Meksika’da sekiz Çinli göçmenin cesedi kıyıya vurdu

ABD'ye yasadışı yollardan girmek için kullanılan popüler ancak tehlikeli bir rotada tekneleri alabora olan sekiz Çinli göçmen Meksika kıyılarında ölü bulundu.

Dünya 1 Nisan 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Dünya gerilimin günden güne yükseldiği çatışma ortamında kavrulmaya devam ederken savaşlar, yoksulluk ve siyasi baskılar nedeniyle büyük kitlelerin Batı ülkelerine göçü engellenemez seviyelerde ilerlemeyi sürdürüyor.

Meksikalı sınır güvenliği yetkilileri Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yasadışı yollardan girmek için kullanılan popüler ancak tehlikeli bir rotada teknelerinin alabora olmasının ardından sekiz Çinli göçmenin cesedinin güney Meksika kıyılarına vurduğunu açıkladı.

Oaxaca Eyalet Savcılığı’ndan yapılan açıklamada, yedi kadın ve bir erkeğin cesetlerinin Cuma günü bölgenin San Francisco del Mar kentindeki bir plajda bulunduğu belirtildi.

Meksika kıyılarındaki tehlikeli tekne yolculukları karayollarındaki kontrol noktalarını atlamak amacıyla ABD’ye geçmeyi uman göçmenler tarafından sıklıkla kullanılıyor.

Oaxaca Savcılığı göçmenlerin Meksikalı bir adam tarafından işletilen ve Chiapas eyaletinin Guatemala sınırı yakınlarındaki Tapachula kentinden yola çıkan bir tekneyle seyahat ettiklerini söyledi. Açıklamada bir Çinlinin yolculuktan sağ kurtulduğu belirtildi. Teknenin operatörüne ne olduğu açıklanmadı.

Savcılık olayı soruşturmak için federal kurumlarla ve cesetlerin kimliklerini tespit etmek için Meksika’daki Çin Büyükelçiliği ile birlikte çalıştığını bildirdi.

Çinli göçmen sayısında büyük artış

Meksika’dan ABD’ye yasadışı yollarla giren Çinli göçmenlerin sayısı son yıllarda hızla arttı. ABD hükümetinin verilerine göre 2023 yılında 37.000’den fazla Çin vatandaşı Meksika’dan ABD’ye yasadışı yollarla geçerken kolluk kuvvetleri tarafından yakalandı. Önceki on yılda bu sayı yılda ortalama 1500 civarındaydı.

Her ne kadar Meksika, Venezuela ve Guatemala gibi bölgesel komşulardan gelen göçmenlerin sayısı hala az olsa da CNN’in en son kolluk kuvvetleri verileriyle yaptığı analize göre Çinliler en hızlı büyüyen göçmen grubu olma yolunda ilerliyor.

2022’nin sonlarında okyanus rotası üzerinden ABD’ye ulaşan Çinli bir göçmen daha önce Amerikan basınına yaptığı açıklamada Tapachula’dan karanlıkta yola çıktıktan sonra teknesinin denizde alabora olmaktan son anda kurtulduğunu söylemişti.

Geçen yıl verdiği röportajda Çinli göçmen “Gece bir tekneye bindim, büyük dalgalardan geçtim ve sonra çok sarsıntı oldu, neredeyse tekneden dışarı atılıyordum. O anda çok ama çok korktum… Düşünüyordum da, eğer tekne alabora olsaydı ve ben denizde ölseydim birilerinin haberi olur muydu? Aileme söylerler miydi?” demişti.

Çinli göçmen akını Çin lideri Şi Cinping’in “ulusal gençleşme” iddiasında bulunduğu bir dönemde bile pek çok kişinin anavatanlarını terk etmek için duyduğu aciliyete dikkat çekiyor.

Ülkeyi terk eden pek çok Çinli halkın hayatta kalma mücadelesini gözler önüne seriyor.

Üç yıl süren Kovid-19 karantinaları ve kısıtlamaları Çin’in dört bir yanındaki insanları işsiz bıraktı. İktidardaki Komünist Parti’nin Şi yönetiminde hayatın tüm yönlerini giderek daha sıkı bir şekilde kontrol etmesinden dolayı halkta da bir hayal kırıklığı söz konusu.

Bir yıl önce kısıtlamaların sona ermesiyle işlerin yeniden canlanacağına dair umutlar da yok oldu ve Çin’in bir zamanlar gıpta edilen ekonomik büyümesi teklemeye başladı.

Göçmenleri korku sardı: Rusya'daki Tacik işçiler ülkelerine dönmeye başladıGöçmenleri korku sardı: Rusya’daki Tacik işçiler ülkelerine dönmeye başladı

Baltimore'da sulara gömülen işçilerden umut kesildi: Hepsi göçmendiBaltimore’da sulara gömülen işçilerden umut kesildi: Hepsi göçmendi

Göçmen kaçakçısı Alevler çetesine operasyon: 13 gözaltıGöçmen kaçakçısı Alevler çetesine operasyon: 13 gözaltı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.