Latin Amerika’da sınır dışı dalgası: Arjantin’in ‘Deli’si solcu devlet başkanına ‘terörist’ dedi, ortalık karıştı

Arjantin Devlet Başkanı Milei Kolombiya'nın solcu lideri Petro'ya 'katil terörist' dedi. Bu açıklamanın ardından Kolombiya tüm Arjantinli diplomatları sınır dışı etme kararı aldı.

Dünya 28 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei açıklamalarıyla ortalığı karıştırmaya devam ediyor. Milei’nin Kolombiya Devlet Başkanı için sarf ettiği sözler Arjantin ile Kolombiya arasında diplomatik krize neden oldu. Kolombiya ülkede bulunan tüm Arjantinli diplomatları sınır dışı etme kararı aldı. Sınır dışı etme kararı Arjantin Devlet Başkanı Milei’nin Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro’ya “katil terörist” demesinin ardından alındı.

Açıklamalar, Petro’nun onurunu zedeledi

Kolombiya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Milei’nin Cumhurbaşkanı Petro hakkında “kabul edilemez” ifadeler kullandığı belirtilerek tüm Arjantinli diplomatların sınır dışı edileceği duyuruldu. Cumhurbaşkanı Petro’nun Kolombiya halkının “hür iradesi” sonucu demokratik şekilde seçildiği hatırlatılan açıklamada “Arjantin Devlet Başkanı’nın ifadeleri ulusumuzun güvenini zedelediği gibi demokratik olarak seçilen Cumhurbaşkanı Petro’nun da onurunu zedeledi” dendi.

Milei CNN’e verdiği röportajda Petro için “Katil terörist olan birinden pek bir şey beklenemez” diye konuşmuştu. Yerel basında çıkan habere göre Kolombiya Dışişleri Bakanlığının sınır dışı etme kararını diplomatik kanallar aracılığıyla Arjantin Büyükelçiliğine iletecek.

Zaten gerginlik vardı

Arjantin Devlet Başkanı Milei’nin ülkesindeki seçim kampanyası sırasında “sosyalist ve komünist” siyasilerle ilgili sert ifadeleri Petro tarafından “Hitler’in sözlerine” benzetilmişti. Milei’nin 19 Kasım 2023’teki devlet başkanlığı 2’nci turunu kazanmasının ardından açıklama yapan Petro sonucu “üzücü” olarak nitelendirmişti.

Petro’nun Milei’yi Arjantin’in eski diktatörü Jorge Videla ve Şili’nin eski askeri diktatörü Augusto Pinochet’e benzetmesi de ikili arasında gerilimi artıran unsurlardan biri olmuştu. Kolombiya Arjantin Devlet Başkanı Milei’nin Cumhurbaşkanı Petro’ya “Kolombiya’yı batıran katil bir komünist” demesinin ardından 27 Ocak’ta Buenos Aires Büyükelçisini “istişare” için ülkeye çağırmıştı.

Kolombiya’nın ilk solcu Cumhurbaşkanı: Gustavo Petro

Kolombiya’nın ilk solcu cumhurbaşkanı Petro henüz 17 yaşındayken 1970’lerde kurulan “şehir gerillası hareketi” M-19’a katılmıştı. 19 Nisan hareketi olarak da bilinen örgüt özellikle 1980-1985 yıllarında aktifti. Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nden (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia- FARC) sonra ülkenin en büyük ikinci gerilla örgütü olan M-19 zengin ve fakirler arasındaki uçurumu kapatmak isteyen üniversite öğrencileri, aktivistler ve sanatçılar tarafından kurulmuştu.

2022’deki seçimlerde “imkansız” gibi görünen zaferinin ardından da geçmişiyle manşetlerde yerini almıştı. Seçim sonuçlarından sonra röportaj veren Petro “Militan geçmişinizde yanıldığınızı düşünüyor musunuz?” diye soran gazeteciye “Hayır. Bu, Simon Bolivar’a ‘İspanya’ya karşı silahlanıp cumhuriyeti kurmaktan pişman mısınız?’ diye sormaya benziyor” demişti.

M-19, 1990 yılında hükümetle anlaşarak silah bırakmıştı. Petro da karardan bir sene sonra 1991’de meclise girdi ve 2012-2016 arasında Bogota belediye başkanlığı görevini yaptı.

10 soruda Haiti: Latin Amerika'nın ilk bağımsız ülkesi nasıl bu hale geldi?10 soruda Haiti: Latin Amerika’nın ilk bağımsız ülkesi nasıl bu hale geldi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.