Türkiye iddiasından, 500 bin rubleye kadar: Moskova katliamında yaşananlar

Dünyanın gözü Rusya'da, Moskova'daki konser salonuna düzenlenen terör saldırısının ayrıntıları ise çarpıcı. Rus medyası, teröristlerden birinin Türkiye üzerinden Rusya'ya geçtiğini ayrıca saldırı için 500 bin ruble sözü aldıklarını yazdı.

Dünya 23 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Moskova'da şehrin kuzey batısındaki Krasnogorsk semtinde yer alan Crocus dev bir eğlence merkezi.

Rusya’da yapılan seçimlerin hemen ardından gerçekleştirilen son 20 yılın en kanlı terör saldırısının yankıları sürüyor. Önceki gün akşam saatlerinde başkent Moskova’nın kuzey batısındaki Krasnogorsk adlı bölgede yer alan Crocus adlı dev eğlence merkezi bir grup teröristin hedefi oldu. Kamuflaj giyimli teröristler, bastıkları konser salonunda önce otomatik silahlarla önlerine çıkan her sivili gözlerini kırpmadan hedef aldı ardından da üstlerindeki bombaları patlattı. Terör örgütü IŞİD’in üstlendiği saldırı sonunda konser salonunda yangın çıkarken tüm dünyanın gündemi de Moskova olmuştu. Saldırıda 133 kişi hayatını kaybetti, yetkililere göre 4’ü baskını gerçekleştiren silahlı kişiler olmak üzere 11 şüpheli de gözaltına alındı.

Putin saldırıdan sonra sessizliğini bozup “intikam” sözü verirken Rusya’nın resmi haber ajansı RIA Novosti ise şüphelilerden birinin saldırı için 500 bin ruble sözü aldıklarını söylediğini yazdı. Öte yandan haber ajansı teröristlerden birinin 4 Mart’ta Türkiye’den Rusya’ya uçtuğunu söylediğini de yazdı.

Katliamdaki Türkiye ayrıntısı

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Moskova’daki saldırıya katılan teröristlerin “Ukrayna sınırına doğru kaçmaya çalıştığını ve Ukrayna tarafında temasları olduğunu” bildirdi. Ukrayna’ya kaçmaya çalışırken yakalanan teröristlerden biri ise RIA Novosti’de yer alan habere göre verdiği ifadede, 4 Mart tarihinde Türkiye’den Rusya’ya uçtuğunu iddia etti.

500 bin ruble teklif etmişler

Yakalandıkları esnada konuşturulan teröristlerden biri, saldırı için internet üzerinden teklif aldıklarını ifade ettiler. Takip ettikleri bir kanalı yönetenlerden birinin kendileriyle iletişime geçtiğini belirten saldırgan kendilerine toplu katliam için 500 bin ruble teklif edildiğini anlattı. Yine Rus medyasının aktardığına göre, teklif edilen paranın yarısı önceden saldırganlara iletildi. Geri kalanı da katliamın ardından alacaklardı. Saldırı esnasında kullanılan silahların da bu “kaynak” tarafından sağlandığı ifade ediliyor.

Bryansk’ta yakalanan saldırganlardan birinin ilk sorgu görüntüsü yetkililer tarafından yayınlandı.  Kendisine “Ne yaptın?” diye sorulan terörist, “Kurşuna dizdim” yanıtını verdi. Terörist, “Ne için?” sorusuna ise “Para için” cevabını verdi.

Bu ifadeler iddiaya göre saldırıyı gerçekleştiren teröristlerden Tacikistan asıllı Feridun Şemsettin’e ait. Sorgu görüntülerinin bulunduğu videoda, aksanlı bir Rusça konuşan kişi, kimliğini 1998 doğumlu Feridun Şemseddin olarak açıklıyor. Crocus’taki kurbanları para için öldürdüğünü söyleyen kişi, kendisine başta bir milyon ruble teklif edilse de sonrasında 500 bin ruble için bu saldırıyı gerçekleştirdiğini ifade ediyor. Şüpheli, ismini bilmediği birinin kendisine yaklaşık bir ay önce Telegram’dan ulaştığını ve ardından silahlarla donatıldığını ifade etti. Kendisini tutan kişilerin konser salonundaki herkesin öldürülmesi yönünde talimat verdiğini de söyledi. Bir vaiz yardımcısından onay aldığını da vurguladı.

Rusya İçişleri Bakanlığı, Crocus City’de terör saldırısı gerçekleştirdiği şüphesiyle gözaltına alınanların Rusya Federasyonu vatandaşı olduğu yönündeki bilgiyi yalanladı. Saldırıyı gerçekleştirenlerin hepsinin yabancı uyruklu olduğu belirlendi.

Erdoğan, Putin ile görüştü

Tüm bu iddiaların ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Erdoğan görüşmede Putin’e, Moskova’da gerçekleşen terör saldırısı nedeniyle duyduğu derin üzüntüyü ve taziye dileklerini iletti.

Masum insanları alçakça hedef alan menfur terör saldırısını en sert biçimde lanetleyerek, Rusya halkı için başsağlığı ve sabır dileklerini ifade eden Erdoğan, saldırının, bölgedeki krizlere bir an önce barışçıl şekilde son verilmesi ihtiyacını ortaya koyduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin terörün her türlüsü ile ayrımsız mücadele anlayışı içinde Rusya ile terörle mücadele alanında işbirliğini geliştirmeye hazır olduğunu belirtti.

Putin yaklaşık 20 saat sonra sessizliğini bozdu

Rusya’nın yıllar sonra maruz kaldığı en büyük saldırı sonrasında gözler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’deydi, ancak kendisi ilk etapta sessiz kalmayı tercih etti. Saldırıdan yaklaşık 20 saat sonra kameraların karşısına geçen Rus lider, intikam sözü verdi.

Putin, başkent Moskova’da düzenlenen terör saldırısının ardından yaptığı açıklamada, “Her birini tespit edip cezalandıracağız” dedi. Putin, Crocus City’de yaşananlar için “kanlı ve barbarca terör saldırısı” nitelendirmesinde bulundu.

“Crocus’taki terör saldırısının dört faili de bulundu ve gözaltına alındı” diyen Putin, “Crocus’taki terör eyleminin kurbanı hiçbir suçu olmayan onlarca sivil oldu” diye konuştu.

İnsanların hayatlarını kurtarmak için her şey yapan acil ekiplerine, itfaiyecilere ve kurtarma ekiplerine teşekkür eden Putin, yakınlarını kaybeden herkese başsağlığı diledi.

24 Mart milli yas ilan edildi

Hiç kimsenin Rusya halkının gücünü sarsamayacağını ifade eden Rus lider, 24 Mart’ı milli yas ilan ettiğini söyledi. Herkese gereken yardım sağlanacağını vurgulayan Putin, “Crocus’ta ateş açanlar Ukrayna yönünde hareket etti, orada onlar için bir ‘pencere’ hazır hale getirilmişti” diye ekledi.

Putin, “Suçlular, soğukkanlılıkla öldürmeye, bir zamanlar Nazilerin yaptığı gibi doğrudan Rusları kurşuna dizmeye gidiyorlardı” dedi.

Crocus’taki terör eyleminin tüm failleri ve organizatörleri adil bir ceza alacağını vurgulayan Putin, “Her birini tespit edip cezalandıracağız” dedi. “Ortak gayemiz tek saf olmak, öyle de olacak” diye devam eden Rus lider, “Rusya defalarca ağır sınavlardan geçti, şimdi de öyle olacak” ifadesini kullandı. Putin, teröristleri intikam beklediğinin altını çizdi.

Rusya’da halk, katliamın gerçekleştiği salonun önüne kurbanların anısına çiçekler bıraktı. Ülkede büyük bir şok etkisi yaratan saldırı sonrasında Rus medyası kan merkezleri önünde de büyük bir kuyruk oluştuğunu yazmıştı. Rusya’da yüzlerce kişi yaralılara kan bağışında bulunmak için erken saatlerde kan merkezlerine koşmuştu.

Rusya’da halk, terör saldırısı kurbanlarını anmak için saldırının gerçekleştiği konser salonu önüne çiçek ve oyuncaklar bırakıyor. Fotoğraf: RIA Novosti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Rusya’nın başkenti Moskova’daki konser salonuna düzenlenen saldırısını şiddetle kınadı. Blinken, yazılı açıklamasında, saldırıda ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerini ileterek, “Terörün her türünü kınıyor, bu korkunç olayın yasını tutan Rus halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu bildirmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

Moskova ve kilise saldırısının ortak noktası: TaciklerMoskova ve kilise saldırısının ortak noktası: Tacikler

Moskova katliamı ve soru işaretleri: IŞİD-H neden Rusya'yı hedef aldı?Moskova katliamı ve soru işaretleri: IŞİD-H neden Rusya’yı hedef aldı?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.