Kanada da kapıları açtı: İHA yasağını kaldırmak için görüşme başladı

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasının ardından Kanada, Türkiye'ye uygulanan insansız hava aracı parçaları ihracatı kısıtlamasını kaldırmak için Ankara'yla görüşmelere başladı. Reuters'a konuşan kaynak, İsveç onayı koşuluyla görüşmelerin başlamasının kabul edildiğini söyledi.

Dünya 15 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kanada Başbakanı Trudeau NATO Zirvesi'nde görüşmüştü.

İsveç’in NATO üyeliğini veto eden Türkiye’nin, üyelik konusunda yeşil ışık yakması dış politikada önemli gelişmeleri beraberinde getiriyor. Kanada, bu karar sonrasında Türkiye’ye uygulanan insansız hava aracı parçaları ihracatı kısıtlamasını kaldırmak için görüşmelere başladı. 

Reuters’a konuşan kaynak, Kanada’nın bu kararı, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya üyeliğini onaylamayı taahhüt etmesi koşuluyla kabul ettiğini söyledi. Bir Türk savunma bakanlığı yetkilisi de Türkiye’nin Kanada ile ihracat kısıtlamalarını kaldırmak için görüşmelerde bulunup bulunmadığı sorusuna “Vilnius Zirvesi’nde bu konuda belirli bir ilerleme kaydedildiği” cevabını verdi.

Kontroller yürürlükte açıklaması

Kanada, Türkiye’ye gönderdiği bazı İHA teknolojilerinin ‘Dağlık Karabağ’da Ermenistan’a karşı savaşan Azerbaycan güçleri tarafından kullanıldığı’ gerekçesiyle Ankara’ya ihracatını 2020 yılında durdurmuştu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun ofisinden ise bunun aksi yönde bir açıklama yapıldı ve önemli nedenlerle uygulanan bu ihracat kontrollerinin yürürlükte kalmaya devam ettiği bildirildi. “Başbakan, İsveç’in NATO’ya katılımını Vilnius’taki ortaklarımızla ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü” denilen açıklamada, “Kanada, müttefikler arasında savunma ticareti ve yatırımlarına yönelik hiçbir kısıtlama, engel ya da yaptırım olmaması gerektiği ilkesine bağlılığını sürdürmektedir” ifadesi kullanıldı.

Vilnius'taki NATO zirvesinin ilk gününde neler yaşandı?Vilnius’taki NATO zirvesinin ilk gününde neler yaşandı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.