Kremlin: Türkiye Batı’nın küstahça baskısına rağmen bağımsız hareket ediyor

Kremlin Sözcüsü Peskov, Türkiye'nin Batı'nın "eşi benzeri görülmemiş, bazen de küstahça" baskısına rağmen Rusya ile işbirliği konusunda bağımsız hareket ettiğini savundu.

Dünya 3 Şubat 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Rusya lideri Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan / Fotoğraf: AA

2022’nin Şubat ayında başlayan ve Batı ile Rusya arasındaki gerilmiş olan ipleri tamamen koparan Rusya-Ukrayna Savaşı, çatışmaların ilk aylarında arabuluculuk görevine soyunan Türkiye’ye de zaman zaman sıçradı, sıçramaya da devam ediyor. NATO müttefiki olan Türkiye ise Rusya’ya yaptırımlara katılmayarak Moskova ile işbirliğini sürdürüyor.

Başkent Moskova’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye’nin savaş süresince gösterdiği tutumuna övgüde bulundu. Peskov, Ankara’nın Batı’nın baskılarına rağmen Moskova ile ilişkilerinde “bağımsız bir yaklaşım sergilediğini” söyledi.

“Bu konuda oldukça ilkeli ve bağımsız bir tutum sergileyen Türkiye, bizimle ticari ve ekonomik işbirliğini geliştirmeye devam eden az sayıdaki ülkeden biridir” diyen Peskov şöyle devam etti:

“Türkiye Anglosaksonlar tarafından eşi benzeri görülmemiş bir baskıyla, hatta çoğu zaman küstahça bir baskıyla karşı karşıya kalıyor. Anglosaksonlar bu ülkenin çıkarlarına zarar verecek şekilde bizimle olan ilişkilerini kesmeye, en azından minimum seviyeye indirmeye zorluyor. Ancak Türkiye tüm baskılara rağmen egemenliğini korumaya, bağımsız hareket etmeye devam ediyor.”

Putin-Erdoğan görüşmesi

Basın toplantısındaki bir diğer gündem maddesi ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu ay içerisinde Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaret oldu. Ziyaretin tarihine ilişkin net bir şey söylemeyen sözcü “Zamanı geldiğinde bu ziyaretin tarihini kamuoyuna duyuracağım” dedi.

İki liderin görüşmesinin çok yoğun bir gündem eşliğinde gerçekleşeceğini belirten Peskov, görüşmede ikili ilişkilerin ve başta Ukrayna’daki savaş olmak üzere bölgesel meselelerin ele alınacağını ifade etti.

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov 29 Ocak’ta yaptığı açıklamada Putin’in Türkiye ziyaretinin bu ay bitmeden gerçekleşmesi için hazırlık yapıldığını belirtmişti.

Ukraynalı esirleri taşıyan Rus uçağı

65 Ukraynalı esiri taşıyan Rus nakliye uçağının sınır bölgesi Belgorod’da vurulmasına ilişkin de konuşan Peskov, olayda hayatını kaybedenlerin cenaze tesliminin henüz yapılamayacağını, soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

Rusya lideri Putin, İl-76 model uçağın düşürülmesi hakkında uluslararası soruşturma talep etmişti. Kremlin Sözcüsü soruşturma talebine Batı’dan yanıt gelmediğini ifade etti.

Ay başında seçim kampanyası kapsamında St. Petersburg’da düzenlenen mitingde konuşan Rus lider “Uçak Amerikan Patriot sistemi tarafından düşürüldü. Bu durum bir uzman incelemesi sonucunda kesin olarak tespit edilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

“Ukraynalı yetkililer bir yerde uluslararası bir soruşturma yürütmek istediklerini ifade ettiler. Biz de bunu istiyoruz ve bu konuda ısrar ediyoruz” diyen Rusya lideri “Ne yazık ki bugüne kadar hiçbir ilgili uluslararası kuruluş bunu yapmaya hazır olduğunu göstermedi demiş ve şu eklemeyi yapmıştı:

“Bu vesileyle belirtmek isterim ki, uluslararası uzmanların gönderilmesini ve bir analiz yapmalarını, uçağın belirli bir yerden ve belirli bir zamanda ateşlenen Patriot füze sistemi kullanılarak düşürüldüğüne dair mevcut maddi kanıtları değerlendirmelerini resmi olarak talep ediyoruz.”

Putin'in çantası dolu: Şubatta Türkiye'ye geliyorPutin’in çantası dolu: Şubatta Türkiye’ye geliyor

Putin: Ukraynalı esirleri taşıyan uçak Patriot'la vurulduPutin: Ukraynalı esirleri taşıyan uçak Patriot’la vuruldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.