İkili ötanazi: Eski Hollanda Başbakanı eşiyle el ele öldü

Hollanda'nın eski Başbakanı Dries van Agt ve eşi Eugenie ikili ötanazi ile hayatlarına son verdiler.

Dünya 11 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt ile eşi Eugenie.

Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt ve eşi Eugenie hayatlarına son vermeye karar verdi. İkisi de 93 yaşındaydı  ve hayata el ele veda ettiler. Eski Başbakan ve eşinin ötenazi ile ölümü geçen Pazartesi günü gerçekleşti. Bu da Hollanda’da giderek artan “ikili ötanazi” eğiliminin bir parçası olarak yorumlandı.

The Guardian’da yer alan habere göre ikili ötenaziler ilk olarak tüm vakaların incelendiği 2020 yılında gündeme geldi. İnceleme sırasında tam 26 çiftin aynı anda ötanazi yaptığı fark edildi.  Sonrasında bu eğilim giderek arttı, 2021’de aynı anda ötanazi olan çiftlerin sayısı 32 iken bu 2022 yılında 58’e yükseldi.

‘Birbirleri olmadan yaşayamazlardı’

Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt ve eşi Eugenie.

Hollanda medyasına göre 1977-1982 yılları arasında başbakanlık yapan Van Agt Katolik olsa da 70 yıllık eşiyle birlikte her zaman kendi yollarını seçtiler.

Van Agt’ın daha sonraki yıllarda kurduğu Filistin destekçisi Haklar Forumu geçen hafta çiftin ölüm haberini duyurdu. Açıklamada onların “birlikte ve el ele” dünyadan ayrıldığı ifade edildi. Yönetmen Gerard Jonkman yayıncı NOS’a her ikisinin de çok hasta olduğunu ancak “birbirleri olmadan yaşayamayacaklarını” anlattı.

Van Agt 2019’da yaşadığı beyin kanamasının neden olduğu birçok rahatsızlıkla mücadele ediyordu.

Hollanda’da yılda yaklaşık 1000 kişinin ötanazi isteğini yerine getiren Expertisecentrum Euthanasie’nin Sözcüsü Elke Swart çiftlerin “yardımlı ölüm” taleplerinin birlikte değil bireysel olarak değerlendirildiğini söyledi. Swart çiftlerin aynı anda ötanazi istemesine dair ilginin artığını, yine de ikili ötanazi taleplerinin nadir görüldüğünü söyledi.

Hollanda’da ötanazi 2002 yılından bu yana, dayanılmaz acı çeken, amansız hastalıktan muzdarip kişiler için yasal. Ötanazinin gerçekleşmesi için iki uzmanın talebi değerlendirip isteği onaylaması gerekiyor. Çoğu vaka genelde aile hekimi tarafından evde gerçekleştiriliyor.

Çiftler ötanazi yoluyla gerçekleşen ölümlerin küçük bir yüzdesini oluştursa da (8 bin 720 vaka ya da 2022 yılında Hollanda’da gerçekleşen tüm ölümlerin yüzde 5,1’i), Ötanazi savunan bir vakfın başkanlığını yürüten Fransien van ter Beek birçok insanın ötanazi isteğini dile getirdiğini ifade ediyor ama Beek’e göre yine de bunun çok nadir yapılması normal çünkü; “Ancak bu çok sık gerçekleşmiyor çünkü kolay bir yol değil.”

'İntihar etti' denilen 13 yaşındaki kız çocuğu, aile kararıyla öldürülmüş‘İntihar etti’ denen 13 yaşındaki kız çocuğu, aile kararıyla öldürülmüş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.