Trump Tower elden gidebilir: Zaman daralırken Trump iflasa doğru sürükleniyor

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump seçimlere adım adım ilerlerken iflasa da adım adım ilerliyor. Hakkında açılan emlak dolandırıcılığı davasında 464 milyon dolar kefalet ödemesi gereken Trump süre dolarken panik modunu açmış.

Dünya 21 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'a yeniden gelebilmek için yarışıyor. Fotoğraf: Shutterstock

ABD başkanlık seçimlerinin favorisi Donald Trump bugüne kadar gizli belgeleri saklamaktan tecavüze, kongre baskınını kışkırtmaktan vergi kaçırmaya çok geniş bir repertuvarda hakim karşısına çıktı. Ama bunların hepsini kendi golf tesisinde huzuru arayarak geçiştirdi. Yargılandığı emlak dolandırıcılığı davası ise teselliyi golf tesisinde arayamayacağı kadar ağır bir dava Trump için. 464 milyon dolarlık para cezasını ödeyemezse iflasa doğru yokuş aşağı yuvarlanacak.

Tüm bu kefalet olaylarını başlatan şey savcı tarafından Trump’a açılan 355 milyon dolarlık “haksız kazanç” davasında Yargıç Engoron’un Trump’ı suçlu bulması yatıyor. Bu karara göre Trump ve hakkında dava açılan diğer sanıklar dolandırıcılık, komplo ve mali konularda yanlış beyanlarda bulunmaktan sorumlu. Ayrıca karara göre sanıklar Trump’ın varlıklarını gerçekten de değerinin üstünde göstererek daha iyi kredi ve sigorta koşullarına ulaşmış. Üzerine faizlerde eklenince Trump’ın ödemesi gereken miktar 450 milyon doları buluyor, tabii buna bir de sanık kürsüsünde oturan çocuklarının kefaleti eklenince 464 milyon dolarlık bir tablo ortaya çıkıyor.

Trump kararı temyize götürdü götürmesine ancak temyiz sonuçlanana kadar mahkemenin verdiği 464 milyon dolarlık cezanın kefalet olarak ödenmesi gerekiyor. Temyiz sonuçlanana kadar paranın hesapta hazır beklemesi şart. Ne var ki süreç yıllar sürebilir. Trump’ın ay sonuna kadar bu kefaleti ödemesi gerekiyor ama 30 sigorta şirketine başvurmasına rağmen sonuç alamamış çünkü meblağın yüksekliği sigorta şirketlerini korkutuyor. Trump’a yakın kaynaklara göre zaman daralırken Trump da panik moduna geçmiş.

Sigorta şirketleri Trump’a kapısını kapattı

Trump, bu davada da E. Jean Carroll kararında gerekli 91.6 milyon dolarlık kefaleti üstlenen Chubb’a güveniyordu ancak sigorta devi birkaç gün önce avukatlarına bu seferki cezanın üstünden kalkamayacaklarını bildirdi. Sigorta alanında bilgi sahibi kişiler bazı büyük sigorta şirketlerinin 100 milyon doları aşan kefaleti güvence altına almalarını sınırlayan iç politikaları olduğunu belirtiyor.

Bunun üzerine Trump’ın ekibi, zengin destekçilerini aradı ve ayrıca hangi varlıkların ne kadar hızlı bir şekilde satılabileceğini ölçüp biçti. Trump’ın en geç 25 Mart’a kadar bir yerden kaynak bulmak zorunda. Aksi takdirde kendisini var eden serveti büyük bir krizle karşı karşıya kalacak.

Trump endişesini sosyal medyaya da taşıdı. Karşı karşıya olduğu son temin tarihi ile ilgili iki saat içinde sekiz kez paylaşım yapan Trump, böyle bir para ödemek zorunda olmaması gerektiğini savundu. Paylaşımlarında, “Varlıklarımı ipotek etmek ya da satmak zorunda kalacağım. Belki de yok pahasına gidecekler. Temyizi kazanırsam ki kazanacağım bu varlıklar gitmiş olacak” diyen Trump “Bu mantıklı mı? CADI AVI İŞTE. SEÇİME MÜDAHALE VAR!” diye isyan etti.

Seçim kampanyası sözcüsü Steven Cheung ise “Bu dayanaksız suçlamalar tamamen saçmalıktan ibaret. Başkan Trump, New York Yargıcı Arthur Engoron’un yozlaşmış bir başsavcının başlattığı cadı avında verdiği haksız, anayasaya aykırı ve Amerika karşıyı kararın durdurulması için başvuruda bulunmuştur. Bu büyüklükte bir kefalet, hukukun kötüye kullanılması anlamına geliyor, demokrasimizin temel ilkeleriyle çelişiyor ve New York’ta hukukun üstünlüğünü temelden sarsıyor” dedi.

Trump Tower elden gidebilir

Trump ve avukatları temyiz mahkemesinin kararı durdurup durdurmayacağını ya da 100 milyon dolarlık daha düşük bir teminat ödemesine izin verip vermeyeceğini bekleyedursun, konu hakkında bir kaynağın CNN International’a yaptığı açıklamaya göre Trump’ın iflas başvurusunda bulunmaya karşı olduğunu ve bunun şimdilik atılacak en son adım olduğunu ifade ediyor.

Savcı tarafı ise Trump’ın “ödeyemem” iddiasının zamanlamasının manidar olduğunu düşünüyor. Zira eski lider geçen yıl verdiği bir ifadede mülklerinin ve yatırımlarının yanı sıra yaklaşık 400 milyon dolar nakit paraya sahip olduğunu belirtmişti. Gerçi Jean Carroll davasında ödemesi gereken 88.3 milyon dolar da göz önünde bulundurulduğunda Trump’ın neden mali sıkıntılar yaşadığı anlaşılabilir.

Trump süre dolarken hiçbir şey yapmazsa davayı açan savcı, New York’taki Trump Tower dahil eski başkanın mülkleri üzerinde yasal işlem başlatabilecek. Savcı, fırsat karşısına çıktığı anda Trump’ın mülklerine el koymakta bir an bile tereddüt etmeyeceğini belirtiyor. Söylediğine göre aklında her gün bu konu varmış.

Teminat bulamadı: Trump 464 milyon dolarlık para cezasını ödeyemeyecekTeminat bulamadı: Trump 464 milyon dolarlık para cezasını ödeyemeyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.