması altındaki bölgedeki katliamlara misilleme olarak gerçekleştirildi. Aynı zamanda Irak’ın egemenliğinin ağır şekilde ihlal edilmesine ve Haşdi Şabi üslerine yapılan saldırıya misilleme olarak düzenlendi” ifadeleri kullanıldı.

‘Dron tespit edemedik’

Haşdi Şabi’nin bağlı olduğu Irak Silahlı Kuvvetleri teknik bir komitenin üsteki patlama ve yangının nedenini araştırdığını ve olayın Cumartesi günü saat 01:00’de meydana geldiğini açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada, “Hava Savunma Komutanlığı’nın raporu, teknik çalışmalar ve radar tespiti yoluyla, patlamadan önce ve patlama sırasında Babil hava sahasında herhangi bir insansız hava aracı ya da savaş uçağı bulunmadığını doğruladı” denildi.

ABD: Saldırı gerçekleştirmedik

ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı (CENTCOM), saldırı düzenledikleri yönündeki haberleri ise yalanlanmıştı. CENTCOM tarafından sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti: “ABD’nin bugün Irak’ta hava saldırıları düzenlediğini iddia eden bazı haberler bulunmaktadır. Bu haberler doğru değildir. ABD bugün Irak’ta herhangi bir hava saldırısı gerçekleştirmemiştir.”

Hamas saldırıyı kınadı, Biden yönetimi sorumludur dedi

Hamas, Irak’ta bir üste meydana geldiği bildirilen patlamaları “şiddetle kınıyor” ve bunu “Irak’ın egemenliğinin ihlali olarak değerlendiriyor” açıklamasında bulundu. Örgüt tarafından yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkımıza karşı yürütülen Nazi imha savaşına verdiği destek ve tedarik yoluyla bölgedeki gerilimin tırmanmasından Biden yönetimini sorumlu tutuyoruz” denildi.

Bölgede gerilim yüksek

1 Nisan’da İsrail’in İran’ın Şam’daki konsolosluk yerleşkesini hedef almasının ardından Ortadoğu’da büyük ölçekli bir savaşın patlak vereceği yönündeki endişeler de yükseldi. İran’ın 13 Nisan’daki misillemesine 19 Nisan’da İsrail de karşı saldırıyla cevap verdi. İran’ın 300 dron, balistik ve seyir füzeleri gönderdiği İsrail’de Şam’daki yerleşkeyi buran füzenin ateşlendiği üssün hasar gördüğü açıklanırken İsrail de 19 Nisan’da İran’ın nükleer çalışmalarını sürdürdüğü tesisin yakınlarındaki hava savunma sistemine zarar verdiğini açıkladı.

İstanbul'da Gazze trafiği: Mısırlı Bakan da Haniye de aynı gün Türkiye'deİstanbul’da Gazze trafiği: Mısırlı Bakan da Haniye de aynı gün Türkiye’de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.