Humus’taki saldırıların ardından: Suriye’de endişe büyüyor

Humus'ta en az 89 kişinin hayatını kaybettiği askeri okul saldırısının ardından gözler Suriye'de. Rus uçakları ve Suriye rejimi iki gündür İdlib'i bombalıyor. BM'den itidal çağrıları yapılırken bölgede tansiyonun yeniden tırmanmasından endişe ediliyor.

Dünya 7 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Suriye son iki gündür büyük bir hareketliliğin adresi. Türkiye’nin Ankara’da yaşanan terör saldırısı ardından başlattığı operasyonlar, Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara’nın SİHA’sını düşürmesi, Esad yönetiminin kontrolü altındaki Humus’ta meydana gelen ve 89 kişinin ölümüne neden olan Harp Okulu törenine yönelik saldırı derken hemen akabinde de Şam yönetiminin İdlib’i  hedef alması ülkeyi yeniden fena halde ateşe atmış durumda. Rus uçakları ve Suriye rejim güçleri iki gündür İdlib’e ve çevresine bomba yağdırıyor.

Humus kentindeki Harp Okulunun perşembe günkü mezuniyet töreninin ardından insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlendi. Mezun olanların toplu fotoğraf çekimi sırasında yaşanan saldırıda Suriye Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, 31’i kadın, beşi çocuk olmak üzere 89 kişi öldü, 277 kişi de yaralandı. Saldırı ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve yönetiminin İdlib’e yönelik operasyonları da uluslararası arenayı alarm konumuna getirdi.

İtidal çağrıları

Uzmanlar, Harp Okuluna düzenlenen saldırının, sahadaki askeri olayların gidişatında büyük bir değişime neden olabileceği görüşünde. Aynı endişeyi paylaşan Birlemiş Milletler (BM) de itidal çağırısı yaptı. Çağrıyı yapan isim de BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen oldu. Pedersen açıklamasında, Suriye’de şiddetin tırmanmasından ciddi endişe duyduğunu belirtti. Saldırının ardından Suriye ordusuna bağlı topçu birliklerinin ve Rus Hava Kuvvetleri’nin İdlib’e yönelik bombardıman düzenlediğini vurgulayan BM Temsilcisi, bu saldırılarda da sivil kayıplar yaşandığını ve altyapının zarar gördüğünü hatırlattı.

BM Genel Sekreteri António Guterres, saldırıdan ve Suriye’nin çeşitli yerlerine yönelik ‘misilleme bombardımanından’ derin endişe duyduğunu belirtti ve ülke genelinde ateşkes ihtiyacını vurguladı.

Üstlenen yok, ‘olağan şüpheli’ HTŞ

Şam, saldırıyı henüz üstlenenin olmadığı Harp Okulu saldırısı ardından dikkatlerini terör örgütü El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir El Şam’a (HTŞ) çevirdi. Şam sözkonusu saldırının HTŞ kontrolündeki İdlib’den yapıldığı görüşünde. HTŞ ise henüz resmen saldırıyı üstlenmese de örgütün daha önce de Suriye ordusuna yönelik dronlu saldırı düzenlediği biliniyordu.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Şam güçlerinin ‘misilleme’ için aşırı İslamcıların kontrolündeki İdlib’e düzenlediği bombalı saldırıda da en az 13 kişinin öldüğünü öne sürdü. Rus uçaklarının hava saldırıları da dahil olmak üzere Şam güçlerinin düzenlediği bombardıman, Humus’a düzenlenen saldırıya ‘yanıt’ olarak nitelendirildi. Bölgede önümüzdeki günlerde güvenlik önlemlerinin sıkılaştırılması bekleniyor.

3 günlük yas ilan edildi

89 kişinin öldüğü harp okulu mezuniyet töreni saldırısıyla Suriye’de üç günlük yas ilan edildi. Ülke geneli ve yurt dışındaki tüm büyükelçilik ve diplomatik kurumlarda bayraklar yarıya indirildi.

Arap Birliği’nden saldırıya kınama

Ülkedeki savaş nedeniyle üyeliğinin askıya alınmasından tam 12 yıl sonra Birliğe dönen Suriye için 22 üyeli Arap Birliği’nden de taziye mesajı geldi.

Arap Birliği, Humus kentindeki askeri okul subaylarının mezuniyet törenini hedef alan terör saldırısını şiddetle kınayarak, terörün her türlüsünün ortadan kaldırılmasının gerekliliğini vurguladı. Birliğin Genel Sekreterliği yaptığı açıklamada, “Arap Birliği, Humus’taki Harp Okulu’nu hedef alan, çok sayıda ölü ve yaralıya yol açan ve Suriye’nin istikrarını açıkça ihlal eden utanç verici terör saldırısını şiddetle kınıyor” dedi.

Putin’den Esad’a taziye mesajı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’nin Humus kentindeki bir askeri okula düzenlenen saldırı nedeniyle Beşar Esad’a taziyelerini iletti. Putin, ‘terörle mücadelede Suriyeli ortaklarla yakın işbirliğini sürdürme niyetinde olduklarını’ vurguladı. Putin, “Kurbanları arasında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu bu vahşi suçu şiddetle kınıyoruz. Bu saldırıyı düzenleyenlerin, hak ettikleri cezayı almasını umuyoruz. Terörün her türlü biçim ve tezahürüyle mücadelede Suriyeli ortaklarımızla yakın işbirliği içinde çalışmayı sürdürme niyetindeyiz” ifadelerini kullandı.

Saldırı nedeniyle Rusya’nın dışında Suriye’ye; İran, Ürdün, Ermenistan, Belarus ve Lübnan’dan da taziye mesajları geldi.

Antakya ve Tüm Doğu Rum Ortodoks Patrikliği de Humus’ta askeri okul subay öğrencilerinin mezuniyet törenini hedef alan terör saldırısını kınadı.

Cenazeler toprağa verildi

Harp Okulu mezuniyet törenine düzenlenen ve çok sayıda kişinin ölümüne yol açan saldırının kurbanları Cuma günü düzenlenen törenle toprağa verildi. Suriye Savunma Bakanı Ali Abbas, cenaze törenine katılırken gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Vatan için haysiyetin, gururun bedeli büyüktür, insanın verebileceği en kıymetli şey ise kendisidir. Şehitlerin kanlarının bedeli çok yüksektir.”

Savunma Bakanı, halka hitaben yaptığı konuşmada, terör örgütlerine nerede bulunursa bulunsun tam güç ve kararlılıkla karşılık verileceğinin altını çizdi.

ABD ile koordinasyon sağlandı, Suriye'de PKK hedefleri vurulmaya devam ediyorABD ile koordinasyon sağlandı, Suriye’de PKK hedefleri vurulmaya devam ediyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.