Somali’de plaja intihar saldırısı: En az 37 ölü

Somali'nin başkenti Mogadişu'da işlek bir plaja Eş-Şebab militanlarınca düzenlenen saldırıda en az 37 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı. Radikal İslamcı örgüt ölü ve yaralı sayısının çok daha fazla olduğunu iddia ediyor.

Dünya 4 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Doğu Afrika ülkesi Somali başkent Mogadişu’ya düzenlenen bir saldırıyla sarsıldı. Bir polis sözcüsü yaptığı açıklamada Eş-Şebab militanları tarafından kentin popüler sahil bölgesinde gerçekleştirilen intihar saldırısında en az 37 kişinin öldüğünü, 63 kişinin ise yaralandığını bildirdi. Abdifatah Adan Hassan yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğunu söyledi.

Video görüntülerinde Mogadişu’nun Abdiaziz bölgesinde çok sayıda ceset ve yaralı görülüyor. Eş-Şebab, Somali’nin güney ve orta kesimlerinin büyük bir bölümünü kontrol eden, El-Kaide ile bağlantılı bir örgüt olarak biliniyor ve yaklaşık 20 yıldır Somali’deki Birleşmiş Milletler (BM) destekli hükümete karşı isyan yürütüyor.

Örgüt saldırıyı üstlenerek ölenler arasında politikacılar, güvenlik güçleri ve çeşitli bakanlık ve ofis çalışanlarının olduğunu iddia etti. Ayrıca ölü ve yaralı sayısının polis tarafından açıklanan rakamlardan çok daha yüksek olduğunu ileri sürdüler.

Bir görgü tanığı Fransız haber ajansı AFP’ye, patlamadan hemen sonra ateş açıldığı için ne olduğunu anlamanın zor olduğunu ve insanların panik halinde olduğunu söyledi. Abdilatif Ali isimli bölge sakini bazı insanların Lido plajında siper almaya çalıştığını, bazılarının ise bölgeden kaçmaya çalıştığını belirtti. “Sahil kenarında yaralı insanlar gördüm. İnsanlar panik içinde çığlık atıyordu ve kimin ölü kimin hayatta olduğunu fark etmek zordu” diye ekledi.

Diğer üç saldırgan öldürüldü

Polis sözcüsü Hasan, saldırıdan en az beş kişinin sorumlu olduğunu ve bir saldırganın kendini havaya uçurduğunu, diğer üç saldırganın ise öldürüldüğünü belirtti. Hasan, bir saldırganın sağ yakalandığını da belirtti.

Mogadişu’da gazetecilere yaptığı açıklamada saldırının korkunç olduğunu ifade eden Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat da saldırıyı kınadı.

Somali Afet Yönetim Ajansı ise yaralılara destek olmak için insanları kan bağışında bulunmaya çağırdı.

Bu korkunç saldırı, Somali’deki şiddet ve istikrarsızlığın bir kez daha gözler önüne serilmesine neden oldu.

Kimdir bu Eş Şebab?

2000’lerin ortalarında kurulan Eş-Şebab ilk olarak İslami Mahkemeler Birliği’nin (Islamic Courts Union) askeri kanadının gençlik milisleri olarak ortaya çıktı. Örgüt 2006-2009 yılları arasında Etiyopya’nın Somali’yi işgali sırasında dikkat çekti ve direniş hareketi olarak kendini kabul ettirdi. Eş-Şebab Somali milliyetçiliği unsurlarını İslamcı hedeflerine dahil ederek geniş bir destek kazandı ve Somali’nin güney ve merkezinde önemli bir güç haline geldi​.

2012 yılında El Kaide’ye bağlılığını ilan eden örgüt 2011 ve 2013 yılları arasında Afrika Birliği güçleri tarafından birçok büyük şehirden çıkarıldı. Ancak kırsal alanlarda varlığını sürdürmeye devam etti ve gerilla savaşı ve terör saldırılarına odaklandı. Eş-Şebab 2013 yılında Nairobi’deki Westgate Alışveriş Merkezi saldırısı ve 2017’de Mogadişu’daki bombalı saldırılar gibi birçok yüksek profilli ve ölümcül saldırıdan sorumlu tutuluyor.

Örgütün yaklaşık 7 bin ila 12 bin arasında militanı olduğu tahmin edilmektedir ve bu rakam zaman zaman 15 bin ila 18 bin arasında değişmektedir. Eş-Şebab yabancı savaşçıların da dahil olduğu uluslararası bir savaşçı topluluğunu bünyesinde barındırmakta. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanınan örgüte ABD bazen askeri operasyonlar da düzenliyor.

Eş-Şebab, sadece Somali’de değil, aynı zamanda Kenya, Uganda ve Etiyopya gibi komşu ülkelerde de saldırılar düzenleyerek bölgesel istikrarsızlığa katkıda bulunmakta. Örgüt bu saldırılarla hem yerel hem de uluslararası alanda dikkat çekmeye devam etmekte.

Somali karasularını 10 yıl Türk Donanması koruyacakSomali karasularını 10 yıl Türk Donanması koruyacak

Somali cumhurbaşkanının oğlu için yakalama kararı kalktı, duruşmalara katılmayacakSomali cumhurbaşkanının oğlu için yakalama kararı kalktı, duruşmalara katılmayacak

Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu daha önce de trafikte kadın sıkıştırmışSomali Cumhurbaşkanı’nın oğlu daha önce de trafikte kadın sıkıştırmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.