Ukrayna: Karadeniz’de Rus çıkarma gemisi batırdık

Ukrayna, Rus savaş gemisi Caesar Kunikov'u Karadeniz'de batırdığını iddia etti.

Dünya 14 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Ukrayna saldırısıyla batırıldığı iddia edilen Caesar Kunikov, 2015 yılında İstanbul'dan geçişi sırasında görüntülenmişti. Fotoğraf: AA

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş günler sonra üçüncü yılına girecek. Savaş, her ne kadar İsrail’in Gazze işgali nedeniyle dünyanın gözünde ikinci plana atılsa da gerilim ve tansiyon düşmüyor. CNN’in son dakika notuyla paylaştığı bir haberde Ukrayna’nın dron saldırısıyla Rusya’nın Karadeniz’deki bir askeri gemisini batırdığını yazdı. Ukraynalı bir savunma yetkilisi CNN’e operasyonun Ukrayna askeri istihbarat teşkilatı (GUR) tarafından Rus çıkarma gemisi Caesar Kunikov’a düzenlendiğini söyledi. Geminin Karadeniz’de battığını iddia eden yetkiliye göre saldırıda “MAGURA” insansız botu kullanıldı ve gemi onarılamayacak şekilde hasar gördü. CNN iddiaları bağımsız olarak doğrulayamadığını yazarken haber, Ukrayna basınında birinci manşetten yerini aldı.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 10 Haber (@10habernet)

The Kyiv Independent Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’nın Rus gemisi Caesar Kunikov’un 14 Şubat sabahı Karadeniz’de batırıldığını doğruladığını yazdı. Genelkurmay Başkanlığı bunun Ukrayna istihbaratı ile silahlı kuvvetlerin ortak operasyonu olduğunu açıkladı. Ukrayna askeri istihbaratı daha sonra saldırının videosunu paylaştı ve saldırının Ukrayna’ya ait Magura V5 insansız botlarıyla Kırım’ın Alupka kenti açıklarında yapıldığını söyledi. Rus arama kurtarma operasyonlarının başarısız olduğu iddia edildi. Geminin batırıldığı esnada içinde kaç kişilik mürettebat olduğu bilinmiyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı’na göre bu Şubat 2022’de savaşın başlamasından bu yana Rusya’nın Karadeniz Filosunda batırılan dördüncü çıkarma gemisi oldu. İngiltere, Caesar Kunikov’un kardeş gemisi Novocherkassk’ın da Aralık 2023’te Kırım’da Feodosia’da demirliyken bir Ukrayna füze saldırısıyla “tamamen imha edildiğini” belirtti.  CNN tarafından aktarılan bir ABD askeri bilgi notuna göre Novocherkassk yaklaşık 113 metre uzunluğunda, amfibi çıkarmalar için tasarlanmış ve zırhlı araçlar taşıyabilen orta büyüklükte bir gemiydi, Yaklaşık 87 kişilik bir mürettebata sahip olsa da 240 personel barındırabilecek kapasitesi vardı. Filonun internet sitesine göre Caesar Kunikov da Aralık ayında büyük hasar aldığı söylenen Novocherkassk ile benzer özelliklere sahip.

Ukrayna tarafından bu haberler gelirken Rusya Savunma Bakanlığı da gece boyunca Ukrayna’ya ait 9 dronu düşürdüklerini açıkladı. Bakanlık bu dronların 6’sının Karadeniz üzerinde düşürüldüğünü de vurguladı.

Ukrayna bu ayın başlarında güdümlü füze gemisi Ivanovets’in ve en önemlisi Nisan 2022’de Karadeniz Filosunun amiral gemisi Moskva’nın batırılması dahil Karadeniz’deki Rus savaş gemilerine bir dizi saldırı düzenlediğini gündeme getirmişti. Ukrayna’nın istihbarat teşkilatındaki özel bir birimden bir pilotun bu yılın başlarında CNN’e yaptığı açıklamaya göre “MAGURA” dronları sadece birkaç metre uzunluğunda ancak yaklaşık 800 kilometre gibi geniş bir menzile sahip.

Kiev, Rusya ile savaşı eşitlemek için insansız hava araçlarını giderek daha fazla kullanıyor. Ukrayna’nın eski Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni, geçen hafta Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenski tarafından görevinden alınmadan önce bu ayın başlarında CNN ‘de yazdığı bir yazıda insansız hava araçlarının önemini vurgulamıştı.  Zalujni, “Ukrayna’nın avantajlı olmadığı bir mevzi savaşına çekilmekten kaçınmasının en iyi yolu, diğer gelişmiş silah türleriyle birlikte insansız hava araçları sistemleridir” diye yazmıştı.  Ukrayna’nın İHA pilotlarından biri CNN’e İHA’ların Karadeniz’de avantaj sağladığını çünkü “görülmelerinin oldukça zor olduğunu” ve küçük boyutlarının Rusya’nın onları hedef almasını zorlaştırdığını belirterek, İHA’ların ise savaş gemilerini daha kolay hedef alabildiğini ifade etmişti.

Pilot, “Hiçbir savaş gemisi bu dronlar kadar manevra kabiliyetine sahip olamaz,” diye de eklemişti.

İngiltere Başbakanı Sunak: Putin'in Ukrayna Savaşı için Batı'yı suçlaması gülünçİngiltere Başbakanı Sunak: Putin’in Ukrayna Savaşı için Batı’yı suçlaması gülünç

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.