ABD, İdlib’de 14 günde iki IŞİD yöneticisi öldürüldü

Suriye’nin kuzeyinde ABD tarafından son iki haftada yapılan operasyonlarda IŞİD’in üst düzey iki yöneticisi öldürüldü. Öldürülenlerden birinin, Türkiye’de ticaret ve lojistik ağlarıyla da bağlantılı olan Devrizorlu İyad Ahmed el-Cuburi olduğu iddia edildi. 

Dünya 19 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Büyük ölçüde Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) hakimiyetinde olan İdlib’de, Nisan ayında ABD’nin kritik operasyonları yaşandı. 

IŞİD’le mücadeleyi örgütün üst düzey liderlerini hedef haline getirerek sürdüren ABD, Nisan ayında iki ayrı operasyonla ikisi üst düzey yönetici olmak üzere dört ‘yüksek kalibre’ IŞİD’liyi öldürdüğünü duyurdu. 

CENTCOM tarafından 4 ve 17 Nisan’da yapılan açıklamalarda, operasyonların HTŞ kontrolünde olan İdlib’te olduğu belirtildi. 

4 Nisan’da öldürülen İyad Ahmed el-Cuburi’nin, örgütün Avrupa’daki saldırılarına dair talimatlarını verdiğini vurgulayan açıklamanın ardından yerel kaynaklar el-Cuburi’nin Türkiye’de de bağlantıları olduğuna dair iddialar paylaştı. 

El-Kaide’nin yayın organı olarak bilinen Ribad Medya’nın Telegram kanalından paylaşılan bilgilede,  el-Cuburi’nin Suriye’nin Devrizor kentindeki liderleri Kuzey’e getirmekle ilgilendiği söyledi. 

Suriye’nin Deyvrizor kentinde çoğunlukla. El-Jabbour aşiretinden insanlar yaşıyor. el-Cuburi’nin de Deyvrizorlu olduğunu belirten kaynaklar, İdlib’e öldürülmeden 10 gün önce sahte kimlikle geldiğini aktardı.

Akhbaralaan adlı gazete, el-Cuburi’nin de bu aşiretten olduğu ve IŞİD’in hem askeri hem lojistik anlamda üst düzey yöneticilerinden olduğunu belirtti.

IŞİD’e yakın kaynaklara dayandırılan iddialara göre el-Cuburi, Türkiye, Avrupa ve Orta Asya ülkelerindeki dış hücrelerle koordinasyon, Türkiye’deki IŞİD ağlarının yeniden inşasını denetlemek ve örgüt için lojistik destek operasyonlarını koordine etmek de dahil olmak üzere bir dizi görevde bulundu.

Euronews, el Cuburi’nin, IŞİD’in, 13 Kasım 2015’te Paris’te 130, 14 Temmuz 2016’da Nice’de 86 kişinin ölümüne neden olan saldırılarının arkasındaki kişi olduğunu aktardı.

CENTCOM, 17 Nisan’da öldürülen Abdulhadi Mahmoud al-Haj’in örgütün Orta Doğu ve Avrupa’daki saldırıları planlamaktan sorumlu olduğunu belirtirken yanındaki iki IŞİD militanın da etkisiz hale getirildiğini söyledi. 

Al-Haj’in bazı ülkelerin devlet görevlilerini kaçırarak IŞİD’in üst düzey yöneticileriyle takas önerisinde bulunmak için plan hazırlığında olduğuna dair alınan istihbarattan sonra başlatıldığını belirten CENTCOM, IŞİD’e karşı mücadelede kararlılığını yineledi. 

Ayrıca yine İdlib’te 8 Nisan’da IŞİD saldırılarının kolaylaştırıcılarından ve koordinatörlerinden biri olan Hudhafah al-Yamani olarak bilinen bir komutan CENTCOM tarafından tutuklandı. 

IŞİD’in ilk halifesi olan Ebubekir El-Bağdadi ve Abdullah Kardaş da İdlib’de öldürülmüştü.   

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.