İran’daki saldırılarda ölü sayısı 89’a yükseldi, 11 kişiye gözaltı

İran'da 3 Ocak'ta Kasım Süleymani anmasına yapılan ve IŞİD'in üstlendiği bombalı saldırılarda ölü sayısı 89'a yükseldi. Saldırılarla ilgili 11 şüpheli gözaltına alındı. Canlı bombalardan birinin Tacikistan uyruklu olduğu belirtildi.

Dünya 6 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Süleymani'nin mezarı yakınlarındaki terör saldırılarında hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze töreninde. / Fotoğraf: AA

4 yıl önce Irak’ta ABD saldırısıyla öldürülen Devrim Muhafızları komutanı general Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümünde mezarı yakınında yapılan anma törenine terör örgütü IŞİD militanlarınca canlı bomba saldırıları düzenlenmişti. İran makamları saldırılarda can kaybının 53’ü kadın ve 36’sı erkek olmak üzere 89’a yükseldiğini duyurdu. Resmi rakamlara göre 30 kurban 18 yaşın altında.

İran rejimi daha önceki vakalarda devlet okullarında okuyan öğrencileri rejim tarafından düzenlenen mitinglere ve general Süleymani’nin ölüm yıldönümü dahil çeşitli etkinliklere etkinliklere götürmeleri için baskı yapmıştı. Bunun can kaybı ve yaralanmalardaki çocuk sayısını artırdığı düşünülüyor.

İran devlet televizyonunun İstihbarat Bakanlığı’nın açıklamasına dayandırdığı haberde ise Kirman’daki terör saldırıları sonrasında başlatılan operasyonlarla ilgili bilgi verildi. Saldırılarla ilgili operasyonlarda 6 eyalette 11 kişinin gözaltına alındığı ve canlı bombalardan birinin Tacikistan uyruklu olduğu bildirildi.

Saldırıyı gerçekleştiren 2 canlı bombanın Kirman çevresinde bir evi kullandığının tespit edildiği ve burada teröristlere barınma imkanı ve lojistik destek veren 2 kişinin yakalandığı aktarıldı.

Operasyonun devamında ise 6 eyalette saldırılarla ilgili olduğu tespit edilen 9 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Operasyonlarda, 2 intihar yeleği, 2 uzaktan kumanda cihazı, 2 adet patlayıcı fünye ile patlayıcı yeleklerde tahrip gücünü artırmak için kullanılan binlerce mermi ve bomba yapımında kullanılan malzemelerin ele geçirildiği ifade edildi.

İncelemeler sonucunda canlı bombalardan birinin kimliğinin tespit edildiği ve Tacikistan uyruklu olduğu ancak diğer canlı bombanın kimliğini tespit etme çalışmalarının henüz sonuçlanmadığı kaydedildi. Ayrıca operasyonların devam ettiği belirtildi.

İran: IŞİD ABD ve İsrail tarafından yönetiliyor

İran devlet televizyonuna göre İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Süleymani’nin mezarı yakınlarındaki terör saldırılarında hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze töreninde konuştu. Saldırıları üstlenen terör örgütü IŞİD ABD ile İsrail tarafından oluşturulduğunu ve yönetildiğini ifade eden Reisi, şunları kaydetti:

“ABD, bölgede İslami görünüme sahip başka bir İsrail’in oluşumunu arıyordu. Şimdiki İsrail, Yahudi görünümü ve adıyla kurulmuştu fakat bölgede diğer İsrail’in de IŞİD’in ‘İslam Halifeliği’ adı altında kurulmasını planlıyorlardı.”

Söz konusu planların boşa çıkarıldığını savunan Reisi “Bu hadisede de halkımıza güvence veriyorum. İntikam inisiyatifi silahlı kuvvetlerimizin elindedir, saldırıya karşılığın yeri ve zamanı silahlı kuvvetlerimiz tarafından belirlenecektir” dedi.

Törende konuşan İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami de terör örgütü IŞİD’i “ABD ve İsrail’in paralı askerleri” olarak niteledi. Selami, IŞİD’e hitaben, “Sizi nerede olursanız olun bulacağız” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Kirman eyaletinde İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Ocak 2020’de ABD’nin Bağdat’taki saldırısında öldürülmesinin dördüncü yılı dolayısıyla anma töreninin yapıldığı kabristana giden yol üzerinde iki patlama meydana gelmişti.

İranlı yetkililer patlamaların canlı bomba saldırıları sonucu gerçekleştiğinin tespit edildiğini duyurmuştu. Son açıklamaya göre saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında olduğu 89 kişi hayatını kaybetmiş, 284 kişi yaralanmıştı. Saldırıları terör örgütü IŞİD üstlenmişti.

Saldırılar tüm dünyada büyük ses getirmiş, İranlı üst düzey yetkililer saldırıların arkasında ABD ve İsrail’in olduğunu ileri sürmüştü.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Kasım Süleymani’nin Kirman eyaletindeki mezarının yakınlarında düzenlenen bombalı saldırıların fail ve planlayıcılarının en kısa zamanda tespit edilip cezalandırılacağını belirtmiş ve “terörle kararlı mücadele” mesajı vermişti. Yazılı açıklamasında terör eylemini kınayan ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve İran halkına taziyelerini ileten Reisi yetkililerden saldırılardan zarar görenlerin acılarının hafifletilmesi ve Kirman’ın huzur ve sükunete kavuşturulması için gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını istemişti.

Saldırıyı “insanlık dışı” olarak niteleyen Reisi “Kuşkusuz bu korkak eylemin kara kalpli failleri ve liderleri güvenlik ve kolluk kuvvetleri tarafından en kısa zamanda tespit edilecek ve bu menfur eylemden dolayı cezalandırılacaktır” demişti.

Reisi daha sonra X hesabından da “Allah’ın izniyle ilahi intikam eli doğru zamanda ve yerde çıkacak ve terör saldırısının failleri acı bir bedel ödeyecek” şeklinde paylaşım yapmıştı.

Ülkenin resmi haber ajansı IRNA’ya göre İran dini lideri Ali Hamaney de Cumhurbaşkanı Reisi’den hemen sonra yayınladığı yazılı mesajda Kirman’daki saldırıyı yapanların ve yaptıranların sert bir karşılıkla karşılaşacağını söylemişti.

“İran halkının kötü ve cani düşmanları bir kez daha facia yaratarak Kirman’da şehit kabirlerinin mis kokulu atmosferinde çok sayıda değerli insanımızı şehit ettiler” diyen Hamaney saldırganlara tolerans gösterilmeyeceğini belirtmişti.

İran'daki saldırıları IŞİD üstlendiİran’daki saldırıları IŞİD üstlendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.