İrlanda’da olaylı gecenin ardından: 34 kişi gözaltında, nefret yasasının da kapsamı genişletilecek

İrlanda'nın başkenti Dublin'de bir okulun önünde yapılan bıçaklı saldırının ardından bir grup eylemci sokağa çıkıp araba yakmıştı. Aşırı sağ grupları suçlayan İrlanda polisi, 34 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Dünya 24 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Dün gece İrlanda’nın başkenti Dublin adeta yangın yeriydi. Bir saldırganın okul çıkışında üç çocukla bir kadını bıçakla yaralamasının ardından yükselen gerilim sokaklara taşmıştı. Göçmen karşıtlarının sokaklara döküldüğü kentte polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşanmıştı. İrlanda polisi, olaylı geçen gecenin ardından 34 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Daha fazla gözaltı olmasının da beklnediğini polis şefi Drew Harris, eylemcileri “Aşırı sağ ideolojinin yönlendirdiği çılgın holigan grup” olarak nitelendirmeyi sürdürdü. Öte yandan ülkede nefret suçlarına yönelik yasanın kapsamının genişlemesine dair adım atılmaya karar verildi.

Başkent Dublin’in merkezinde göçmen karşıtlarının sokağa dökülmesiyle çıkan isyanlar sırasında arabalar ateşe verilmiş, eylemciler polise saldırmıştı. Ayaklanmaya katılan yüze yakın kişi, polis arabaları yakıp bir tramvaya zarar vermişti. Yetkililer saldırganın uyruğunu açıklamasa da, İrlanda basınına göre şahıs Cezayir asıllıydı.

‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve nefret söylemi’ yasaları sertleşecek

Sokak eylemlerini ”utanç verici ”olarak nitelendiren İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, eylemcileri cezalandırmak için tüm yasal kaynakların kullanılacağını ve ”halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve nefret söylemi” yasalarının sertleşeceğini açıkladı. Gösteriler hakkında ”nefret eylemi” ifadesini kullanan Varadkar, “Ülke olarak İrlanda’yı geri almamız gerekiyor. Maskelerin arkasına saklanan, şiddetle bizi korkutmaya çalışan korkakların elinden bunu almamız lazım” dedi. Bıçaklı saldırıyı da kınayan Başbakan, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada ”Acil servisler çok hızlı müdahale etti ve birkaç dakika içinde olay yerine ulaştı. Bunun için onlara teşekkür ediyorum. İrlanda polisi soruşturma hattını takip ediyor” dedi.

Ne olmuştu ?

Perşembe günü saat 13:30 sularında Dublin’in kalabalık bölgelerinden Doğu Parnell Meydanı’ndaki Gaelscoil Choláiste Mhuire adlı okulun çıkış saatinde yaşanan bıçaklı saldırıda beş ve altı yaşlarındaki üç çocuk, 30’lu yaşlarında bir kadın ve 50’li yaşlarında bir erkek yaralanmıştı. Polis, küçük çocuklardan biri, kadın ve şüpheli olduğu ifade edilen 50 yaşındaki erkeğin de durumunun ağır olduğunu açıkladı.

Kimliği açıklanmasa da öfkeli halk şüphelinin göçmen olduğu iddiasıyla sokağa dökülmüştü. Göstericiler göçmen karşıtı sloganlar atıp bir polis aracını da ateşe vermişti. The Guardian’ın aktardığına göre göstericiler birkaç polise de saldırmış, bazıları yaralanmıştı. Yetkililer yaşanan şiddet olayları nedeniyle Dublin’in bazı bölgelerinde otobüs ve tramvay seferlerini askıya aldı.

İrlanda parlamentosunda aşırı sağ partiler veya siyasetçiler bulunmuyor ancak göçmen karşıtı protestolar geçen yıldan bu yana arttı. Bunun artmasının nedeni de Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaştan sonra ülkeye olan göçün büyük bir artış göstermesi. 3 milyon nüfuslu İrlanda’da, göçmen sayısının son bir yılda bugüne dek görülen ikinci en yüksek seviyeye yükseldi. Hükümet, son protestolar nedeniyle milletvekillerinin mecliste mahsur kalmasının ardından güvenlik önlemlerini de arttırıyor.

İrlanda yangın yeri: Göçmen karşıtları sokaklara döküldüİrlanda yangın yeri: Göçmen karşıtları sokaklara döküldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.