İspanya ve Arjantin’in ‘eş krizi’nde son perde: Sanchez büyükelçisini kalıcı olarak geri çekti

İspanya'yı ziyaret eden Arjantin lideri Milei ne kral ne de başbakanla görüştü. Aşırı sağcı Vox liderinin etkinliğine katılan Milei İspanya lideri Sanchez'in eşine de hakaret etti. İspanya özür gelmeyince büyükelçisini kalıcı olarak geri çekti.

Dünya 23 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Javier Milei. Fotoğraf: Shutterstock

Arjantin’in “Deli” lakabıyla bilinen ancak göreve geldiğinden beri beklenenden daha “ılımlı” bir dış politika güden Devlet Başkanı Javier Milei’nin piyangosu İspanya’yı vurdu. İki ülke arasında yolsuzluk ithamından doğan bir diplomatik kriz çıktı. Krizi çıkaran Milei’di, hedef aldığı kişi de 2018’den beri ülkeyi yöneten sosyalist İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in eşiydi.

Milei altı gün önce İspanya’ya hiç alışılagelmedik üç günlük bir ziyarete başladı. Devlet düzeyinde alışılagelmedik bir ziyaretti, çünkü Milei ne İspanya kralıyla ne de başbakanıyla görüşmeye tenezzül etti. Amacı İspanya’nın aşırı sağcı partisi Vox’un Madrid’de düzenlediği etkinliğe katılarak önümüzdeki ay Avrupa Parlamentosu’ndaki seçimden önce bu partiye desteğini göstermekti.

Milei Vox lideri Santiago Abascal’ın mitingine katıldı, hatta kendi kitabının tanıtımını da yaptı. Bu sırada Sanchez hükümeti Milei’nin uçağının askeri üsse inmesine izin verdi, ülke liderleriyle görüşmekten kaçınmasına rağmen kendisine özel polis koruması da sağlandı. Hükümet tüm bunları sineye çekse de Milei ziyareti sırasında yaptığı konuşmada Sanchez’in eşi Begona Gomez’e hakaret edince sınır aşılmış oldu. 

Gomez hakkında devlet görevlisi olmamasına rağmen devlet yetkililerine iş buyurduğu ve yolsuzluk yaptığı iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı, ancak Madrid’deki savcılık makamı delil yetersizliği nedeniyle davanın düşürülmesi için itiraz etmişti. Ancak Milei bunu gözardı edip etkinlikte Begona’nın yolsuzluk yaptığını iddia etti. Bununla da kalmayan Milei konuşması sırasında sosyalizmi “lanetli ve kanser edici” olarak niteledi.

Özür gelmeyince büyükelçilik tamamen geri çekildi

En nihayetinde İspanya Arjantin’deki büyükelçisini geri çekti ve Milei’den özür talep etti. Milei ise talebe uyuşturucu kullanıcısı olduğu yönünde iddiaları ortaya attığı için asıl özür dilemesi gerekenin İspanya olduğunu belirtti. Özür gelmeyeceğini anlayan İspanya’nın Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares gazetecilere Arjantin büyükelçisinin artık Madrid’de kalacağını açıkladı.

Albares “Tansiyonu yükseltme taraftarı değiliz, böyle bir arzumuz yok. Ama bu hakaretler özellikle İspanya’nın kalbinde geldiği için İspanyol kurumlarının saygınlığını ve egemenliğini savunması boynunun borcudur” dedi. “İdeolojik farklılıklar üzerine konuşulabilir ama bazı şeyler tartışılamaz” diyen Albares ayrıca Arjantin’le diplomatik ilişkilerin maslahatgüzar seviyesine düşürüleceğini açıkladı.

LN+ yayın kuruluşuna demeç veren Milei İspanya’nın bu hamlesini “diplomatik saçmalık” olarak niteledi ve “Olanlar tam anlamıyla kibirli sosyalistlere özgü bir ahmaklık. Kendisi isim bile vermediğim bir yorumu hakaret algılayıp saçma bir şekilde diplomatik gerginliğe neden oldu. Dolayısıyla bu Pedro Sanchez’in kendi sorunu. Devlet olduğunu mu sanıyor? Çok totaliter bir davranış” dedi. Arjantinli lider devlet başkanı seçildiğinde Sanchez’in kendisini desteklememesine de içerlemiş.

Milei’nin sözcüsü Manuel Adorni ise uzlaşmacı bir tavırla Arjantin’in İspanya’daki büyükelçisini “hiçbir koşulda geri çekmeyeceğini” söyledi ve “Kardeşlik ilişkimizin olup bitenlerle hiçbir ilgisi yoktur. İspanya gibi kardeş bir ülkeden büyükelçimizi geri çekme gibi çılgınca bir fikir aklımızın ucundan bile geçmedi” dedi. Adorni’nin bu uzlaşmacı tavrını Milei yine paramparça ederek “İspanya’nın seviyesine inecek kadar aptal olmadığını” söyledi.

İspanya-Arjantin hattında uyuşturucu gerilimi: Polemik, diplomatik krize dönüyorİspanya-Arjantin hattında uyuşturucu gerilimi: Polemik, diplomatik krize dönüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.