AK Parti’den geri adım: ‘Kredi kartı vergisi’ teklifi şimdilik iptal

AK Parti kredi kartı harcamalarına getirilecek 750 lira katılım payına vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine geri adım attı. Erdoğan’ın talimatıyla teklif bütçe görüşmelerinden sonra 2025’te yeniden değerlendirilecek.

Ekonomi 15 Ekim 2024
Fotoğraf: AA

AK Parti’nin Meclis’e sunduğu ve kredi kartı kullanıcılarını yakından ilgilendiren teklif ülke genelinde büyük tepki topladı. Hükümetin Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na kaynak sağlama amacıyla hazırladığı ve 100 bin lira ve üstündeki kredi kartı harcamalarından 750 lira katılım payı alınmasını öngören düzenleme tartışmaların odağına yerleşti. Özellikle vatandaşlardan ve muhalefetten gelen yoğun tepkiler üzerine AK Parti geri adım atmak zorunda kaldı.

Geri çekilen teklifin detayları

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler teklifin geri çekilmesine ilişkin yaptığı açıklamada düzenlemeye yönelik vatandaşların tepkisini dikkatle değerlendirdiklerini söyledi.

Güler “Teklifteki maddelerin daha detaylı incelenmesi sonucu bazı itirazlar ortaya çıktı. Özellikle vatandaşlarımızın dile getirdiği çekinceleri göz önünde bulundurarak, teklifi daha kapsamlı bir şekilde inceleme kararı aldık. Bu aşamada, bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra teklifimizi yeniden Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alacağız” dedi.

Güler’in açıklamalarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ‘vatandaşların endişelerine kayıtsız kalmadı’ ve düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi talimatını verdi. Bu doğrultuda teklifin ancak 2025 yılı bütçesi görüşmeleri tamamlandıktan sonra yeniden gündeme alınacağı belirtildi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler. / Fotoğraf: AA

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler. / Fotoğraf: AA

İtirazların odağında ne vardı?

Mecliste gündeme getirilen bu teklif özellikle kredi kartı kullanıcıları arasında geniş çaplı bir rahatsızlık yarattı. 100 bin liranın üzerindeki harcamalar için alınacak 750 liralık katılım payı pek çok vatandaş tarafından ekonomik yük olarak değerlendirildi. AK Parti cephesinde bu itirazların giderek büyüdüğünü gören Abdullah Güler hızla ekonomi kurmaylarıyla bir araya geldi.

Güler’in Türkiye Bankalar Birliği’nden kredi kartı limitini düşüren vatandaş sayısını talep ettiği öğrenildi. Çünkü limitini düşüren kullanıcı sayısındaki artış vatandaşın teklife karşı tepkisini açıkça ortaya koyuyordu. Hemen ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir görüşme gerçekleştiren Güler, vatandaşların kredi kartları üzerinden gelen eleştirilerini hükümetin üst kademelerine taşıdı.

Muhalefetle istişare süreci

AK Parti’nin teklifi erteleme kararı almasıyla birlikte bazı maddelerin muhalefetle yapılacak görüşmeler sonrası yeniden düzenlenmesi de gündeme geldi.

Özellikle enflasyon düzeltmesinin yatırım döneminde ertelenmesine yönelik iki madde Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun teklifine eklenmek üzere planlanıyor. Bu adımın muhalefetin katkılarıyla şekillendirilmesi ve daha geniş bir mutabakatla Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi hedefleniyor.

Bakan Şimşek daha yeni ‘ihtiyaç var’ deyip fonu savunmuştu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Körfez turu sonrası NTV’de ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalar yapmıştı. Şimşek’in gündeminde ‘kredi kartı vergisi’ meselesi de vardı (Şimşek’in canlı yayındaki açıklamalarına ilişkin detaylı haberimize linkten ulaşabilirsiniz).

“Ülkemizin caydırıcılık gücünü artırmak dışında hiçbir seçeneği yok. Bölgemizde bir ateş var, savaşlar var. Sıkıntılı bir mahalledeyiz. Kredi kartlarından savunma sanayine aktarılacak kaynağın amacı ülkemizin caydırıcılığını artırmak” diyen Şimşek fonu şu sözlerle savunmuştu:

“Bunun amacı çok net. Türkiye savunma sanayinde atılım içinde. Bizim caydırıcılığı artırmaktan başka yapacağımız başka bir şey yok. Savunma sanayi gelişiyor. Şu anda 3 bin 300 firmamız savunma sanayine parça üretiyor. Tüm ülkeyi koruyacak bir savunma sistemi üretilecek. Binin üzerinde yüksek teknolojili proje var. Bu kaynak gerektiriyor. Kaynak gerekiyor dendi. Savunma sanayi fonunu 165 milyara çıkartmışız. Bunu arttırmamız gerekecek. Uzun menzilli savunma araçlarından tutun 5’inci nesil uçağa kadar. Tedbir setinin geliştirilmesi gündeme geldi. Oturuldu bunun üzerine çalışıldı. İşlem bazlı bir takım ücretlere yönlendirildi. Tartışmalara saygılıyız. Takdir yüce Meclis’in. Birincisi Savunma Sanayi Fonu var. Bu paket tamamen Savunma Sanayi Fonu’na kaynak sağlamak için yapılacak. Bütçede gelirler tamamen bir havuzda toplanır. Milletin öncelikleri çerçevesinde oradan harcanır.

İlave kaynak talebi oluştu. Savunma sanayisinde ilave kaynak talebi oluştuğunda savunma sanayisine destek vermekle birlikte bütçenin deprem yaralarını sarmakla meşgul olduğunu belirttik. Savunma sanayinin kaynak ihtiyacı var. Biz dedik ki enflasyonla mücadele ederken enflasyonu artıracak vergi artışlarından uzak duralım. İşlem bazlı ücretlere yönelindi. Tartışılan hususlar var, yüce meclise bağlı. Savunma sanayi fonu var kaynak buraya gidecek. Bu paket tamamen savunma sanayi fonuna kaynak sağlamak için hazırlanmış. Şu ana kadar depreme 2,5 trilyon lira kaynak aktarmış olacağız. Bu konuda milletimizin hiçbir endişesi olmasın. Etrafımızda savaş var, ülkeyi korumamız lazım.

Başkanlık sisteminde hükümet bütçe hariç teklif götürmedi. Eleştirilere de tabi ki kulaklarımızı tıkayamayız. Yapılan değerlendirmeleri dikkat alırız. Bütçe ihtiyaçları için hazırlanmış bir paket değil. Ademi Tahsis ilkesine aykırı değil.

Afet Yeniden İmar Fonu kuruldu. Bir yerden bağış gelirse ve deprem için ilave için borçlanmaya giderse diye kuruldu. Aile ve Gençlik Fonu kuruldu. Bazı fonlar ihtiyaç. İlkesel olarak bütçe dışı fonları doğru bulmuyorum ama savunma sanayisini destekleme fonunun bütçe dışında olması doğru. Savunma Sanayi Fonu ihtiyaç bunların dışında ilkesel olarak Afet Yeniden İmar Fonu anlamlı, ama başka bakanlıkların ihtiyaçları için kurulan fonları anlamlı bulmuyorum.”

Şimşek’e göre kredi kartı vergisi Türkiye’nin caydırıcılığını artırmak için geliyorŞimşek’e göre kredi kartı vergisi Türkiye’nin caydırıcılığını artırmak için geliyor

Vatandaş ‘kredi kartı vergisi’ne karşı savunmaya geçtiVatandaş ‘kredi kartı vergisi’ne karşı savunmaya geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.