Nasrallah’ın çıkışı sonrası Güney Kıbrıs: İsrail’e destek vermeyeceğiz

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Lübnan'a karşı muhtemel bir savaşta İsrail'e destek sağlamayacaklarını açıkladı.

Dünya 21 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
İsrail ordusu, Lübnan'da Hizbullah'a ait hedeflere hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. / Fotoğraf: AA

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın açıklamalarının ardından, Lübnan’a karşı muhtemel bir savaşta İsrail’e destek vermeyeceklerini belirtti. Lübnan resmi haber ajansı NNA, Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib’in Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ile telefon görüşmesi yaptığını bildirdi.

Buhabib, Kombos’a hitaben, “Lübnan’ın bölgenin istikrarının sağlanmasında GKRY’nin üstlendiği olumlu role güvendiğini” söyledi. Kombos ise İsrail ve Lübnan arasındaki çatışmalar hakkında, “sorunun değil, çözümün bir parçası olmayı umduğunu” ifade ederek, GKRY’nin “hiçbir şekilde bölgedeki savaşa dahil olmak istemediğini” vurguladı.

Nasrallah, İsrail’in Lübnan’a olası bir topyekûn saldırıda GKRY’nin havalimanı ve askeri üslerini kullanacağı yönünde istihbarat elde ettiklerini, böylesi bir durumda GKRY’yi savaşın bir parçası kabul edip bu şekilde tutum sergileyecekleri uyarısında bulunmuştu.

8 Ekim’den bu yana Lübnan-İsrail sınırında çatışan Hizbullah ve Tel Aviv güçleri savaşın dünyaya yayılacağı endişesini yükseltmeye devam ediyor. Şu ana kadar yaşanan çatışmalarda 18 İsrail askeri ve 10 sivil hayatını kaybetti, 70’ten fazla Lübnanlı sivil ve çeşitli kaynaklara göre en az 300 ila 500 Hizbullah üyesi öldü. 500 rakamı doğrulanırsa bu Hizbullah’ın 2006’da İsrail ile girdiği son büyük savaştan daha çok kayıp verdiği anlamına gelecek.

Geçen hafta İsrail ordusunun saha komutanı dahil Hizbullah’ın beş üyesini öldürmesinin ardından örgüt 7 Ekim’den bu yana İsrail’e en büyük roket saldırısını düzenledi. Saldırıda 215 roket ateşlendi, hem işgal altındaki Golan Tepeleri, hem de İsrail’in kuzeyi hedef alındı. Hizbullah Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmadıkça saldırıyı durdurmayacağını söylüyor. İsrail ise yakında Hizbullah ile topyekûn savaş kararı alınabileceği uyarısıyla tansiyonu daha da yükseltti.

Haliyle gözler Lübnan ve İsrail hattına çevrildi ancak Hizbullah bu kez başka bir adres verdi.

‘Savaşın parçası sayarız’

Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah İsrail’in Lübnan’a olası topyekûn saldırıda Güney Kıbrıs’taki havalimanı ve askeri üslerini kullanacağı yönünde istihbarat elde ettiklerini, o durumda o ülkeyi de savaşın parçası kabul eden bir tutum alacakları uyarısı yapmıştı. Nasrallah İsrail ordusunun 11 Haziran’da Lübnan’ın güneyine düzenlediği hava saldırısında öldürülen Talib Sami Abdullah için düzenlenen anma törenine video-konferans aracılığıyla katılarak açıklama yapmıştı.

Nasrallah Lübnan’a saldırı için İsrail’e üslerini açması halinde Hizbullah’ın “Güney Kıbrıs’ı savaşın bir parçası kabul edeceği ve buna göre tutum sergileyeceği” tehdidinde bulunmuştu.

İsrail-Hizbullah savaşı beklenirken... Nasrallah el yükseltti, bu kez hedef Güney Kıbrısİsrail-Hizbullah savaşı beklenirken… Nasrallah el yükseltti, bu kez hedef Güney Kıbrıs

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.