Semih Kılıçsoy golle yanıt verdi… Türkiye, Gürcistan’ı geçti
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis iki ülke arasında düzelmeye başlayan ilişkiler vesilesiyle mayıs ayında Türkiye'ye geleceğini açıkladı.
Türkiye ve Yunanistan arasındaki yükselen tansiyonun 6 Şubat depremlerindeki dayanışmayla düşmesinin ardından Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis ikili ilişkileri görüşmek üzere Türkiye’ye geleceğini açıkladı. 7 aralıkta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ziyaret ettiği Yunanistan’ın Başbakanı, mayıs ayında Türkiye’ye gelecek.
Ülkesinin önde gelen kanallarından Skai TV’de konuşan Miçotakis “Şu anki program çerçevesinde Erdoğan’ın ziyaretine karşılık olarak mayıs ayında Ankara’da olacağım” dedi. Erdoğan’ın taraflar arasındaki farklılıkların giderilmesi konusunda istekli olduğunu söyleyen Miçotakis “Farklılıklarımızı ortadan kaldırabilmemiz, en azından gerilimlerden kaçınabilmemiz konusunda Türk liderliğinin de samimi bir istekliliği olduğunu düşünüyorum” dedi. Yunan Başbakan “Münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlandırılmasında büyük sıkıntı olduğundan bahsediyoruz, ancak sorunu çözemesek bile, medeni bir şekilde anlaşamama konusunda anlaşabiliriz. Bu, caydırıcı yeteneklerimizi geliştirmeyeceğimiz anlamına gelmiyor” şeklinde konuştu.
Yunanistan ve Türkiye zaman zaman komşuluklarıyla öne çıksa da aslında iki ülke arasında Kuzey ve Güney Kıbrıs, kıta sahanlıkları, enerji kaynakları ve Ege Denizi üzerindeki hava sahası gibi birçok gerilim konusu bulunuyor. İki NATO müttefiki en son Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözleriyle karşı karşıya gelmişti.
Bu sözlerin ardından 6 şubatta yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi iki ülke arasındaki gerilimin yumuşamasına sebep olmuştu. Yunan hükümeti o dönemde arama kurtarma ekibi dışında, yüzlerce ton insani yardımı da deprem bölgelerine ulaştırmıştı. Bu sebeple diplomasi yeniden şekillenince Cumhurbaşkanı Erdoğan da 7 aralıkta Yunanistan’ı ziyaret etmişti. Erdoğan’ın Atina ziyareti sırasında iki ülke, ticareti artırma, iletişim kanallarını açık tutma, gerilimi azaltmak için askeri anlamda güven artırıcı önlemler alma ve başta Ege Denizi olmak üzere ihtilaflı konular üzerinde çalışmak için uzlaşmıştı.