Kuzey Kore’de varis Kim’in kızı mı: Devlet medyası ilk kez böyle andı

Kuzey Kore devlet medyası ilk kez Devlet Başkanı Kim Jong Un'un kızının babasının halefi olabileceğinin sinyalini verdi. Haberde kullanılan Korece kelime spekülasyonları artırdı, Güney Kore'den de teyit geldi.

Dünya 18 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve kızı Kim Ju Ae. / Fotoğraf: KCNA

“Hyando.” Kore dilinde “büyük rehber” anlamına gelen bu kelime devlet medyası KCNA tarafından Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un kızı için ilk kez kullanıldı. Bu sıfat ülkede genellikle çok üst düzey yöneticileri ve haleflerini belirtmek için kullanılıyor.

Analistler Pyongyang tarafından adı verilmeyen, ancak Güney Kore istihbaratı tarafından “Ju Ae” olarak tanımlanan Kim’in kızının Kuzey tarafından ilk kez bu şekilde tanımlandığını teyit etti.

Bu durum önemli kamusal etkinliklerde sık sık babasının yanında beliren ve kimliği sır gibi saklanan genç kadının nükleer silahlara sahip Kuzey’in bir sonraki lideri olarak seçilmiş olabileceği spekülasyonlarını alevlendirdi.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı Sözcüsü Koo Byoung-sam düzenlediği basın toplantısında “Hyando terimi genellikle sadece en yüksek rütbeli yetkiliyi ifade etmek için kullanılır” dedi. “Ju Ae’nin halef olma ihtimalini göz ardı etmiyoruz” diyen Byoung-sam Seul’ün “durumu yakından izlediğini ve tüm olasılıklara açık olduğunu” da sözlerine ekledi.

Bakan bununla birlikte Ju Ae’nin münzevi devletin dördüncü lideri olarak babasının yerini alması halinde “Kuzey Kore halkının bunun sonuçlarına katlanacağı” uyarısı yaptı.

Tuhaf detay: Adını ilk kez NBA yıldızı duyurmuştu

Ju Ae ilk kez 2022 yılında kıtalararası bir balistik füzenin fırlatılmasında babasına eşlik ettiğinde devlet medyası tarafından dünyaya tanıtılmıştı. O zamandan beri Kuzey’in resmi yayın organları ondan “Kore’nin sabah yıldızı” ve “sevgili çocuk” gibi çeşitli sıfatlarla söz etti. Ju Ae askeri tatbikatlar, bir silah fabrikası ziyareti ve yeni bir tavuk çiftliğinde verilen mola dahil babasının resmi etkinliklerinin çoğunda görüldü.

Kim Jong Un’un kızının devlet medyasında ilk kez görüldüğü an. Kuzeyin lideri 18 Kasım 2022’de Pyongyang Uluslararası Havalimanı’nda bir füze inceleyen kızıyla birlikte. / Fotoğraf: KCNA

Son olarak geçen cumartesi günü Pyongyang tarafından yayınlanan bir görüntüde Ju Ae babasının ve üst düzey askeri yetkililerin yanında durarak paraşütçü askeri birliklerin tatbikatlarını gözlemlemek için dürbün kullanırken objektiflere yansıdı.

2022’den önce Ju Ae’nin varlığına dair tek doğrulama 2013 yılında Kuzey’i ziyaret eden ve Kim’in Ju Ae adında bir kızıyla tanıştığını iddia eden eski NBA yıldızı Dennis Rodman’dan gelmişti. Rodman o dönem davet üzerine Kuzey Kore’ye gitmiş, bir diğer NBA efsanesi Michael Jordan’ın ise Pyongyang’dan gelen ziyaret teklifini reddettiğini söylemişti.

Seul yönetimi ise başlangıçta Kim ve eşi Ri’nin ilk çocuklarının 2010 doğumlu bir erkek olduğunu belirtmiş, Ju Ae’nin ikinci çocuk olduğunu söylemişti.

Ancak Seul’ün Birleşme Bakanı Koo Byoung-sam geçen yıl hükümetin Kim’in oğlunun varlığını “kesin olarak teyit edemediğini” söylemişti.

Kim Jong Un 2011 sonlarında babasının ölümünden sonra rejimi devraldı ve sonuncusu 2017’de olmak üzere dört nükleer deneme gerçekleştirdi.

Blinken’ın ziyareti ve eş zamanlı denemeler

Ju Ae’nin babasının yerine geçebileceği spekülasyonları Kim’in ordusunun bir dizi balistik füze fırlatarak tehditkâr denemeler yapmasından birkaç saat sonra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Seul’de Güney Koreli yetkililerle bir araya gelmesiyle ortaya çıktı.

Japonya ve Güney Kore’nin değerlendirmelerine göre başkent bölgesinden ateşlenen Kuzey Kore füzeleri yaklaşık 185-220 mil mesafe kat etti ve yaklaşık 30 mil maksimum irtifaya ulaştı.

Gözlemciler füzelerin uçuş mesafelerine bakarak bunların Güney Kore’nin merkez bölgesindeki askeri karargah gibi büyük tesisleri hedef alan silahlar olduğunu gösterdiğini söyledi.

Füzelerin fırlatılması Güney Kore ve ABD güçleri tarafından düzenlenen ve Kuzey Kore tarafından “işgal tatbikatı” olarak kınanan geniş kapsamlı askeri tatbikatın tamamlanmasından birkaç gün sonra gerçekleşti.

Seul ‘sağlam ittifak’, Washington ‘demir gibi’ dedi

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı füzelerin “bariz bir provokasyon” olduğunu ve Kore Yarımadası’ndaki barışı tehdit ettiğini savundu. Genelkurmay Seul’ün ABD ile olan “sağlam askeri ittifakına” dayanarak Kuzey Kore’nin herhangi bir provokasyonunu püskürtmek için hazır olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da füzelerin fırlatılmasını kınayarak bu durumun Kuzey’in komşuları için tehdit oluşturduğunu ve bölgesel güvenliği zayıflattığını belirtti.

Bakanlık açıklamasında ABD’nin Güney Kore ve Japonya’nın savunmasına olan bağlılığının “demir gibi sağlam” olduğu vurgulandı.

Washington Asya-Pasifik bölgesindeki askeri varlığının omurgasını oluşturan toplam 80 bin askeri personeli Güney Kore ve Japonya’ya konuşlandırmış durumda.

ABD, Güney Kore'de Uzay Kuvvetleri Komutanlığı kurdu

2022’de Güney Kore’de konuşlu “ABD Kuvvetleri Kore” (USFK) bünyesinde, ABD Uzay Kuvvetleri Kore Komutanlığı kurulmuştu. / Fotoğraf: AA

Askerlere ‘savaşa hazırlık’ emri

ABD ve Güney Kore tatbikat yaparken Kim Jong Un kendi birlikleriyle yeni bir tank modeli üstünde eğitim yaptı ve kontrolü ele alarak propaganda fotoğrafı çektirdi.

13 Mart’taki tank tatbikatında Kim ülkenin en son makinesini ‘dünyanın en güçlüsü’ olarak adlandırarak askerlerine “savaşçı ruhlarını güçlendirmelerini” ve “savaşa yönelik hazırlıklarını tamamlamalarını” söyledi.

Askeri tatbikat tank mürettebatının savaş kabiliyetini denetlemek amacıyla düzenlenmişti ve Kim yeni bir ana muharebe tankının ilk gösteride etkileyici gücünü başarıyla sergilediğinden ‘büyük memnuniyet duyduğunu’ vurguladı.

Etkinlikte Kim Jong Un’un tankın tepesinde başı dışarıda ve tankı bir tarla içinde sürerkenki görüntüleri paylaşılmıştı. Kuzey liderinin tankın üstünde diğer askerlerin etrafında durduğu ve onları alkışladığı görüntüler yer aldı. Tank mürettebatının yan yana sıralandığı ve Kim’in el sallayarak yanlarından geçtiği fotoğraflar da paylaşıldı.

Kuzey Kore bayrağı taşıyan çok sayıda tankın ateşlemeler eşliğinde duman bulutları oluşturarak gövde gösterisi yaptığı da görüldü.

 

Şeytan ayrıntıda gizli: Kim Jong Un tank sürerken görüntülendiŞeytan ayrıntıda gizli: Kim Jong Un tank sürerken görüntülendi

Kim Jong Un, Putin'i ziyaret etti: Başkanı daima destekleyeceğizKim Jong Un, Putin’i ziyaret etti: Başkanı daima destekleyeceğiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.