Süleymaniye Havalimanı patlamasına dair ABD basınının iddiası: Mazlum Kobani’nin olduğu konvoyu hedef alan Türkiye’ydi

PYD/SDG Genel Komutanı Mazlum Kobani'nin konvoyuna yapılan hava saldırısında ölen olmazken, konvoyda üç ABD askerinin olduğu açıklandı. ABD basınına göre saldırıyı düzenleyen Mazlum Kobani'yi hedef alan Türkiye.

Dünya 9 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Mazlum Kobani'nin konvoyunda ABD'li askerler de bulunuyordu.

Irak’ın Süleymaniye kentindeki Süleymaniye Havalimanı yakınlarındaki patlamaya yönelik detaylar ortaya çıkıyor.

İddiaya göre terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG/SDG’nin bir numaralı yöneticisi Mazlum Kobani ve beraberindeki konvoy hedef alınmıştı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Dış İlişkiler Sorumlusu Lawk Ghafuri, patlamayı doğrulayıp soruşturma başlatıldığını bildirmişti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı saldırıyı doğrularken, CENTCOM sözcüsü Joe Buccino, Mazlum Kobani’yle beraber konvoyda üç ABD askerinin bulunduğunu açıklayıp can kaybı yaşanmadığını belirtti. Buccino, “ABD güçleri, IŞİD’in kalıcı olarak yenilgiye uğratılması için yerel güçleri desteklemek üzere Irak ve Suriye’de kalmaya devam edecektir” dedi.

The Wall Street Journal’ın olaya ilişkin haberinde, “Batılı yetkililer, saldırının Suriyeli Kürtleri düşman olarak gören Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini düşünüyor” ifadesi yer aldı.

Irak, Türkiye’den özür istedi

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid de yaptığı yazılı açıklamada gerçekleşen hava saldırısından ötürü Türkiye’yi kınadı. Reşid, bunun yasal bir dayanığının olmadığını belirtti. Irak hükümeti, Türkiye’den özür beklediklerini açıkladı. 

AFP’ye konuşan bir Milli Savunma Bakanlığı yetkilisiyse iddiaları yalanlayarak saldırının Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmediğini belirtti. Avrupa saldırılarından sorumlu IŞİD lideri öldürüldüAvrupa saldırılarından sorumlu IŞİD lideri öldürüldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.