Ortodoksa dönüş rallisi çabuk bitti
Mısır'daki El Şerif köyünden 18-30 yaşları arasındaki 74 genç, memleketlerinde daha iyi bir hayat kurmak için Libya'daki Derne kentine göç etmişti. Sel felaketi onların sonu oldu. Memleketlerine dönen cenazeleri El Şerif halkı ana caddede toplanıp, şeref kıtası oluşturarak mezarlığa uğurladı.
Libya’da yaşanan ve Derne’yi yerle bir eden sel felaketinin etkisi sadece bu topraklarla sınırlı kalmadı. 11 bin 300’ü aşkın kişinin yaşamını yitirdiği, ülkeyi ve yakın coğrafyayı yasa boğan bu felaket, Libya sınırlarının dışında da kahredici hikâyelere yol açtı.
En çarpıcı sonuçlardan birisi Derne’ye 900 kilometre uzaklıkta, Mısır’ın El Şerif köyünde yaşandı. Bu köyden Derne’ye memleketlerinde daha iyi bir hayat kurabilmek için para kazanmak amacıyla göç eden, yaşları 18-30 arasında olan 74 genç, sel felaketinde yaşamını yitirdi.
BBC’nin haberine göre memleketine dönen cenazeleri El Şerif halkı ana caddede toplanarak karşıladı. Köy mezarlığına giden ambulanslar için bir şeref kıtası oluşturdular.
El Şerif köyünde neredeyse her ev yas evi olurken, köyün en büyüğü El Dabaa ailesinden 16 kişi hayatını kaybetti. Cuma el Seyid, gözyaşları içinde “Hepsi 20’li yaşlarındaki üç oğlum öldü” derken, üç çocuğunun Libya’ya yasa dışı yollarla gittiğini ve bizzat kendisinin bu yolculuk için gereken parayı bulmalarına yardımcı olduğunu söylüyor: “Şimdi bunu hiç yapmamış olmayı dilerdim.”
Çiftçi Fatima da geride kalan eşleri ve beş torununu büyütmeye çalışacak bundan sonra. Cesetleri görene kadar oğullarının ölmüş olmasını reddettiğini söyleyen Fatima, BBC’ye “Onları bir tarladaki tohumlar gibi yan yana gömdüm” diyor.
Bu kahredici tablo daha da kötüye gidebilir zira bu köyden Derne’ye gittiği bilinen 100 köylüdense henüz haber yok.
El Şerif köyünden bu kadar kişinin Libya’ya gitme nedeni köyü gören herkesin anlayabileceği bir şey: Bölge halkının neredeyse yüzde 30’u yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve burası ülkenin en yoksul bölgelerinden biri. Son 10-20 yıl içerisinde Mısır, petrol zengini Libya’ya giden göçmen iş grubunun en büyük bölümünü oluşturuyor. Uluslararası Göç Örgütü’ne göre Libya’da 140 binden fazla Mısırlı işçi var.