Alman Büyükelçi’den Türkiye’ye yatırımcı çekmek için ipuçları

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, bazı yeni Alman şirketlerin Türkiye'de yatırım yapmaktan çekindiklerini söyledi. Büyükelçiye göre yeni şirketleri çekebilmek için uzun vadeli planlama yapabilmelerinin koşullarını yaratmak gerekiyor.

Ekonomi 10 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Schulz, enerji piyasalarında stratejik olarak önemi artan bir konu olan hidrojenin geliştirilmesi yönünde Türkiye ve Almanya'nın önemli adımlar attığını ifade etti.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye’de bulunan Alman şirketlerin buradaki operasyonlarından çok memnun olduklarını bildiklerini belirterek yatırım için yeni şirketler çekmenin ipuçlarını verdi. Schulz, Alman şirketlerinin çok olumlu deneyimler edindiklerini bildiklerini ifade ederek şöyle konuştu:

“Fakat yeni yatırımcıları çekmek ayrı bir konu. Bazı şirketlerin Türkiye’de yatırım yapmaktan çekindiklerini de biliyoruz. Yatırım koşullarının cazip olması gerekiyor. Bu koşulların arasında yasal güvenceler, planlama güvenliği yani uzun vadeli plan yapabilmeleri ve finansman konusunda kolaylıklar olmalı. Bunlar bekledikleri olumlu çerçeve koşulları.”

Türkiye’nin yeni üretim merkezi ve tedarik zinciri oluşturma noktasında Avrupa’ya yakın olmasının büyük bir avantaj olduğunu dile getiren Schulz, şirketlerin Covid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası güvenilir piyasa arayışına girdiklerini, Türkiye’nin de coğrafi konumu ve potansiyeli açısından önemli bir ülke olduğunu vurguladı.Türkiye’nin coğrafi konumu ve potansiyeli açısından önemli bir ülke olduğunu düşündüğünü söyleyen Schulz şöyle konuştu:

“Hem Covid-19 hem de savaş nedeniyle şirketler daha güvenilir piyasalara yönelmek zorunda hissettiler kendilerini. Piyasalar açısından ellerindeki imkanları çeşitlendirmeye doğru yöneldiler. Tabii ki Türkiye de bu açıdan önemli bir konumda çünkü coğrafi olarak yakın, kültürel olarak yakın ve aynı zamanda iki ülke birbirini iyi tanıyor. Yani birbirine yabancı değil. Zaten Türkiye’de örneğin güneş panelleri üretimi alanında çok önemli şirketler var. Kapsamlı üretim yapılıyor. Almanya Covid-19 salgını öncesinde de ve Ukrayna’daki savaş öncesinde de zaten yenilenebilir enerji konusunda çok yoğun bir çalışma içindeydi. Şimdi bu daha da yoğunlaşacak. Türkiye’nin bu noktada mutlaka önemli bir rolü olacaktır.”

Yabancı yatırımcı için tek engel Erdoğan faktörü değilYabancı yatırımcı için tek engel Erdoğan faktörü değil

‘Türkiye’nin yeşil hidrojen üretim koşulları uygun’

Schulz, enerji piyasalarında stratejik olarak önemi artan bir konu olan hidrojenin geliştirilmesi yönünde Türkiye ve Almanya’nın önemli adımlar attığını ifade etti. Yakın dönemde hidrojen ile ilgili iki ülkenin mutabakat zaptı imzaladığını, bazı şirketlerin Türkiye’de hidrojene ilişkin ortak bir yatırım gerçekleştirdiğini anımsatan Schulz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeşil hidrojen gerçekten stratejik açıdan gelecek vadeden çok önemli bir konu. Almanya’da sanayide kullanılan bir kaynak. Fakat gelecek için çok önemli gelişmeler vadeden bir kaynak. Bilinçli olarak sanayide kullanılırsa çok faydası ve avantajı olacak bir kaynak. Almanya tabii ki hidrojen üretebilir. Ancak ihtiyacını karşılayacak kadar üretemez çünkü gelecekte hidrojene miktar olarak çok büyük bir ihtiyaç olacak. Türkiye’de de büyük miktarda hidrojen üretiminin koşullarının olduğunu düşünüyoruz. Biz bu alanda Türkiye ile işbirliği içinde olmaktan büyük memnuniyet duyarız çünkü yenilenebilir enerji konusunda daha önce de söylediğimiz gibi işbirliğimizde olumlu gelişmeler var.”

Şimşek işe yabancı yatırımcıya söz vererek başladıŞimşek işe yabancı yatırımcıya söz vererek başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.