Güney Kore karıştı: ‘Köpek yensin’ diyenlere kötek

Köpek etinin yenmesine yönelik yasak kararı alan Güney Kore'de, çiftçiler başkanlık ofisinin önünde polisle çatıştı.

Dünya 30 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Dünyada köpek eti tüketimi denilince Çin’den sonra ilk akla gelen ülkelerden biri Güney Kore. Uzun zamandır tartışma konusu olan köpek eti yemenin yasaklanması, ülkede tansiyonu yükseltti. Köpek üreticileri ve polisin karşı karşıya geldiği başkent Seul’de, çiftçiler başkanlık ofisinin önünde toplandı.  Yasağın derhal geri çekilmesini isteyen 200 kişi ile polis arasında çatışma çıktı.

Kafes içindeki köpeklerle başkanlık ofisine geldiler

Yüzlerce yıllık tartışmalı geleneğin yasaklanmasına karşı çıkan çiftçiler içinde kafeste tutulan köpeklerin bulunduğu kamyonlarla başkanlık ofisine çıkan yolları kapatmak istedi. Polis, içinde köpeklerin olduğu üzerleri battaniyelerle kaplı kafesleri inceledi ve eylemcileri dağıtmak istedi. Çıkan tartışma büyüyerek çatışmaya döndü. 3 eylemci gözaltına alındı.

Çiftçiler yasağı protesto için üretilen 2 milyon köpeği sokağa salmakla hükümeti tehdit ediyor. Eylemi düzenleyen grubun lideri Joo Young-bong geçen hafta bir radyo programında “Çiftçilerin muhalefetinin ne kadar büyük olduğunu sorarsanız, yetiştirdiğimiz 2 milyon köpeği serbest bırakmaktan bahsediyoruz” demişti. Ju eylemde de siyasetçilerin bir sektörü kapatmaya veya insanların ne yiyeceğine karışma hakkı olmadığını ifade etti. Yakın zamanda Seul’de köpekleri serbest bırakma tehdidinin yanı sıra, köpek eti ticaretinin destekçileri geçmişte de benzer hamlelere başvurmuş, örneğin 2019’da Ulusal Meclis önünde köpek eti tadım etkinliği düzenlenirken, hayvan hakları aktivistleri ticaretin yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

Faydalı olduğu inancıyla köpek eti tüketmek her ne kadar Kore yarımadasının eski bir geleneği olsa da artık halk nezdinde pek de bir çekiciliği kalmamış gibi görünüyor. Gallup’un 2022 yılında yaptığı bir anket çalışması, Güney Kore toplumunun yüzde 64’ünün köpek eti tüketimine karşı çıktığını göstermişti. Köpek eti yemeye karşı olanların sayısı 2015’te ise sadece yüzde 27’ydi. Hayvan haklarını savunan bir grup olan Humane Society International (HSI) tarafından yaptırılan 2023 Nielsen anketine göre de Güney Korelilerin yüzde 86’sının köpek eti tüketmeye pek niyetli olmadığı ve yüzde 57’lik bir kesimin de köpek eti tüketiminin yasaklanmasını desteklediğini ortaya koymuştu.

Yetkililer Güney Kore’de binden fazla yetiştirme çiftliği ve 34 kesimhanenin yanı sıra köpek eti servis eden bin 600 restoran olduğunu söylüyor. Sektör temsilcileri ise rakamların çok daha büyük olduğunu, tahminen 3 bin 500 çiftlik ve 3 bin restoranın bir yasağın uygulanması halinde kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguluyor.

Kısa süre önce önerilen yasak, ülkedeki köpek eti ticaretinin sona ermesi için yıllardır kampanya yürüten hayvan hakları grupları tarafından memnuniyetle karşılandı. Güney Kore’deki köpek çiftliklerinde kurtarma operasyonlarına katılan HSI, yaptığı açıklamada önerilen yasağın “gerçekleşen bir rüya” olduğunu söyledi.

Yasak kararı ve First Lady’e tepkiler

Köpek eti yemenin yasaklanması kararı ise Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un hükümeti tarafından, üç yıllık bir geçiş süreciyle planlanmıştı. İşlerinden olacak kesimlere mali destek vaadiyle geçen hafta açıklanmıştı. Parlamentoda çoğunluğu oluşturan muhalefet partileri de karara destek vermişti.

Çiftçiler ise ilgili yasanın hazırlanması sürecinden dışlandıklarını ve kendilerine vaat edilen mali desteğin yeterli olmadığını savunuyor. Köpek eti yenmesine açıkça karşı çıkan ve sokak köpeklerini sahiplenmesiyle bilinen first lady Kim Keon Hee de, yasağın geri çekilmesini isteyen çiftçilerin hedefinde. Eylemciler, first lady’nin hükümet üzerinde baskı uyguladığını ileri sürüyor.

'Nedenini sorma' cinayetleri: Güney Kore bıçaklı saldırılarla sarsılıyor‘Nedenini sorma’ cinayetleri: Güney Kore bıçaklı saldırılarla sarsılıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.