Hastane saldırısında düğüm: İsrail suçu İslami Cihad’a atıyor, İslami Cihad reddediyor

Dünyanın bir kısmı saldırıyı savaşın başından beri Gazze'yi bombalayan İsrail'in gerçekleştirdiğine emin. Diğer kısmı ise Hamas ve İslami Cihad'ın roketi yanlışlıkla ateşlediğini düşünüyor. İsrail de saldırıdan İslami Cihad'ı suçlamaya devam ediyor.

Dünya 19 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Bütün dünya, çarşamba akşamı Gazze şehrinin Doğu kesimindeki Zeytun mahallesinde yer alan Ehli Arap Hastanesi’nin vurulması ve buraya sığınan en az 471 sivilin bir anda ölmesinin şoku altında ve bu ölümlere yol açan patlamaya kimin sebep olduğunu merak ediyor.

Olayda olağan şüpheli, günlerdir Gazze’nin dört bir yanına binlerce bomba yağdıran İsrail. Nitekim çarşamba akşamından beri Türkiye dahil İslam aleminin her yerinde İsrail suçlanıyor, İsrail aleyhtarı gösteriler yapılıyor. Buna karşılık İsrail’e göreyse suçlu Gazze’de faaliyet gösteren örgütlerden biri olan İslami Cihad. Bu ülkenin iddiasına göre hastane kampusunun hemen arkasındaki mezarlıktan İsrail’e füze ateşleyen Cihad’ın füzelerinden biri ‘kısa düştü’ ve yanlışlıkla hastanenin ortasındaki avluya isabet etti.

Ehli Arap Hastanesi, Gazze şehrinin Doğu kesiminde bir büyük kampüs.

Sabah olduğunda gazeteciler dahil pek çok kişi hastanedeki hasarı doğrudan gözleme imkanı buldu. Görüldüğü kadarıyla hastane binalarında yapısal bir hasar yok. Sadece otopark olarak da kullanılan avluya bakan bir kilisenin çatısındaki kiremitler uçmuş, pek çok binanın ise camları kırılmış. Esas hasar avluda. Ölümler de burada gerçekleşti.

İsrail’in Gazze bombardımanı başladığında pek çok Gazzeli, ‘Burası vurulmaz’ diye düşünerek hastaneye sığındı, bunların çoğu da o avluda derme çatma biçimde hayatta kalmaya çalışıyordu. Bir görgü tanığına göre bomba düştüğü sırada avluda en az 1000 kişi vardı. Ölenler de onlar.

Patlamadan kısa süre sonra, önceki akşam hastanenin avlusu. Ölü bedenler üst üste yığılmış, korkunç bir görüntü.

İsrail ordusu dün sabah bu konuda uzun bir basın toplantısı yaptı ve kanıt olduğunu söylediği bazı radar harita görüntüleri, havadan İHA’lar tarafından çekilmiş görüntüler, Hamas mensupları arasında geçtiği öne sürülen bazı konuşma kayıtları vs. paylaştı. İsrail ordusunun iddiasına göre yerel saatle saat 18.59’da İslami Cihad, arkadaki mezarlıktan 10 tane füze ateşlemişti. Ordu bu füzeleri ateşlendikleri anda ‘Demir Kubbe’nin radarından saptadıklarını söylüyor. Yine İsrail ordusuna göre bu füzelerden biri yönünü şaşırmış ve yanlışlıkla hastanenin avlusuna isabet etmişti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, ana hasarın meydana geldiği hastane avlusunu böyle anlattı.

İsrail ordusununun ‘kanıt’ diye ortaya koyduğu şeylerden biri, patlamanın bombanın düştüğü yerde ciddi bir ‘krater’ yaratmaması ve hasarın çoğunun ‘kısa menzilde düşen’ roketin henüz kullanılmamış yakıtının çıkardığı yangından kaynaklanması.

Ancak İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin konuştuğu uzmanlar, İsrail’in SİHA’lardan ateşlediği ‘Hellfire’ adlı füzelerin de benzer bir etki yarattığını, küçük bir kratere yol açıp yangın çıkardığını hatırlatıyorlar.

Hamas ve İslami Cihad, iddiaları kategorik biçimde reddediyor ve hastaneyi vuranın İsrail olduğunu söylüyor, Cihad o bölgede o saatlerde bir faaliyetleri olmadığını öne sürüyor.

Ancak İsrail ordusunun bu iddialarına Amerikan istihbaratı da katılıyor. Onlara göre de hastaneyi İslami Cihad’ın füzesi yanlışlıkla vurdu. Amerikan Başkanı Joe Biden da dün Tel Aviv’de İsrail Başbakanı Netanyahu’ya ‘Hastaneyi siz değil karşı taraf vurdu’ derken bu istihbarata dayanıyordu. Biden daha sonra bir gazetecinin sorusu üzerine, ‘Savunma yetkililerinin bana gösterdiklerine dayanarak söylüyorum’ diyerek kaynağını da açıkladı.

BBC’nin haberinde, patlamayla oluşan krater de gözüküyor. İsrail ordusuna göre bu krater, kendi kullandıkları patlayıcılar için çok küçük. Ama bazı uzmanlar bu görüşte değil.

471 kişinin ölümüne yol açan hastane bombalaması İngiliz yayın kuruluşu BBC tarafından da ayrıntılı biçimde incelendi. BBC, kesin bir kanıya varamadı ama haberde sözü edilen bazı videolar, İsrail ordusunun iddiasını güçlendirir nitelikte. Fakat esas tespit patlama bölgesinde bomba parçalarının ve şarapnellerin bulunmasıyla yapılabilir ancak. Bu parçaların ve şarapnellerin toplanıp toplanmadığı, toplandıysa onlara ne yapıldığı bilinmiyor.

Öte yandan İsrail’in bu olaydaki suçsuzluğuna ikna olmak da kolay değil. Çünkü İsrail ordusu geride kalan hafta sonunda tam üç kez bu hastanenin boşaltılmasını istemiş. Bu hastaneye daha önce ‘yanlışlıkla’ İsrail bombası da isabet etmişti.

Sabah olduğunda görevliler patlama bölgesinden ceset parçaları toplamaya devam ediyordu. Görüntüler korkunçtu, biz pek çok fotoğrafı yayınlayamıyoruz.

Başpiskopos’tan Ehli Arap açıklaması: Tahliye uyarısı almıştık

1882’den beri faal olan hastane, İngiliz Anglikan Kilisesine ait. Kudüs’te Patrikler ve Kilise Başkanları ile birlikte konuşan Filistinli Anglikan Başpiskoposu Hosam Naoum, Ehli Arap Hastanesi’nin tahliyesine dair cumartesi, pazar ve pazartesi günleri tahliye uyarısı aldıklarını açıkladı.

Bu uyarının telefon yoluyla yapıldığını söyleyen Başpiskopos, tahliye uyarısını verenin kim olduğuna dair ayrıntı vermedi.

Naoum, “Biz karar verecek askerler değiliz, analiz edecek gazeteciler değiliz, karar verecek politikacılar değiliz, burada söylediğimiz hastanede yaşananların bir suç, bir katliam olduğudur” dedi.

Tahliye uyarıları yapılan hastane öte yandan Ekim’de yine İsrail roketlerine hedef olmuş. Hastaneyi yöneten Anglikan Klisesi 15 Ekim’de ‘İsrail’e yönelik ‘hastaneleri hedef almayın’ çağrısını sosyal medya platformu X üzerinden yayınlamıştı.

İsrail Ordusu İslami Cihad’a yönelik iddialarını sürdürdü

İsrail ordusu, Gazze’deki Ehli Arap Hastanesi’nin İslami Cihad tarafından vurulduğu yönündeki iddiasının devamı olarak bir radar haritası paylaştı.

İsrail ordusu, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Filistinli İslami Cihad grubunun abluka altındaki Gazze Şeridi’nden attığı bir roketin menziline ulaşmakta başarısız olup kısa mesafedeki Ehli Arap Hastanesi’ne isabet ettiğini savundu. İsrail ordusu radar sistemlerine dayandığı öne sürdüğü harita grafiğinin, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden fırlatılan roket güzergahlarını kanıtladığını iddia etti.

İsrail Ordusu, İslami Cihad ve Hamas’ın sivilleri canlı kalkan olarak kullandıkları iddiasını da yeniden gündeme getirdi.

İsrail, Hamas üyelerinin ses kaydını yayınlandığını iddia etti

Gazze’de bulunan Ehli Arap hastanesine yönelik saldırının ardından taraflar birbirlerini suçlama devam ediyor. İsrail Savunma Güçleri’nin (IDF) yayınladığı enkaz analizi videosu ardından bu kez de İsrail Dışişleri Bakanlığı bir kayıt yayınladı.

İsrail tarafından yayınlanan gönderide, iki Hamas üyesinin katliama neden olan patlamayı tartıştığı iddia edilen bir ses kaydı yer alıyor. İsrail’in iddiasına göre söz konusu kayıtta iki Hamas üyesi, roketin yanlışlıkla düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde tartışıyor. Kayıt, İsrail’in hastanedeki patlamanın sorumluluğunu reddettiği ve İslami Cihad’ı sorumlu tuttuğu söylemlerin bir parçası olarak yayınlandı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, söz konusu iddiayı resmi X hesabından, “Hamaslı teröristler kendi sesleriyle. Hamas üyelerinin 17 Ekim 2023’te Ehli Arap Hastanesi’ne başarısız İslami Cihad roketi fırlatmasını tartışırken yaptıkları konuşmayı dinleyin” notuyla paylaşıldı.

Devrilmiş bir tekerlekli sandalye, hastane avlusuna sığınanların derme çatma çadırlarından kalanlar…

Söz konusu ses kaydındaki diyaloglar şöyle:

Size söylüyorum, böyle bir füzenin düştüğünü ilk kez görüyoruz ve bu yüzden bunun Filistin İslami Cihad’a ait olduğunu söylüyoruz.

– Ne?

– İslami Cihad’a ait olduğunu söylüyorlar

– Bizden mi?

– Öyle görünüyor!

– Bunu kim söylüyor?

– Füzeden çıkan şarapnelin yerel şarapnel olduğunu ve İsrail şarapneline benzemediğini söylüyorlar

– Ne diyorsunuz?

– Ama Allah korusun, patlayacak başka bir yer bulamaz mıydı?

– Boş ver, evet, hastanenin arkasındaki mezarlıktan çekmişler.

– Ne?!

– El Ma’amadani Hastanesi’nin arkasındaki mezarlıktan ateş açtılar ve top yanlış ateş alarak üzerlerine düştü.

– Arkasında bir mezarlık mı var?

– Evet, El Ma’amadani tam olarak yerleşkede.

– Yerleşkeye girdiğinizde nerede?

– İlk önce yerleşkeye giriyorsunuz ve şehre doğru gitmiyorsunuz ve El Ma’amadani Hastanesi’nin sağ tarafında.

– Evet, biliyorum.

İsrail Ordu Sözcüsü Hagari: Binada yapısal bir hasar yok

İsrail Ordu Sözcüsü (IDF) Daniel Hagari de bir açıklama yaptı. Ordu adına konuşan sözcü, istihbaratlarının Hamas’a dair verileri incelediklerini ve söz konusu roketin İslami Cihad tarafından yanlış ateşlendiğini anladıklarını aktardı. Medyanın, en az 500 olarak açıklanan ölü sayısını doğru aktarmadığını da kaydeden Hagari, havadan elde edilen görüntülerin hastanenin doğrudan vurulmadığını kanıtladığını öne sürdü.

Hagari,  “Hasar gören tek yer hastanenin dışındaki otoparktır; burada yanma belirtileri görebilmekteyiz, krater oluşmamıştır ve yakındaki binalarda herhangi bir yapısal hasar yoktur. Herhangi bir hava mühimmatının neden olduğu patlamada kraterler ve binalarda yapısal hasar görmemiz gerekirdi ki bu olayda her ikisi de tespit edilemedi. Burada gördüğümüz hasarın büyüklüğü İslami Cihad roketinin savaş başlığından kaynaklanmakta, ama roketin kısa uçuşu nedeniyle (fırlatma başarısız olduğu için) roketin itici gücünün çoğu hala belirgin. Aşağıdaki görsel kanıtlar park alanının kızıl ötesi görüntülerini göstermekte. Yangınların merkezi konumlarını ve çatılardaki bazı çürümeleri görebilirsiniz. Hiçbir krater tespit edilemiyor. Ve çevredeki binaların tüm duvarları sağlam” ifadelerini kullandı.

Hagari IDF tarafından paylaşılan grafiklere vurgu yaptı.

IDF tarafından paylaşılan görüntülerde, Ehli Arap Hastanesinde patlamanın meydana geldiği yer ve otopark gösteriliyor.

Hagari, “Gördüğünüz gibi bu örnekte böyle bir şey yok. Birçok medya kuruluşu Hamas’ın doğrulanmamış iddiasını hemen haberleştirdi. Bunlar Hamas tarafından yayılan yalanlardı. Bir şeyi açıklığa kavuşturmak istiyorum. Hamas’ın bildiğini iddia ettiği kadar hızlı bir şekilde ne olduğunu bilmek mümkün değil. Bu birçokları için ilk uyarı işareti olmalıydı. Hamas’ın aksine IDF derhal bir inceleme başlattı ve bu inceleme en üst düzey komuta kademeleri tarafından denetlendi” dedi.

İsrail, hastane patlamasına ilişkin kanıtları bugün BM Güvenlik Konseyi’ne sunacak.

ABD: İstihbaratımız saldırıyı İsrail’in gerçekleştirmediği yönünde

Beyaz Saray, havada çekilen görüntüler ve haberleşmelere dayanan ABD istihbaratının, hastaneye düzenlenen ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan saldırıdan İsrail’in sorumlu olmadığını gösterdiğini bildirdi.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bilgi toplamaya devam ediyoruz ancak havadan çekilen görüntülerin analizine, dinlemelerimize ve açık kaynak bilgilerine dayanan mevcut değerlendirmemiz, dün Gazze’deki hastanede meydana gelen patlamadan İsrail’in sorumlu olmadığı yönündedir” dedi.

Bu açıklama, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’de gazetecilere, “Bugüne kadar gördüğümüz bilgilere dayanarak saldırının Gazze’deki terörist grubun yanlışlıkla ateşlenen roketten kaynaklandığı sonucuna varıyoruz” demesinin ardından geldi.

Filistinli yetkililerin önceki akşam cesetler ve ölü bebeklerle basın toplantısı düzenlemesi tepki çekti.

Filistin: İsrail uluslararası baskıdan kaçmaya çalışıyor

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in uluslararası baskıları altında kalmadan savaşı sürdürmek için Gazze Şeridi’ndeki hastane katliamının sorumluluğundan kaçmaya çalıştığını belirtti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, uluslararası çifte standartların İsrail’e, “Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını durdurması veya insani yardımların girişi için koridorlar açma taleplerini reddetme hakkı” verdiği ifade edildi.

Söz konusu çifte standartların aynı zamanda uluslararası hukuku her türlü dokunulmazlıktan arındırarak İsrail hükümetinin kararlarına bağlı hale getirdiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik savaşı uluslararası baskılara maruz kalmadan sürdürmek için Gazze kentindeki El-Ehli Baptist Hastanesinde işlediği vahşice katliamın sorumluluğundan kaçmaya çalışıyor. Böylece Gazze Şeridi’nde yıkım yapma ve halkını tehcir etme yönündeki stratejik planını hayata geçirme çabalarını sürdürmeyi hedefliyor.”

İnsan hakları ilkelerini savunacak uluslararası cesur bir duruşun talep edildiği açıklamada, böyle bir duruşla İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıların durması ve insani yardım koridorlarının açılması çağrısı yapıldı.

Biden İsrail'deyken ABD'den Hamas'a yaptırım: 4 isim Türkiye bağlantılıBiden İsrail’deyken ABD’den Hamas’a yaptırım: 4 isim Türkiye bağlantılı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.