İsrail ‘güvenli bölge’ olarak belirlenmiş çadır kenti yine vurdu: 40 ölü, 60 yaralı

İsrail ordusu Gazze'nin güneyinde güvenli bölge olarak belirlenmiş El Mevasi'yi dün gece yarısı herkes uyurken vurdu. 40 kişi öldü, 60 kişi yaralandı, çadır kampında altı metre derinliğinde çukurlar oluştu.

Dünya 10 Eylül 2024
Fotoğraf: AA

Müzakereciler Gazze’de ateşkes için bastıradursun, İsrail ordusu Han Yunus’ta “güvenli bölge” olarak belirlenen bir çadır kampına hava saldırısı düzenleyerek 40 kişinin ölümüne neden oldu. İsrail’in gerekçesi son 11 aydır tekrar tekrar dile getirdiği gibi Hamas’ın komuta merkezinin burası olmasıydı.

Gazze’deki yetkililer İsrailli askerler Refah’a girdiğinde güvenli bölge olarak belirlenen El Mevasi’ye düzenlenen saldırıda 40 kişinin öldüğünü, 60 kişinin yaralandığını söyledi. Yaralılar çalışmayı sürdüren hastanelere nakledildi. Kamp Gazze’nin başka yerlerinden kaçmak zorunda kalmış Filistinlilerle dolu.

Bölge sakinleri ve sağlık görevlileri kampın en az dört füze ile vurulduğunu söyledi. El Mevasi’deki 200 çadırdan en az 20’sinin alev aldığını anlatan yetkililer füzelerin dokuz metre derinliğinde çukurlara neden olduğunu açıkladı. Ölü sayısının bu kadar yüksek olmasında Filistinlilerin bombardımana uykularında yakalanması da etkili oldu.

Enkaz altında kalanları çıkarma çalışmaları sürüyor. Ancak kurtarma ekipleri hem ekipmanın, hem de ışığın yetersiz olması nedeniyle kurbanları enkazdan çıkarmakta büyük güçlük çektiklerini söyledi. Amerikan haber ajansı AP’ye konuşan Filistinlilerden Attaf al Shaar “İnsanlar kumlara gömülmüştü. Ceset parçası olarak çıkarıldılar o kumlardan” diye anlatıyor.

İsrail ordusunun açıklamasında “Han Yunus’taki güvenli bölgenin içinde bir komuta ve kontrol merkezi kurmuş Hamas teröristlerini vurduk” dendi. Hamas ise Telegram’dan yaptığı açıklamada savaşçılarının saldırı düzenlenen bölgede olmadığını söyledi: “İşgalcilerin direniş savaşçılarının orada olduğuna dair iddiaları apaçık bir yalandır.”

Ordu ayrıca “isabetli mühimmat, havadan gözetleme gibi araçlar kullandıkları için sivillerin zarar görmesini azaltıcı adımların atıldığını” söyledi. Ancak ölü ve yaralı sayıları bu adımların ne kadar yetersiz kaldığını gözler önüne seriyor. Ordunun bölgedeki sivilleri önceden uyarıp uyarmadığı da belli değil. Yine de Filistinliler saldırıdan önceden haberdar olsa muhtemelen uykuda yakalanmazlardı. Gazze Sivil Savunma sözcüsü Mahmud Bassal da bölgedekilerin önceden uyarılmadığını söyledi.

Fotoğraf: AA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan da saldırıya tepki geldi. Bakanlığın açıklamasında “İsrail’in Han Yunus’ta ilan ettiği sözde ‘insani bölge’de sivillerin kaldığı çadırlara saldırarak onlarca Filistinliyi katletmesini lanetliyoruz. Soykırımcı Netanyahu Hükümeti, işlediği savaş suçlarına bir yenisini eklemiştir. Bu suçları işleyenler uluslararası hukuk önünde mutlaka hesap verecektir. Filistinlilerin adalet ve özgürlük yürüyüşlerinde yanlarında durmaya devam edeceğiz” dendi.

2,3 milyon insanın yaşadığı Gazze’de halkın neredeyse tamamı evlerini en az bir kez terk etmek zorunda kaldı. İçlerinden bazıları 10 kez yer değiştirmek zorunda kaldı. Çocuk felcine ilk yakalanan 10 aylık bebeğin ailesi de birkaç kez yer değiştirmek zorunda kaldıkları için bebeklerine aşılarını yaptıramadıklarını anlatmıştı. Savaşın başından bu yana Gazze’de ölenlerin sayısı 41 bini aştı. Binlercesinin enkaz altında kaldığına, binlercesinin de savaşın neden olduğu hayat koşullarından dolayı öldüğü düşünülüyor.

Birkaç yüz bin insan ise savaşın başından bu yana temel gereksinimlerin yetersiz kalmasına rağmen El Mevasi’ye sığınmış durumda. Bunun sebeplerinin başında Filistinlilerin tahliye edildikleri bölgelerin aşırı kalabalık ve zorlu koşulların hakim olması geliyor. Dolayısıyla insanlar El Mevasi’yi terk etmek istemiyor. İsrail daha önce temmuz ayında da bölgeyi vurmuş, ordu o saldırıda da Hamas liderlerini hedef aldığını söylemişti.

İsrail yine Suriye'yi vurdu: 25 ölü, 43 yaralıİsrail yine Suriye’yi vurdu: 25 ölü, 43 yaralı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.