İsrail’in Refah bombardımanı başladı, kara harekatı bekleniyor

İsrail kara harekatı başlatacağı sinyalini verdiği Refah'ı havadan vurmaya başladı. Tel Aviv güçlerinin düzenlediği saldırıda 14 kişi ölürken İsrail medyası Netanyahu'nun Washington'a rağmen Refah'a gireceğini söylediğini yazdı.

Dünya 19 Mart 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından işgale başladığı Gazze’de yerle yeksan etmediği tek yer olan Refah için çember daralıyor. Gazze’deki Filistinlileri “güvenli” diyerek sürdüğü güneyde de hedef alan İsrail şimdi bir milyonu aşkın nüfusu sıkıştırdığı Refah’ta baskı altına alıyor. Refah’a olası kara harekatına hazırlandığını her fırsatta dile getiren Tel Aviv yönetimi eleştirilere kulak asmadığı gibi havadan saldırılara başladı bile. Gazze’nin Mısır ile sınır kenti olan Refah’a hava saldırısı düzenleyen İsrail 14 kişinin ölümüne neden oldu.

Bu saldırı İsrail’in en büyük destekçisi Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Refah’a kara harekatını yeniden düşünmesi için baskı yaptığı bir dönemde gerçekleştirildi. İsrail, Hamas’ın muharip gücünün altıda birinin -tüfek ve roket kullanan savaşçılardan oluşan dört tabur- Refah’ta olduğunda ve savaşın sona ermesi için örgütün ortadan kaldırılması gerektiğinde ısrarcı. Ancak sivil kayıpların giderek artması İsrail’in en büyük müttefiki Batı’da alarm seslerinin yükselmesine neden oldu. İsrail ordusu Refah’ta gece boyunca çok sayıda binaya düzenlenen saldırılarla ilgili sessizliğini korurken bölgedeki sağlık yetkilileri ölenler arasında üç kadın ve üç çocuk da olduğunu açıkladı. Öldürülen sekiz erkeğin kimlikleri ise açıklanmadı.

Filistinliler de İsrail’i Refah’ta bir “yıkım” başlatmakla suçluyor.  Filistin Dışişleri Bakanlığı, “İsrail kimseden izin almadan ve uluslararası tepkilerden kaçınmak için ilan etmedi ama saldırılarını başlattı” açıklamasını yaptı. Filistinli sağlık görevlileri, İsrail’in Gazze’nin merkezindeki Nuseyrat’a düzenlediği hava saldırısında altı kişinin öldüğünü söyledi.

İsrail’in saldırılarından kaçarken Refah’ta adeta sıkıştırılan Filistinliler ise Tel Aviv’in saldırılarından kurtulmaya çalışırken bir yandan da kıtlıkla mücadele ediyor. Durum buyken başta ABD olmak üzere birçok müttefiki İsrail’i kara harekatı yolundan döndürme çabasında. Ama görünen o ki biraz nafile uğraşıyorlar.

İsrail medyası: Netanyahu ne olursa olsun Refah’a saldıracak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun milletvekillerine ABD’nin tepkisine rağmen Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin sığındığı Refah’a kara saldırısı başlatacaklarını söylediği belirtildi. Yahudi yerleşimcilere yakınlığıyla bilinen “Arutz Sheva” gazetesinde yer alan habere göre Netanyahu İsrail Meclisi Dış İlişkiler ve Savunma Komitesinin kapalı oturumunda milletvekillerine Refah’a kara saldırısı planlarına ilişkin bilgi verdi. Netanyahu Washington yönetiminin Refah’a kara saldırısını istemediğini ancak Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır hattı “Selahaddin Koridoru’nu (Philadelphia Koridoru) kontrol etmeleri gerektiğini, bunun için de kara saldırısı düzenlemekten başka yollarının olmadığını” aktardı. Bölgede yaşayan Filistinlilerin Gazze’den ayrılması konusunda İsrail’in herhangi bir engel çıkarmadığını savunan Netanyahu bu Filistinlileri kabul edecek herhangi bir ülke olmadığını da dile getirdi.

Haberde Netanyahu’nun Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın yerini alacak yeni bir geçiş noktası inşa ettiğini aktardığı da belirtildi. Söz konusu sınır kapısının Kerem Ebu Salim bölgesinde inşa edildiği ve kapının İsrail’in kontrolünde olacağı kaydedildi.

‘Kara harekatı büyük hata olur’

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından İsrail’in Gazze’yi işgali sürerken bir yandan da ateşkes ve esir takası anlaşmaları için uğraşlar devam ediyor. Görüşmelerin sürdüğü sırada Beyaz Saray, Refah’a herhangi bir asker ya da tank girmeden önce müttefikiyle görüşeceğini açıklamıştı. Ardından da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Joe Biden gerilen ilişkilerinin gölgesinde uzun bir süre ardından bir görüşme gerçekleştirmişti. Görüşmeye dair detayları paylaşan isim de ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan oldu. Sullivan, Biden ile Netanyahu arasındaki telefon görüşmesini “iş görüşmesine” benzeterek “Bizim pozisyonumuz… orada büyük bir kara operasyonunun hata olacağı yönünde” demişti.

Netanyahu Biden ile görüşmesine ilişkin açıklamasında Refah’tan doğrudan söz etmedi ancak Hamas’ı yok etmek, tüm rehineleri kurtarmak ve Gazze’yi pasifize etmek gibi savaş hedeflerini tekrar etti. Sullivan, Netanyahu hükümetinin önceliği “Hamas’ın yeniden güçlenip toprak kazanmaması için İsrail’in Gazze’de işgal ettiği bölgelerin istikrara kavuşturulmasına” verebileceğini öne sürdü. Biden yönetimi de İsrail’e Gazze’ye insani yardımı artırması çağrısında bulundu.

Sullivan “En önemlisi, İsrail’in Refah’ta ulaşmak istediği temel hedefler başka yollarla da gerçekleştirilebilir” diyerek İsrailli yetkililerin ABD’nin endişelerini dinlemek ve “alternatif bir yaklaşım ortaya koymak” üzere yakında Washington’da olacaklarını da söylemişti. Netanyahu ise Washington’a gönderilen heyetle ilgili olarak, “ABD’ye kim giderse gitsin hükümetin politikasının arkasında durmayı ve Amerikalılara hayır demeyi bilmeli” dedi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında en az 31 bin 819 Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı. İsrailli yetkililere göre de bu sayısının yaklaşık 14 binini Hamas üyeleri ve Hamas ile beraber savaşan Filistinli örgüt üyeleri oluşturuyor.

Netanyahu: İsrail’deki gruplar ABD ile Refah operasyonunu durdurmak için işbirliği yapıyor

ABD’den genel anlamda gördüğü desteği Refah’ta bulamayınca ve üstüne bir de ABD’den erken seçim çağrıları yükselmeye başlayınca Netanyahu bu itirazların arkasında başka şeyler olduğunu düşünmeye başladı. Dışişleri ve Güvenlik Komitesi’nde yapılan özel bir görüşmede Refah operasyonundan bahseden Netanyahu, “bazı grupların bu operasyonu engellemeye çalıştığını söyledi. 

İsrail’deki bazı aktörlerin “Hamas’a karşı zaferi” engellemeye çalıştığını savunan Netanyahu, “İsrail’deki hizipler, İsrail’in Refah’taki operasyonunu önlemek için ABD ile işbirliği yapıyor” dedi. Netanyahu’nun kimlerden, hangi gruplardan bahsettiği belli değil ancak en son Netanyahu’dan habersizce ABD’li yetkililerle iletişime geçerek üst düzey yetkililerle görüşen isim, savaş kabinesinde de yer alan Benny Gantz’dı. Hatta bu yüzden Netanyahu epey öfkelenmişti.

Savaş kabinesinde ABD çatlağı: Netanyahu'nun koltuğunu Gantz sallıyorSavaş kabinesinde ABD çatlağı: Netanyahu’nun koltuğunu Gantz sallıyor

Kanada İsrail’e silah ambargosu uygulayacak

Kanada, Gazze’deki durumu gerekçe göstererek İsrail’e silah satışlarında ambargo getirdi. Yeni Demokrat Parti (NDP) tarafından sunulan önerge Liberaller, Bloc Québécois ve Yeşiller Partisi’nin desteğiyle 204’e 117 oyla kabul edildi. Trudeau’nun azınlık hükümetini destekleyen Yeni Demokratlar, başbakanın Gazze’deki sivilleri korumak için yeterince çaba sarf etmediğinden şikayet ediyor.

Trudeau başta İsrail’in kendini savunma hakkını savunanlardan olsa da sonrasında o da Gazze’deki durumu eleştirmeye başladı.

İsrail Gazze’nin diğer bölgelerini de vurmaya devam ediyor

İsrail ordusu Gazze’nin batısındaki Şifa Hastanesi’ne düzenledikleri baskında 50 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 180’inin alıkonduğunu açıkladı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada “Ordu güçleri, İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak), 13. Deniz Komando Birimi kuvvetleri ve 162’nci Tümen liderliğindeki 401’inci Tugay’a bağlı güçler Şifa Hastanesi bölgesinde faaliyetleri sürdürüyor” dendi.

İsrail güçleri ile Filistinliler arasından “yüz yüze çatışmalar” olduğuna işaret edilen açıklamada, baskının başından bu yana 50 Filistinlinin hayatını kaybettiği ve 180’inin alıkonulduğu aktarıldı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçleri tarafından kuşatmaya alınan Şifa Hastanesi’nde hasta ve sağlık çalışanları ile yerinden edilmiş sivillerin mahsur kaldığı belirtildi. Şifa Hastanesi’nde mahsur kalan insanların yiyecek ve içecek bulamadıkları için iki gündür oruçlarını açamadığı ifade edildi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 13 bin 500’ü çocuk, 9 bini kadın olmak üzere 31 bin 819 Filistinli öldürüldü, 73 bin 934 kişi yaralandı. Enkaz altında hâlen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Gazze'de artık sadece silahlar değil, açlık ve susuzluk da can alıyorGazze’de artık sadece silahlar değil, açlık ve susuzluk da can alıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.