Tam gaz savaş hazırlığı: İsrail-Hizbullah için tarih verildi

İsrail ve Hizbullah arasında yaşanması endişeyle beklenen savaş için Alman Bild gazetesi tarih verdi. Bölgesel savaş tehdidi büyürken İsrail de kuzeydeki hastaları savaşa hazırlık için orta kesimdeki şehirlere naklediyor.

Dünya 2 Temmuz 2024
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu // Görsel: 10Haber

Hamas’ın 7 Ekim’deki aksa Tufanı Operasyonu’nda 1200 İsraillinin öldürülüp 250’sinin de rehin alınması Tel Aviv güçlerinin Gazze’ye girmesine neden olmuştu. İsrail’in misilleme adı altında başlayıp sonrasında katliama çevirdiği Gazze işgali 9’uncu ayında devam ederken tehlike çanları artık bir başka savaş için çalmaya başladı.

Ölü sayısının 38 bine dayandığı Gazze’ye destek vermek için 8 Ekim’de silahlarına sarılan İran destekli Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilim tırmandı. Herkesin iki gücün karşı karşıya geleceği bir senaryoya ilişkin endişelerini dile getirdiği atmosferde Alman Bild gazetesi çatışma tarihini yazdı. Öte yandan İsrail medyası da geniş çaplı bir savaşa hazırlık nedeniyle İsrail’in kuzeyindeki hastaların başka şehirlere taşındığını yazmıştı.

Bild’e göre temmuz sıcak geçecek

Almanya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Bild Hizbullah ve İsrail geriliminin detaylarını yazdı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgileri yayımlayan Bild savaşın çok yakın olduğunun altını çizdi. Bild’e konuşan diplomatik kaynaklar “İsrail’in Lübnan’a saldırısı her zamankinden daha yakın görünüyor. Bir tarih belirlendi” dedi.

Kaynaklar Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyini hedef almaktan vazgeçmemesi halinde Tel Aviv güçlerinin kara harekatı başlatacağını belirterek temmuz ortasını işaret etti. Bild’e konuşan yetkililer Lübnan’a saldırmaya hazırlanan İsrail güçlerinin bu ayın üçüncü veya dördüncü haftasında kara harekatı düzenlemeye hazırlandığını dile getirdi.

‘Savaşa hazırlık amacıyla hastalar taşınıyor’

İsrail basını Hizbullah ile geniş çaplı bir savaşa hazırlık amacıyla kuzeydeki hastaların ülkenin orta kesimlerindeki hastanelere nakledildiğini bildirmişti. İsrail’in Kanal 12 televizyonunun haberine göre kuzeydeki savaşa hazırlık amacıyla 10 Ekim’den bu yana ilk kez kuzey sınırındaki bazı hastanelerin yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalar ülkenin orta kesimlerindeki hastanelere nakledildi.

Haberde kuzeydeki hastanelerden sevk edilen hastaların ağır vakalar olduğu ve bazılarının solunum cihazına bağlı yaşadığı ifade edildi. Kuzeydeki hastanelerin ayrıca ülkenin merkezindeki diğer hastanelere göre nispeten küçük ve yoğun bakım ünitelerindeki yatak kapasitelerinin de daha az olduğuna dikkat çekildi.

‘İsrail’e tam destek’ diyen ABD’den güvence

Bu arada ABD istihbaratı da savaş olasılığının her zamankinden çok daha yüksek seviyede olduğunun altını çizdi. Washington daha öncesinde de Hizbullah’la geniş çaplı savaş çıkması durumunda İsrail’e tam destek güvencesi verdiğini açıklamıştı. Biden yönetiminden üst düzey yetkililer İsrail’e ihtiyaç duyduğu güvenlik yardımını sunacağını, ancak böyle bir senaryoda Amerikan birliklerinin karaya çıkmayacağını da ifade etmişti.

Dünya teyakkuzda

Hizbullah ve İsrail arasındaki gerilim uzun zamandır manşetlerde. Bu hareketlilik de başka ülkelerin eylemlerine yansıdı. Geçenlerde Almanya dahil pek çok ülke vatandaşlarına Lübnan’ı terk etme uyarısı yaptı. Dün de Alman havayolları Lufthansa Lübnan başkenti Beyrut’a gece uçuşlarını temmuz sonuna kadar durdurduğunu açıkladı.

İran’dan mesaj: Hizbullah’ı destekleyeceğiz

İran ise İsrail-Hizbullah Savaşı olursa Hizbullah’a tam destek vereceklerini söyledi. İran zaten Direniş Ekseni’nin lideri konumunda olduğu için açıklama şaşırtıcı değil ancak bölgesel savaş ihtimalinin daha da netleştiğini gösteriyor. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in danışmanı Kemal Harrazi Financial Times’a (FT) “Bütün Lübnan halkı, Arap ülkeleri ve Direniş Ekseni üyeleri, İsrail’e karşı Lübnan’ı destekleyecektir. Bu durumda ne pahasına olursa olsun Hizbullah’ı desteklemekten başka seçeneğimiz yoktur” dedi.

Mavi Hat gerilimi

Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana saldırılarını sürdüren İsrail kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor. Lübnan ile İsrail arasında “Mavi Hat” olarak tabir edilen sınır hattında son haftalarda gerginlik tırmanıyor. İsrail ordusu 18 Haziran’da Lübnan’a yönelik olası bir saldırıya ilişkin “operasyonel planı” onayladığını duyurmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da 21 Haziran’da yaptığı açıklamada Hizbullah’ın İsrail topraklarına ve vatandaşlarına yönelik saldırılarına izin verilemeyeceğini ve gerekli kararları yakında alacaklarını ifade etmişti. İsrail ordusunun 8 Ekim’den bu yana Lübnan’a saldırılarında şu ana kadar 356 Hizbullah mensubu öldü.

Anlaşma arayışında kördüğüm: İsrail-Hizbullah gerginliğine ABD tampon olmaya çalışıyorAnlaşma arayışında kördüğüm: İsrail-Hizbullah gerginliğine ABD tampon olmaya çalışıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.