Seferberliğe uymayı reddetmişti: Peskov’un oğlu Wagner’de savaşmış

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov'un oğlu Nikolay Peskov, Rus paralı asker grubu Wagner saflarında 6 ay boyunca yer aldığını açıkladı.

Dünya 25 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov (sol) ve oğlu Nikolay Peskov (sağ).

Dmitri Peskov’un oğlu Nikolay Peskov, yaklaşık 6 ay boyunca Rus paralı asker örgütü Wagner’de savaştığını söyledi. Açıklamalarını Kremlin yanlısı Komsomolskaya Pravda gazetesine yapan 33 yaşındaki Nikolay, “Benim görevimdi bu. Herkes askere giderken bir kenarda oturup bekleyemezdim” dedi.

Nikolay Wagner’e katılmanın kendi kararı olduğunu söyledi ve katılımın nasıl yapılacağını bilmediği için babasının kendisine yardımcı olduğunu sözlerine ekledi. Kremlin ile bağlantılarının olduğunun anlaşılmaması için sahte bir kimlik kullandığını belirten Nikolay, gelecekte de bu ismi kullanması gerekebileceğini gerekçe göstererek açıklamadı.

Peskov görev yerini de açıklamazken, akıllara geçen yıl kendisine yönelik yapılan seferberlik şakası geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilan ettiği dönemde Peskov’un oğlunu arayan Dmitrı Nizovstev, Nikolay’a bir celp kağıdı gönderildiğini ve birliğine teslim olması gerektiğini söylemişti.

Sesinden endişelendiği anlaşılan Nikolay, çağrıya uymayacağını vurgulamış, “Peskov olduğumu biliyorsan, orada olmamın doğru olmayacağını anlamalısın” demişti. Peskov da oğlunu konuşmanın tamamının yayımlanmadığını söyleyerek savunmuştu.

Öte yandan ‘Putin’in şefi’ olarak bilinen Yevgeni Prigozhin’in yöneticiliğini yaptığı Wagner, hem Ukrayna savaşındaki eylemleri hem de Afrika’daki varlığıyla Batı’nın ‘tehlikeli’ olarak değerlendirdiği bir paramiliter grup.

ABD'deki gizli belgelerde bugün: Wagner Afrika'da yükseliyorABD’deki gizli belgelerde bugün: Wagner Afrika’da yükseliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.