Ukraynalı yargıç ve avukat taburu Rus İHA’sı avlıyor

Ukrayna'nın Rusya ile savaşında dikkat çeken bir askeri birlik var. Ukraynalı yargıç ve avukatlardan oluşan bu birliğin görevi Rusya'dan gelen İHA'ları düşürmek. Ve bunu oldukça yaşlı ve eski model silahlarla yapıyorlar.

Dünya 10 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Rusya-Ukrayna Savaşı üçüncü yılında da cephelerde tüm şiddetiyle devam ediyor. Son dönemde ülkede eli silah tutan tüm yetişkinleri orduya çekmek için daha geniş kapsamlı bir seferberlik başlatan Ukrayna’da bir askeri birlik göze çarpıyor. Zorlu savaş koşullarında oluşturulan ve hukuk mesleği mensuplarından oluşan ‘Mriya’ (Rüya) birimi başkent semalarında antika silahlarla devriye geziyor.

Kiev bölgesindeki küçük bir ormanda Anatoliy Shyshak gece gökyüzüne baktı. Alacakaranlık çöküyordu. Sadece bir ardıç bülbülünün ve uzakta havlayan bir köpeğin sesi vardı. Ukrayna Kara Kuvvetleri’nde çavuş olan Shyshak kulaklarıyla başka bir şeyi takip ediyordu: Düşmana ait insansız hava aracını (İHA). “Bir moped gibi ses çıkarıyor. Sevimli bir şey değil, ucuz ve korkunç. Yerden 100 ila 300 metre yükseklikte uçuyor. Bir tıkırtı duyuyor gibi oluyorsunuz.”

Geçen yıl boyunca Shyshak’ın tugayı Rus İHA’ları için gökyüzünü taramaya başladı. Tugayın görevi başkente ulaşmadan önce onları vurmak. O ve meslektaşları Kiev’in yaklaşık 100 kilometre doğusunda, birkaç dron uçuş güzergahından birinde konuşlanmışlar.

241. Tugay olarak bilinen birim aynı zamanda Kiev’in merkezini de savunuyor. Şehrin kenarındaki bir apartman bloğunun 12. katında bir makineli tüfek mevzisi kurulu. Birlikten Yevhen Miezientsev Kiev’e son büyük Rus roket saldırısının bir ay önce gerçekleştiğini söyledi.

Birliğin üyelerinin çoğu hukuk mesleğinde çalışan yarı zamanlı gönüllüler. Ayda birkaç kez 24 saat gözcülük yapıyorlar. Geri kalan zamanlarda ise başkentin altıncı bölgesinde bulunan temyiz mahkemesinde yargıçlık.

Guardian’dan Luke Harding’e konuşan ve cephedeki durumu anlatan Shyshak “İşimi seviyorum. Oldukça başarılıyız. Burada ölümleri durduruyoruz. Ailelerimiz Kiev’de, bu yüzden eşlerimizi ve çocuklarımızı koruyoruz” diyor.

Batı’nın geciken hava savunma yardımları

Rusya savaşın başından bu yana Ukrayna genelinde kasaba ve şehirlere çok sayıda hava saldırısı düzenledi. Bu saldırılarda Kamikaze insansız hava araçları ve hipersonik balistik füzeler de dahil olmak üzere bir dizi ölümcül silah kullanıyor. Geçen yıl birçoğu etkisiz hale getirildi. Ancak son aylarda büyük ölçüde ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçilerin hayati hava savunma sistemlerini de içeren 61 milyar dolarlık askeri yardım paketini ertelemesi nedeniyle önleme oranı yaklaşık yüzde 60’a düştü.

Bunun sonuçları ise korkunç oldu. Geçen hafta Rusya Odessa limanına misket bombası taşıyan bir roket fırlattı ve beş sivil öldü. ‘Harry Potter Kalesi’ olarak bilinen bir hukuk akademisi binası alev aldı. Rusya sınırına sadece 25 mil uzaklıktaki Ukrayna’nın ikinci şehri Harkiv yerle bir oldu. Çarşamba günü erken saatlerde Rus füzeleri altı bölgedeki Ukrayna enerji tesislerini hedef aldı. Kremlin bazen yabancı ortakları tarafından tedarik edilen silahları da kullandı: İran yapımı Şahed insansız hava araçları ve Kuzey Kore’den alınan kısa menzilli balistik füzeler.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Batılı müttefiklerinden defalarca modern Patriot hava savunma sistemleri istedi. Zelenski Ukrayna’nın gökyüzünü savunmak için bunlardan yedi batarya gerektiğini söylüyor. Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den yeni Patriotların ne zaman geleceği ise belli değil. Geçen hafta İspanya ve Yunanistan kendi bataryalarını Ukrayna’ya vermeyeceklerini açıkladılar.

‘Antika’ silahlarla İHA avı

Batı’dan gelecek olan yardımlarda durum böyleyken Shyshak’ın birimi bir müzeden alınmış olabilecek eski askeri teçhizatı kullanarak daha yavaş uçan insansız hava araçlarını avlıyor.

Askeri birimden Yevhen Dolin makineli tüfeğini gösteriyor: Birinci Dünya Savaşı sırasında tasarlanmış bir M2 Browning. Dolin “Eski olabilir, ama çalışıyor” diye anlatıyor. Silah bir kamyonetin arkasına monte edilmişti. Dört milyon dolarlık bir Patriot füzesini 20 bin dolarlık bir insansız hava aracına karşı kullanmanın anlamı olmadığını söyleyen Dolin “Bu basit bir ekonomi hesabı. Serçeyi vurmak için büyük silah kullanmazsınız” diyor.

Mriya birliğinde Doçka (DŞK) olarak bilinen birkaç Sovyet ağır makineli tüfeği de bulunuyor. Bunlara izli fişekler ve normal mermiler yerleştirilmiş. Bu hafta yapılan bir eğitimde birlik mensupları araçlarını bir açıklığa park etti. İki projektör karanlığa ışık tutarak güve kelebeklerini aydınlattı ve komutan bağırdı: “Hazır, nişan al, ateş!” Makineli tüfekçiler ateş açtı. Ateş iki kırmızı hattı ve yeşil bir parıltıyı birleştirdi. Duman ve kulakları yırtan bir ses.

Yüzbaşı Oleksandr Zhygun müfrezesinin 30’lu ve 40’lı yaşlardaki yaşlı askerlerden oluştuğunu söylüyor. Kendisi 38 yaşında. Çoğu sivil hayattan geliyor, bazıları gazeteci ve tasarımcı olarak çalışmış. Silahları da orta yaşlı. Zhygun “Eski silahları kullanıyoruz çünkü yeni silahlarımız yok” diyoralaycı bir ifadeyle Kalaşnikof’unu çıkarırken. Tüfeğin 1989’da, Kızıl Ordu’nun Afganistan’dan ayrıldığı yıl üretildiğini söylüyor.

Zhygun ekibinin şimdiye kadar karşılaştıkları her insansız hava aracını düşürdüğünü anlatıyor. Ruslar son zamanlarda taktik değiştirmiş. Geçen ekim ayında dronları siyaha boyamaya başlamış ve böylece fark edilmelerini zorlaştırmışlar. Moskova’nın insansız hava araçları zikzaklı rotalar izliyor ve havadayken yeniden yönlendirilebiliyor. Bunlar arasında ateş açılsın da Ukrayna’nın hava savunma mevzileri tespit edilsin diye gönderilen keşif dronları da var.

‘Putin’in Rusya’sında yaşamak istemiyoruz’

Birim üyeleri bir yeraltı sığınağında uyuyor. Sığınağın çatısı çapraz çizgili kütüklerden yapılmış. Rus birlikleri doğuda ilerleyip Avdiivka kenti yakınlarındaki bir dizi köyü ele geçirirken “Ukrayna hala kazanabilir mi?” sorusuna Zhygun şöyle yanıt veriyor:

“Bu zor bir soru. Daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacımız var. Şimdilik mermilerimizi idareli kullanmak zorundayız. Pek çok şey Batılı ortaklarımıza bağlı.”

Birlik adına konuşan Miezientsev ise “Hiçbirimiz Putin’in Rusya’sında yaşamak istemiyoruz” diyor ve ekliyor:

“Başka seçeneğimiz yok. Bu savaşı kazanmak zorundayız. Kazanamazsak çocuklarımız ve torunlarımız hala Ruslarla savaşıyor olacak. Özgür ve bağımsız olmak istiyoruz. Komşularımızın kölesi olmak istemiyoruz.”

Bir başka gönüllü yargıç Mykola Misechko da Moskova ile müzakerelerin anlamsız olduğunu söylüyor: “Bu bir saçmalık. Rus ağzını oynattığında yalan söylediğini anlarsınız.”

“Putin Kiev’i tekrar ele geçirmeye çalışabilir” diyen Miezientsev ise “Ama biz iki yıl öncesine göre daha hazırlıklıyız. Patriotları ve diğer modern silahları aldığımızda durum değişebilir. Onlardan daha fazlasına ihtiyacımız var. Şu anda ilerleme şansımız yok” diyor.

Rusya ürküttü: Nükleer silah tatbikatları başlıyorRusya ürküttü: Nükleer silah tatbikatları başlıyor

Ukrayna: Zelenski'ye suikast hazırlığında olan iki Ukraynalı albay yakalandıUkrayna: Zelenski’ye suikast hazırlığında olan iki Ukraynalı albay yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.