Moskova ve kilise saldırısının ortak noktası: Tacikler

Moskova saldırısı ile Santa Maria Kilisesi saldırısında ortak nokta Tacikler oldu. Her iki terör olayında da saldırganlar içinde Tacikistan vatandaşı vardı. Öte yandan IŞİD'in Horasan Vilayeti içinde en çok militana sahip etnik grup da Tacikler!

Dünya 23 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Moskova’da konser salonuna yapılan saldırıyı IŞİD üstlendi. Yakalanan saldırganların 4’nün Tacikistan vatandaşı olduğu ortaya çıktı. Moskova saldırısı ile 28 Ocak’ta İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi saldırısı arasındaki benzerlik ise dikkat çekici. Kiliseye saldırıyı gerçekleştiren saldırganlardan Amirjon Kholikov da Moskova saldırısında olduğu gibi Tacikistan vatandaşıydı. Yine saldırı sonrası Türkiye’de yaşayan birçok Tacikistan vatandaşı da gözaltına alınıp tutuklandı.

Horasan Vilayeti

Türk güvenlik makamları kilise saldırısını IŞİD’in Horasan Vilayeti kolu tarafından yapıldığını açıklamıştı. Moskova’da yakalanan teröristlerin 4’nün Tacikistanlı olması bu saldırıda da Horasan Vilayeti’ni işaret ediyor. Çünkü Afganistan’ın kuzeyinde aktif olan örgütün militan kadrosunun büyük bölümünü Tacikler, Özbekler, Uygur Türkleri ve Çeçenler oluşturuyor. Horasan Vilayeti özellikle 2017 yılında IŞİD’in Suriye’de hezimete uğramasından sonra militan sayısını buradan gelenlerle daha arttırdı.

Santa Maria saldırısından sonra en çok merak edilen örgüt: Horasan VilayetiSanta Maria saldırısından sonra en çok merak edilen örgüt: Horasan Vilayeti

Meksika sınırı planında da Tacikler vardı

Geçen ağustos ayında Türkiye’den ABD’ye yasadışı yollardan militan götürüp saldırı planladığı iddia edilen IŞİD hücresi de Horasan Vilayeti’ne bağlıydı. Burada gözaltına alınan şüphelilerden ikisi Tacikistan vatandaşı, diğeri ise Çeçenistan vatandaşıydı. Bu dosyanın Aralık ayında görülen duruşmasında serbest bırakılan Mirzoev ve Dakiev Santa Maria Kilisesi saldırısı sonrası tekrardan gözaltına alınıp, tutuklanmıştı.

Türkiye iddiasından, 500 bin rubleye kadar: Moskova katliamında yaşananlarTürkiye iddiasından, 500 bin rubleye kadar: Moskova katliamında yaşananlar

Moskova katliamı ve soru işaretleri: IŞİD-H neden Rusya'yı hedef aldı?Moskova katliamı ve soru işaretleri: IŞİD-H neden Rusya’yı hedef aldı?

Skandal: Kilise saldırısının planlayıcısı tanıdık çıktı, daha 47 gün önce tahliye edilmişSkandal: Kilise saldırısının planlayıcısı tanıdık çıktı, daha 47 gün önce tahliye edilmiş

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.