İsrail vuruyor, Gazze’de yardım çığlıkları yükselmeye devam ediyor

İsrail'in vurmaya devam ettiği Gazze'de gerilim düşmüyor. İnsanların yardım çığlıklarının yükseldiği bölgede İsrail, hastane ve mülteci kamplarını hedef almayı sürdürüyor.

Dünya 25 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Gazze bombardımana uğramaya devam ediyor. Fotoğraf: AA

Hamas’ın 7 Ekim operasyonu ardından Ortadoğu’nun yeni bir savaş ortamına girmesinin üzerinden iki hafta geçti. Gazze’de İsrail’in neden olduğu insani yıkım artarken bölgede dengeler alt üst olmuş durumda.

Gıda, ilaç, yakıt gibi insani yardımlara Tel Aviv tarafından uygulanan ambargo bölgedeki krizi derinleştirmeye devam ediyor. Hastanelerin yakıtı tükenmek üzereyken İsrail bölgeyi vurmayı sürdürüyor. Gazze’den düzenlenen saldırılarda 308’i asker 1400 İsrailli hayatını kaybederken İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 5 bin 791 kişi yaşamını yitirdi. Gazze’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesinde yakıtın bitmesi sebebiyle elektrik kesintisi yaşanıyor.

İsrail uçakları abluka altındaki Gazze Şeridi’nin Cebaliya, Şeyh Rıdvan, Han Yunus ve Eş-Şati Mülteci kampları ile Beyt Lahiya ve Refah’ta sivillerin evlerini hedef aldı. Filistin haber ajansı WAFA Han Yunus’taki saldırıda aralarında çocukların da olduğu en az 23 kişinin öldüğünü, 45 kişinin yaralandığını duyurdu. Enkaz altında hâlâ çok sayıda insan olduğu aktarıldı. Refah kentine saldırılarda ise en az 30 Filistinli yaşamını yitirdi.

Cebaliya ve Eş-Şati mülteci kampları ile Beyt Lahiya’daki saldırılarda da çok sayıda ölü ve yaralı olduğu kaydedildi. Cebaliya Beled bölgesinde ise El-İhsan Camisi saldırılar sonucu tamamen yıkıldı.

WSJ: Suudiler, Husilerin roketini düşürdü

ABD merkezli The Wall Street Journal, Suudi Arabistan’ın İran destekli Husiler tarafından İsrail hedefli atılan roketini düşürdüğünü yazdı.

İsrail: Sivilleri hedef almıyoruz

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ülkesinin uluslararası hukuka uygun davrandığını öne sürerek sivilleri hedef almadıklarını kaydetti. Cohen İsrail’in bölgeye insani yardım, su, gıda ve ilaç sağladığını iddia ederek “Biz hiçbir zaman insanları hedef almadık” dedi.

Erkek, kadın ve çocukların hedef alınmadığını savunan Cohen “Sadece Hamas teröristlerini hedef alıyoruz” diye konuştu.

İsrail’den yakıt çıkışı

Bölgedeki sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre yakıt tükendiği için Gazze’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesinde elektrikler kesildi. Elektriksizlikten hastaların ölüm riskiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari yaptı. Hagari Gazze’ye yakıt tedarik edilmesine ilişkin çağrılara rağmen “Gazze’ye yakıt girişine izin verilmeyeceğini” yineledi.

İsrail Savunma Güçleri X’ten yaptığı paylaşımda Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) yakıt için “Hamas’a biraz alabilir miyiz diye sorun” yanıtını verdi.

 

Gazze’de bir gecede 120 Filistinli öldü

İsrail ordusu boyunca Gazze’nin birçok bölgesine yoğun hava saldırıları düzenledi. WAFA’da yer alan habere göre İsrail savaş uçaklarının gece Gazze’nin çeşitli bölgelerinde sivil yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da olduğu en az 120 kişi yaşamını yitirdi.

Han Yunus, Refah, Beyt Lahiya, Cibaliya kentleri ile Beric Mülteci Kampı’nda sivil yerleşim yerleri hedef alınırken saldırılarda onlarca kişinin de yaralandığı aktarıldı.

Al Jazeera İsrail’in Filistin Kızılayı genel merkezini ve Han Yunus’taki Emel hastanesi çevresini bombaladığını yazdı. Kızılay Han Yunus’a yönelik saldırıların yaralanmalara ve büyük hasara yol açtığını söyledi.

Açıklamada dört bini aşkın yerinden edilmiş Filistinlinin hastaneye sığınmak istediği belirtildi.

Filistin Kızılayı, Refah sınır kapısındaki 8 kamyondan oluşan dördüncü insani yardım konvoyunun bölgeye girdiğini de duyurdu. Konvoy, 5 kamyon su, 2 kamyon yiyecek, 1 kamyon ilaç taşıyan araçlardan oluşuyor.

Batı Şeria’da baskınlar sürüyor

Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada İsrail güçlerinin gece saatlerinden beri Doğu Kudüs ve Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde 50’yi aşkın Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da gözaltına aldığı Filistinli sayısının 1265’e ulaştığı  açıklandı.

Lübnan’ın güneyinde askeri kompleks ve gözetleme noktası vuruldu

İsrail merkezli Yedioth Ahranoth gazetesinin haberine göre bir İsrail uçağı  Lübnan’ın güneyindeki Şeba Çiftlikleri’nde bir hücreyi hedef aldı. İsrail gazetesi ordu sözcüsünden aktardığı haberde Hizbullah’ın altyapısına yönelik saldırı düzenlendiğini, hedef alınan yerler arasında askeri bir kompleks ve gözetleme noktası da olduğunu yazdı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada Şeba Çiftlikleri bölgesi yakınlarında, sınırın Lübnan tarafında silahlı unsurlar tespit edildiği ve havadan vurulduğu söylendi.

Lübnan-İsrail sınırındaki çatışmalarda 5 Hizbullah mensubunun daha öldüğü bildirildi. Lübnan-İsrail sınırında 8 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalarda ölen Hizbullah mensuplarının sayısı 39’a yükseldi.

İngiltere Lübnan’daki istikrarsızlığın daha da kötüleşebileceğini belirterek vatandaşlarına ülkeyi terk etme tavsiyesinde bulundu.

Herzog’dan Hizbullah’a uyarı: Hizbullah ateşle oynuyor

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Batı Kudüs’te konutundaki görüşmesi sonrasında “Lübnan’daki durumu yakından takip ediyoruz. Hizbullah’ın ateşle oynadığını düşünüyorum” dedi.

“Ülkemizin kuruluşundan beri görmediğimiz bir acıyla karşılaştık” diyen Herzog Gazze’de Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerle ilgili “Kaçırılan ve rehin tutulan tüm vatandaşlarımızın hemen serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu.

'Gazze'ye gidiyorum' dedi, bir daha gören olmadı‘Gazze’ye gidiyorum’ dedi, bir daha gören olmadı

İddia: Haniye, Hamas'ın İsrail'e saldırdığı gün İstanbul'daydıİddia: Haniye, Hamas’ın İsrail’e saldırdığı gün İstanbul’daydı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.