‘Her gün bir hediye’ diye not alıyordu, 4 İsrailli esir evine döndü

İsrail ordusu, Gazze'nin ortasına düzenledikleri bir operasyonla Hamas'ın elinden 4 rehineyi sağ olarak kurtardığını açıkladı. Rehinelerden biri de motosikletle kaçırıldığı anda yansıyan görüntülerle simge haline gelen Noa Argamani.

Dünya 8 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Gazze’nin orta bölümünde yer alan Deyr el Balah ve Nuseyrat mülteci kampı, İsrail askerlerinin saldırılarına maruz kalmaya devam etti. Filistinli yetkililer saldırılarda 200’den fazla kişinin öldürüldüğünü duyururken İsrail ise aynı operasyonlarda 7 Ekim’de Hamas tarafından Nova Müzik Festivali’nden kaçırılan 4 esirin kurtarıldığını açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yaptığı açıklamada kurtarılan rehineler arasında motosikletle götürüldüğü anlar nedeniyle simge haline gelen 25 yaşındaki Noa Argamani, 21 yaşındaki Almog Meir Jan, 27 yaşındaki Andrey Kozlov ve 40 yaşındaki Shlomi Ziv’in olduğu açıklandı.

4 rehinenin, İsrail ordusu, istihbaratı ve özel kuvvetleri tarafından Nuseyrat’taki iki ayrı noktadan kurtarıldığı ifade edildi.

IDF rehinelerin sağlık durumları hakkındaki açıklamasında, “Sağlık durumları iyi ve daha ileri tıbbi muayeneler için tıp merkezine nakledildiler” diye belirtti.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırıları sırasında kaçırılan rehinelerin kurtarılması İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve yönetiminin en çok eleştiri aldıkları noktalardan biriydi. Netanyahu ve yönetimi 7 Ekim’den sonra “Hamas’ı yok etme” hedefini önceliklendirirken, rehinelerin kurtarılması adına bir şey yapmamakla suçlandılar. 7 Ekim’den bu yana her cumartesi, esir yakınları ülkenin hemen her bölgesinde Netanyahu ve hükümetini rehineleri önemsememekle suçlayarak istifaya davet ettikleri protestolar düzenlediler ve düzenlemeye de devam ediyorlar. Netanyahu hükümeti ise rehinelerin durumunun öncelikleri arasında olduğu konusunda kamuoyunu ikna etmeye çalışıyor. 7 Ekim’de Hamas tarafından yapılan Aksa Tufanı Operasyonu’nda 1200’den fazla İsrailli öldürülürken, 250’den fazlası da rehin alınmıştı. Şu an ise Hamas’ın elinde 116 rehinenin olduğu bunlardan 41’nin de öldüğü tahmin ediliyor.

Rehinelerin kurtarıldığı bölgeye ağır bombardıman

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Nuseyrat Mülteci Kampı ve çeşitli bölgelere düzenlediği saldırılarda 210 kişinin öldüğü, en az 400 kişinin de yaralandığı bildirildi. Saldırıda aralarında çocuklarında bulunduğu ölü ve yaralılar, Deyr Balah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi’ne getirildi.
Fotoğraf: AA

Kurtarma haberi, İsrail ordusunun Nuseyrat’ta ve Gazze’nin merkezinde ağır bombardıman ve topçu ateşinin rapor edildiği diğer bölgelerde operasyon yaptığını açıklamasından kısa bir süre sonra geldi. Deyr el-Belah’taki El-Aksa Şehitleri hastanesi sözcüsüne göre, Cumartesi günü Nuseyrat, Deyr el-Belah ve el-Zavaideh’deki operasyon sonucunda en az 200 kişi hayatını kaybetti.

Gazzeli yetkililer İsrail’in ağır bombardıman saldırısında yaralananların sayısının da 400 olduğunu açıkladı. Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ediyor. Bölgedeki gazetecilere demeç veren görgü tanıkları ise saldırıları “Dünya üzerindeki cehennem” sözleriyle anlattılar. Birçok Gazzeli İsrail saldırılarının gerçekleştiği sırada sokak ve caddelerde çok sayıda çocuk olduğuna dikkat çekti.

Ebu Abdullah isimli bir bölge sakini, saldırıların insanlar uyurken gerçekleştiğini söyledi. Köpeklerin insan cesetlerini yediğini ifade eden Abdullah, “Altı şehit çıkardık. Hepsinin beden bütünlüğü bozulmuştu ve neredeyse hepsi çocuklar ve kadınlardan oluşuyordu.  Onları hastaneye götürmek için hayatımızı tehlikeye attık.”

CNN’in El Aksa Şehitleri Hastanesi’nden çektiği videoda birçok kişinin kucaklarında kanlar içinde yaralı çocuklar taşıdığı görülüyor. İnsanlar morgda sevdiklerine veda ederken çığlık atıyor ve ağlıyordu.

Gazze işgalinden önce 7 Ekim’de düzenlenen saldırılarda İsrail’den rehineleri alan Hamas, yaptığı açıklamada Cumartesi günkü İsrail operasyonunu “masum sivillere yönelik korkunç bir katliam” olarak nitelendirdi.

Üçüncü rehine kurtarma operasyonu

CNN’in aktardığına göre bu, İsrail ordusunun gerçekleştirdiği üçüncü kurtarma operasyonu olmasıyla dikkat çekiyor.  IDF Onbaşısı Ori Megidish geçen yıl Ekim ayında Gazze Şeridi’nin kuzeyinden kurtarılmıştı. Bu yıl 12 Şubat’ta gerçekleştirilen bir başka operasyonda ise Fernando Marman ve Louis Har Refah’ın güneyinden kurtarılmıştı.

Simge isim: Noa Argamani

Evine sağ salim dönen dört rehineden biri olan Noa Argamani, Hamas savaşçılarının onu motosikletle kaçırdığı görüntülerin sosyal medyaya yansımasıyla 7 Ekim’in sembollerinden biri haline gelmişti. Argamani, kaçırıldığı anlarda sevgilisine bakıyor, bağırıp yalvarırken görülüyordu.

Videoda Argamani’nin erkek arkadaşı İsrail vatandaşı Avinatan Or da Hamas tarafından kaçırılmıştı. Kendisinin hâlâ Hamas’ın elinde olduğuna inanılıyor.

Kanal 12, kadın rehine Noa Argamani’nin babasına kavuşmasının, gülümseyerek kucaklaşmalarının görüntülerini yayımladı. Hastane odasında babasıyla birlikte oturan Argamani, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’a “Burada olduğum için çok mutluyum. Her şey için teşekkür ederim, bu an için teşekkür ederim” dedi. Başbakan Benyamin Netanyahu’ya “Çok hislendim. Uzun zamandır İbranice duymamıştım ki” diye seslendi.

Rus vatandaşı esir de kurtarılanlar arasında

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Gazze’den kurtarılan Rus vatandaşı Andrey Kozlov’un anne ve babasının Pazar günü İsrail’de oğullarıyla bir araya geleceğini açıkladı. Bir dışişleri bakanlığı sözcüsüne göre, Başkonsolos Ran Gidor ve Başkonsolos Yardımcısı Tal Shvartsman, Pazar sabahı İsrail’e inecek olan Kozlov’un ailesine yardımcı olacak. Rehine ve Kayıp Aileleri Forumu’na göre Kozlov bir yıl önce İsrail’e göç etti ve 7 Ekim’de Hamas tarafından kaçırıldığında Nova müzik festivalinde güvenlik görevlisi olarak çalışıyordu.

27 yaşındaki genç, serbest bırakıldıktan sonra Tel Aviv yakınlarındaki Ramat Gan’da bulunan Sheba Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Hastanenin rehineleri geri getiren ekibinin başkanı Itai Pessach gazetecilere yaptığı açıklamada Kozlov ve diğer rehinelerin durumunun “stabil” olduğunu söyledi. Rusya’nın İsrail Büyükelçisi Cumartesi günü Rus devlet televizyonunda katıldığı bir programda Kozlov’un serbest bırakılması haberini sevinçle karşıladı. Russia 24’e konuşan Anatoly Vikrotov, “Serbest bırakılan tüm rehinelerin ve özellikle de Andrey Kozlov’un yakınlarının ve arkadaşlarının sevincini paylaşıyoruz” dedi.

Vikrotov, Rus yetkililerin son sekiz aydır Kozlov’un akrabalarıyla temas halinde olduğunu söyledi.

Netanyahu kurtarılan rehinelerle bir araya geldi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Tel Aviv yakınlarındaki Ramat Gan kentinde bulunan Sheba Hastanesinde kurtarılan rehineler ve aileleriyle bir araya geldi. Başbakan düzenlediği basın toplantısında Noa Argamani ve bugün doğum günü olan babası Yaakov’un da aralarında bulunduğu ailesiyle buluştuğunu söyledi.

Netanyahu Yaakov için “O da ‘Bekleyebileceğim en iyi hediyeyi aldım’ dedi” ifadelerini kullandı. Başbakan kurtarılan bir diğer esir Andrey Kozlov ile de görüştüğünü söyledi: “Andrey bana esaret altındayken bir not defteri olduğunu ve her gün bir satır yazdığını söyledi. Her gün bir hediyedir.”

Netanyahu İsrail’in Gazze’de kalan rehineleri geri getirmeye kararlı olduğu sözünü verdi.

Ayrıca İsrail hükümetinin Hamas’ın hepsini serbest bırakmasını beklediğini, ancak bırakmazlarsa İsrail’in “hepsini evlerine geri götürmek için ne gerekiyorsa yapacağını” söyledi.

Biden’dan ilk mesaj: Tüm rehineler dönene dek çalışacağız

İsrail ve Hamas arasında kendi önerdiği ateşkesin kabulü için uğraşan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden da 4 rehinenin kurtarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Elysee Sarayı’ndaki görüşmesinde konuyla ilgili kısa bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Macron’un İsrail’deki ailelerine teslim edilen dört rehinenin sağ salim kurtarılmasını memnuniyetle karşılayan yorumlarını yinelemek istiyorum. Tüm rehineler evlerine dönene ve ateşkes sağlanana kadar çalışmayı bırakmayacağız. Bunun gerçekleşmesi elzemdir.

CNN daha önce, ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İsrail’deki bir Amerikan hücresinin dört rehineyi kurtarma çabalarına destek verdiğini ve operasyonda İsrail güçleriyle birlikte çalıştığını bildirmişti.

Beyaz Saray’dan da açıklama geldi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’ın operasyondan dolayı İsrail’i takdir ettiğini söyledi. Sullivan, ABD’nin kalan rehinelerin serbest bırakılması için “devam eden müzakereler ya da başka yollarla” da dâhil olmak üzere “tüm çabaları desteklediğini” sözlerine ekledi.

Sullivan, “Şu anda masada olan rehine serbest bırakma ve ateşkes anlaşması, İsrail için güvenlik güvenceleri ve Gazze’deki masum siviller için rahatlama ile birlikte kalan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını da sağlayacaktır” diye ekledi.

Hamas: 4 esiri kurtarırken diğerlerini öldürdüler

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’in Gazze Şeridi’nde 4 esiri kurtadığı “operasyon” esnasında bazı esirleri de öldürdüğünü açıkladı. Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail ordusunun esirlerini kurtardığı operasyonda korkunç bir katliam yaptığını” belirtti. Ebu Ubeyde, İsrail’in “bazı esirleri kurtarmayı başardığını ancak bazılarını da öldürdüğünü” kaydetti. İsrail’in, saldırı düzenlediği Nusayrat Mülteci Kampı’nda “çok yönlü savaş suçu” işlediğini vurgulayan Ebu Ubeyde, “Bundan ilk zarar görecek olan İsrailli esirlerdir.” ifadelerini kullandı.

‘Planlamak haftalar sürdü’

İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, operasyonunun, Hamas militanlarının silahlı koruma altına aldığı ve Gazzeli siviller arasında rehineleri sakladığı bir yerleşim bölgesinin kalbinde ateş altında gerçekleştirildiğini söyledi. Hurtarılan rehinelerin Nuseyrat’taki iki evde tutulduğunu belirtti. Hagari, dört rehineyi Hamas’ın elinden canlı olarak kurtarmak için ateş altında düzenlenen özel operasyona yüzlerce İsrail askerinin katıldığını, bir askerin ağır yaralandığını, operasyonun planlanmasının haftalar sürdüğünü aktardı.

Refah’ta can pazarı, Kahire’de sınır pazarlığı: İsrail tankları batı sınırında, müzakerede sonuç yokRefah’ta can pazarı, Kahire’de sınır pazarlığı: İsrail tankları batı sınırında, müzakerede sonuç yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.