Alarko Tarım kadınların kanadında dünyada ilk 10’a girecek

Afyon’da ve Denizli’de kurulu olan ve yapımı devam eden seralarıyla bir yıl gibi kısa sürede Türkiye’nin en büyük jeotermal sera işletmecisi olan Alarko Tarım'ın 2028'deki hedefi dünyada ilk 10'a girmek.

Ekonomi 11 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Alarko Tarım Genel Müdürü Melike Koçoğlu (önde ortada), yeni sera alanlarının kampüs şeklinde tasarlanacağını belirterek "Kampüslerde sosyal tesisler, dinlenme odaları, kadın bakım üniteleri, kreşler ve eğitim tesisleri yer alacak.’’ diyor.

Alarko Tarım Grubu çalışanlarının yüzde 70’i kadın. Seralarda ise oran yüzde 75’e çıkıyor. Ülke genelinde de tarımsal iş gücünün yüzde 42’sini, toplam istihdamın ise yüzde 32’sini kadınlar oluşturuyor. Veriler Alarko Tarım’ın tam bir kadın şirketi olduğunu gösteriyor. Üstelik kaptanı da kadın. Kadınların kanadında yükselen Alarko Tarım hedefi de yüksek tutmuş. Afyon’da ve Denizli’de kurulu olan ve yapımı devam eden seralarıyla bir yıl gibi kısa sürede Türkiye’nin en büyük jeotermal sera işletmecisi olan Alarko Tarım’ın 2028’deki hedefi dünyada ilk 10’a girmek.

2024 sonunda 2.000 dönüm sera alanına ulaşmayı hedefledikleri belirten Alarko Tarım Genel Müdürü Melike Koçoğlu hem cinsiyet eşitliğine hem de verimli çalışma koşullarına katkı sağlamak amacıyla yeni sera alanlarının kampüs şeklinde tasarlanacağını belirterek “Kampüslerde sosyal tesisler, dinlenme odaları, kadın bakım üniteleri, kreşler ve eğitim tesisleri yer alacak’’ diyor.

Faaliyet gösterdikleri jeotermal seracılık, gübre, gıda işleme ve tohum ıslahıyla tarım ve gıda sanayi değer zincirinin tümünde yer almayı hedeflediklerini belirten Koçoğlu şunları söylüyor:

“Ülkemizin ve dünyamızın yeterli, sağlıklı ve kaliteli gıdaya erişimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bunu da teknolojiyi yoğun biçimde kullanan, planlı ve verimli üretim gerçekleştiren ve kadın çalışanlarımızın ağırlıkta olduğu yetişmiş insan gücümüzle başaracağız. Şu anda çalışanlarımızın yüzde 70’i kadın. Seralarımızda ise bu oran yüzde 75. Afyon’da ve Denizli’de kurulu olan ve yapımı devam eden seralarla bir yıl gibi kısa sürede Türkiye’nin en büyük jeotermal sera işletmecisi olduk”’ diyor.

Tarımda kadın gücü, yerelde kalkınma

Tarım Grubu’nun öncelikli hedefleri arasında çevresel sürdürülebilirliğin yanı sıra toplumsal sürdürülebilirliğin de bulunduğunu ifade eden Alarko Tarım Genel Müdürü Melike Koçoğlu şunları söylüyor:

“Afyon ve Denizli’deki jeotermal seralarımıza hem bu illerde hem de Eskişehir’de inşası devam eden yeni seralarımızı ekliyoruz. 2024 sonunda 2.000 dönüm sera alanına ulaşmayı hedefliyoruz. Seralarımızda kadın iş gücünün yoğun olarak yer almasıyla birlikte bu şehirlerimizin yerel ekonomilerinin kalkınmasına ve güçlenmesine ciddi katkı sunuyoruz, sunmaya devam edeceğiz. Özellikle kırsal bölgelerde, çalışmayan veya ücretsiz aile işçisi olarak hane ekonomilerine katkı sunan kadınlarımızın güvenceli istihdama katılmasının Gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) büyümesine ve genel nüfustaki  gelir eşitsizliğinin giderilmesine dönük ciddi olduğunu araştırmalarla tespit edebiliyoruz. 2028 yılı sonunda Alsera Jeotermal Tarım şirketimizle 5.000 dönüm sera alanına ulaştığımızda toplam istihdamımız en az 5.000 kişi olacak ve sera çalışanlarımızın yüzde 80’ini kadınlar oluşturacak. Hedefimiz ulaşacağımız büyüklükle birlikte jeotermal seracılıkta dünyada ilk 10 arasında yer almak.”

Şirket çalışanların mesleki ve profesyonel gelişimini destekleyecek farklı eğitim programları sunmak için Alarko Tarım Akademisi’ni kuracak. Koçoğlu akademi sayesinde sektöre yetişmiş ve uzmanlaşmış kadın iş gücü kazandırma konusunda da öncülük edeceklerini söylüyor.  Koçoğlu “Yeni sera alanları kampüs şeklinde tasarlanacak. Kampüslerde sosyal tesisler, dinlenme odaları, kadın bakım üniteleri, kreşler ve eğitim tesisleri yer alacak” diyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.