İsrail ordusu yine çadır kente saldırdı: En az 11 ölü, 40’tan fazla yaralı

İsrail ordusu tüm tepkilere rağmen Refah'taki işgalini genişletiyor. Bununla da yetinmeyen İsrail bölgede Filistinlilerin hayata tutunduğu çadır kentlere bir kez daha saldırdı. Saldırıda en az 11 Filistinli hayatını kaybetti, 40'tan fazla yaralı var.

Dünya 29 Haziran 2024
Fotoğraf: AA

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürüyor. 37 binin üzerinde Filistinlinin hayatını kaybettiği bu saldırılarda binlerce Filistinli yerinden edildi. Birçoğu şeridin en güneyindeki Refah kentine sığındı fakat İsrail ordusu tüm tepkilere rağmen buraya da 7 Mayıs’ta karadan girdi.

Filistinlilerin tek sığınağı olan Refah’taki çadır kentleri de hedef alan İsrail orusu bu saldırılarına bir yenisini daha ekledi. İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) bağlı güçlerin kentin batısındaki çadır kente düzenlediği saldırıda en az 11 Filistinli yaşamını yitirdi, 40’tan fazla kişi de yaralandı.

Filistin yönetimine bağlı haber ajansı WAFA saldırının El Mevasi’deki çadır kente düzenlendiğini doğruladı. Hava saldırıları ayrıca Refah’ın doğusundaki Şoka belediyesi de dahil olmak üzere Gazze’nin güneyindeki diğer bazı bölgeleri de hedef aldı. Doğrulanamayan verilere göre bu saldırılarda da birkaç Filistinli hayatını kaybetti.

Han Yunus ile Refah kentlerine uzanan El Mevasi bölgesi, İsrail ordusunun daha önce göçe zorladığı Filistinlilerin gitmesini istediği “güvenli bölgeler” arasında yer alıyordu. Refah’ın batısında bulunan ve yerleşim yeri olmayan El Mevasi’de büyük ölçüde açık araziler bulunuyor.

Altyapı, kanalizasyon ağları, elektrik hatları, iletişim ağları ve internetten de yoksun olan bölgede, yerinden edilmiş Filistinliler oldukça zor şartlar altında yaşamaya çalışıyor. Evlerini terk edip bu bölgeye sığınan insanlar, su, gıda, temizlik ve sağlık hizmetleri konusunda büyük yoksunluk yaşıyor.

Filistinli siviller kurşun yağmuruna tutuldu

Bu arada İsrail askerleri, Gazze’nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampının batısındaki sahilde Raşid Caddesi boyunca yürüyen bir grup Filistinli sivili kurşun yağmuruna tuttu. WAFA’ya göre İsrail kurşunlarıyla yaralanan Filistinliler yakındaki Deyr El Belah’taki Aksa Şehitleri Hastanesi’ne kaldırıldı.

İsrail savaş uçakları ayrıca Gazze’nin kuzeyindeki Şucaiyye mahallesindeki konutları hedef aldı. İsrail askerleri de savaş uçaklarının koruması altında mahalleye karadan saldırılarını sürdürdü. Saldırılarda yaralananların Gazze Şehrindeki El Ehli Arap Hastanesi’ne nakledildiği ve çok sayıda can kaybı olduğu bildirildi.

İsrail topçu mermileri de Gazze’nin kuzeyindeki Şeyh Acleen mahallesini vurdu. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı ancak birkaç bina hasar gördü.

Bu son saldırıların ardından IDF Gazze’nin kuzeyindeki okulları ve sivil yapıları hedef aldığını kabul ederek “UNRWA (Birleşmiş Milletler Filistinlilere Yardım Ajansı) okullarında ve tesislerinde saklanan onlarca teröristin ortadan kaldırıldığını” savundu.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 15 bin 821 çocuk öldürüldü

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılarda, 15 bin 821 çocuk ve 10 bin 475 kadının öldüğü, 10 bin kişinin de kayıp olduğu bildirildi. / Görsel: AA

Gazze’nin doğusunda bir günde 60 bin kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlediği günlük basın brifinginde Gazze’nin doğusundaki zorunlu göç hareketliliğine dikkat çekti. Dujarric “İsrail ordusunun Gazze’nin doğusundaki 28 yerleşim alanı için acil tahliye emri vermesinin ardından dün 60 bin kişi yer değiştirmek zorunda kaldı” şeklinde bilgi verdi.

BM yetkilisi, El Mevasi bölgesine yapılan saldırıların çok sayıda yaralıya neden olduğunu ve bu yaralıların sahra hastanesine nakledildiğini belirtti. Aynı zamanda El Mevasi’deki saldırılar sonucunda yaklaşık 5 bin kişinin daha yerinden edildiğini açıkladı. İnsani yardımların ulaştırılmasında yaşanan sorunların sürdüğünü ifade eden Dujarric, İsrailli yetkililerin Gazze’nin kuzeyine planlanan 100 insani yardım misyonunun yarısından azına izin verdiğini belirtti.

Yerinden edilen kişilere destek vermek için “BM’nin sürekli onların peşinde olduğunu” vurgulayan Dujarric, her gün insanların zorla yerlerinden edildiğini ve fırsat buldukça onlara yardım etmeye çalıştıklarını söyledi.

7 Ekim sonrası Gazze: Neler yaşandı?

Gazze’de savaş, Hamas öncülüğündeki Filistinli örgütlerin 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil binden fazla kişinin ölümü, 5 bin 132 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının ardından patlak verdi. Militanlar ayrıca yaklaşık 250 rehine ele geçirdi; İsrail’in tahminlerine göre bunlardan 128’i Gazze’de kaldı, 36’sı öldü.

Gazze’de Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in askeri misillemesi çoğu sivil ve birçoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 37 bin kişinin ölümüne neden olurken, İsrail kuşatması korkunç gıda kıtlığı ve kıtlık tehdidini de beraberinde getirdi. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te dört günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan ‘insani ara’da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 300 Hizbullah mensubu ve 50’den fazla Lübnanlı sivil, 40’ı aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

İsrail hapishanelerinde işkenceden ölümler rekor seviyedeİsrail hapishanelerinde işkenceden ölümler rekor seviyede

Batı teyakkuz halinde: Ortadoğu'da yeni bir savaş endişesiBatı teyakkuz halinde: Ortadoğu’da yeni bir savaş endişesi

Netanyahu: Savaşın şiddetli aşaması bitmek üzere, Lübnan sınırına odaklanacağızNetanyahu: Savaşın şiddetli aşaması bitmek üzere, Lübnan sınırına odaklanacağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.