Netanyahu’ya Biden da öfkeli: Benimle kafa bulmayı bırak

Ortadoğu'da savaş riski artarken İsrail ABD'nin desteğine hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyuyor. Ancak Netanyahu ve Biden arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Öyle ki Biden Netanyahu'ya "Benimle kafa bulmayı bırak" bile demiş.

Dünya 5 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili cumartesi günü Haaretz’e İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD’ye nankörlük ettiğini ve 10 aydır devam eden savaşta İsrail’e yapılan yardımların göz ardı edildiğini söyledi. Yetkili Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki son iki görüşmenin zor ve gergin geçtiğini de söyledi. Görüşmelerden biri yaklaşık 10 gün önce Beyaz Saray’daydı, diğeri de geçen hafta telefonda.

Haaretz’e konuşan yetkili “Biden Netanyahu’nun rehineler konusunda kendisine yalan söylediğini fark etti. Henüz bunu açık açık dile getirmiyor ama ikili görüşmelerinde Netanyahu’ya ‘Benimle kafa bulmayı bırak’ dedi” dedi.

İsrail geçen hafta hem Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta hem de Tahran’da suikast düzenledi. Beyrut’taki saldırıda Lübnan Hizbullahı’nın önde gelen komutanlarından Fuad Şükür ölürken Tahran’daki saldırıda Hamas’ın siyasi büro şefi İsmail Haniye hayatını kaybetti. ABD’li yetkili iki lider arasındaki gerilime rağmen Washington’un olası bir misillemeye karşı İsrail’e yardıma hazırlandığını söyledi. Bununla birlikte ABD’nin savaşı daha da büyütecek bir hamlede bulunmayacağının da altını çizdi. Yetkili konuşmasının devamında “Netanyahu ateşkes müzakerelerine odaklanmak yerine savaşı uzatmaya çalışıyor. Bu da İsrail’i desteklememizi zorlaştırıyor” dedi.

Netanyahu’nun ofisinden cumartesi gecesi gelen açıklamada iki liderin görüşmesiyle ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: “Netanyahu Amerikan siyasetine karışmıyor. Kim başkan seçilirse seçilsin onunla çalışmaya devam edecek. O da Amerikalıların da İsrail siyasetine karışmamasını bekliyor.”

Netanyahu’nun arası savunma yetkilileriyle de bozuk

Ancak İsrail’in müzakere heyetinde yer alan üst düzey yetkililerden biri cuma günü Haaretz’e savunma yetkililerinin Netanyahu’nun Hamas ile rehine anlaşması yapmayı ya da ateşkesi sağlamayı önemsemediğini düşündüklerini söyledi. İsrail’in Kanal 12 televizyonu da Netanyahu ile savunma şefleri arasında gergin görüşmelerin gerçekleştiğini söyledi.

Habere göre ŞinBet Başkanı Ronen Bar “Başbakan masadaki çerçeve anlaşmayı istemiyor gibi görünüyor” diyerek Netanyahu’ya hitaben “Eğer durum buysa bizimle de paylaşın” dedi. Mossad Başkanı David Barnea’nın de Netanyahu’ya “Masada halihazırda bir anlaşma var. Eğer geç kalırsak fırsatı kaçırabiliriz. Bu fırsatı değerlendirmek zorundayız” dediği aktarılıyor. Ancak Kanal 12’ye göre Netanyahu her iki istihbarat başkanını da “yumuşak başlı” olmakla suçladı.

İsrailli üst düzey bir yetkili Netanyahu ile savunma alanında çalışan üst düzey yetkililer arasında yaşanan krizde bu son tartışmanın zirve noktası olduğunu söyledi: “Başbakanla aramızda bir uçurum var. Herkes İsrail’in anlaşmaya yeni eklemeler yapmasının görüşmelerin sonlanmasına neden olacağına inanıyor. Başbakan ise bunun üstesinden gelebilecek güvenlik araçlarına sahip olduğumuzu düşünüyor.”

Bağımsız araştırma merkezi İsrail Demokrasi Enstitüsü (IDI) kısa süre önceki anketinde İsraillilerin yüzde 56’sının ateşkes anlaşmasını desteklediğini gösterdi. Ancak aşırı sağcı İsraillilerin çoğunun savaşa daha sıcak baktığı da bir gerçekti.

İsrail Gazze’yi vurmaya devam ediyor: 30 ölü

Bu sırada Gazze de hedef alınmaya devam ediyor. Filistin Sivil Savunma grubuna göre İsrail’in hava saldırılarında Gazze’nin Nasr mahallesindeki iki okulun vurulması sonucu en az 30 kişi öldü, onlarca yaralı var. Grubun sözcüsü Mahmud Basal CNN International’a kurtarılan cesetlerin çoğunun kadın ve çocuklar olduğunu söyledi. Yetkililer enkaz altında kayıp insanları aramaya devam ediyor.

İsrail ordusu saldırının sorumluluğunu üstlenerek gerekçe olarak bir kez daha Hamas’ı gösterdi. İsrailli yetkililerin iddiasına göre okulların içinde Hamas savaşçıları faaliyet gösteriyordu. Ancak Filistinli yetkililer hava saldırısından önce sivillere hiç uyarı yapılmadığını söylüyor. Basal uyarı yapılsaydı ölü sayısının daha az olacağının altını çiziyor.

Okyanusların ötesinden Gazze sesi yükseldi: Üç ülkeden ateşkes çağrısıOkyanusların ötesinden Gazze sesi yükseldi: Üç ülkeden ateşkes çağrısı

İsrail ve Türkiye arasında bayrak krizi: Gitsinler Türkiye'de efendileri Erdoğan'la yas tutsunlarİsrail ve Türkiye arasında bayrak krizi: Gitsinler Türkiye’de efendileri Erdoğan’la yas tutsunlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.