SYRIZA bölündü, mecliste ‘Yeni Sol’ grubu kuruldu

Yunanistan'da ana muhalefet partisi SYRIZA'dan ayrılan 11 milletvekili yeni meclis grubu kurdu. Grubun ismi Yeni Sol (NAR) olarak açıklandı.

Dünya 5 Aralık 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Eski Genel Başkan Aleksis Çipras’ın Nazım Hikmet’in dizeleriyle veda ettiği partisi SYRIZA öngörüldüğü gibi resmen parçalandı. Partiden istifa eden 11 vekil meclis grubu kurdu. Gruba “Yeni Sol (NAR)” ismi verildi.

Yapılan açıklamaya göre yeni grubun liderliğini eski İçişleri Bakanı Alexis Charitsis üstlenecek. Duyurunun yapıldığı konuşmada Charitsis “Biz yeni, modern, güvenilir, militan, vizyoner, dürüst ve açık fikirli bir sol istiyoruz. Yeni bir Avrupa solu istiyoruz” diye konuştu.

Eski partileri SYRIZA’nın yaşadığı kopuşların da gösterdiği gibi Yunan siyasetinin büyük kriz yaşadığını savunan Charitsis “İklim krizi, sosyal eşitsizlikler ve 21. yüzyılda demokrasinin genel kalitesi gibi çağımızın büyük sorunlarına cevap verecek sağlıklı ve iddialı bir plan ortaya koymaya ihtiyaç var” dedi.

Charitsis NAR’ın Haziran 2024’te yapılacak Avrupa seçimlerinde ilerici fikirleriyle yarışa katılacağını açıkladı. Milletvekilleri SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis’i partiyi “demokratik olmayan bir şekilde” yönetmekle suçladı.

Partiden 23 Kasım’da ayrılan Efi Ahçioğlu, Sia Anagnostopulu, Nasos İliopulos, Dimitris Canakopulos, Meropi Cufi, Theano Fotiu, Aleksis Hariçis, SYRIZA’nın Batı Trakya Türk milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Özgür Ferhat ile partiden kasım başında ayrılan milletvekilleri Öklid (Efklidis) Çakalatos, Peti Perka mecliste çalışmalarını bundan sonra “Yeni Sol” çatısı altında sürdürecek.

Kasım başında iki milletvekili SYRIZA’dan istifa ederken, aralarında Batı Trakyalı iki Türk’ün de olduğu dokuz milletvekili 23 Kasım’da partinin yeni lideri Stefanos Kaselakis ve lider kadrosunun parti ve ülkeye ilişkin sorunların siyasi özünü kavrayıp tartışmayı reddettiği gerekçesiyle ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifaktan (SYRIZA) istifa kararı almıştı. Böylece Haziran 2023 genel seçimlerinde 300 sandalyeli mecliste 47 milletvekiliyle temsil hakkı kazanan SYRIZA’nın meclisteki sandalye sayısı 36’ya düşmüştü.

Eski Maliye Bakanı Öklid Çakalotos liderliğindeki “Şemsiye” grubu Kasselakis’i “Trumpist uygulamalar ve sağa kayan popülist politikalar üretmekle” suçlayınca genel başkan da kendisini “sağcı” olarak niteleyenleri partiden istifaya çağırmıştı. SYRIZA’nın olaylı Merkez Komite toplantısı ardından istifa eden 53 üye ortak açıklamalarında “Kasselakis liderliğindeki SYRIZA’nın solla ilgisi kalmamıştır” demişti.

Temmuz 2019’daki genel seçimde yüzde 31,53 oyla ana muhalefete yerleşen SYRIZA ana muhalefette kalmayı sürdürse de oy oranlarında ciddi düşüş yaşamıştı. Mayıs 2023 genel seçiminde yüzde 20,07 olan oy oranı 25 Haziran’daki sonuçlarla yüzde 18’in altına düşmüştü.

Anketlere göre SYRIZA’daki gerileme partiyi PASOK’un da gerisine düşürdü. SYRIZA son kamuoyu yoklamalarına göre şu anda ülke genelinde üçüncü sırada.

'Partiyi böler' denmişti: Kasselakis döneminde SYRIZA'da istifa tufanı‘Partiyi böler’ denmişti: Kasselakis döneminde SYRIZA’da istifa tufanı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.