Amazon’un patronu Bezos, Florida’ya taşınınca 600 milyon dolar vergi ödemekten de kurtulacak

Dünyanın en zengin iş insanlarından Amazon’un kurucusu Jeff Bezos milyarlarca dolarlık hisse satışında ‘600 milyon dolar cebinde kalsın’ diye sermaye kazançları vergisinin olmadığı Florida’ya taşınıyor. Bezos'a göre taşınma kararı tamamen duygusal.

Ekonomi 15 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
150 metre boyundakiKoru adlı mega yatı Bezüs'a 500 milyon dolara maloldu.

190 milyar dolar serveti olan Jeff Bezos kasım ayında bir instagram mesajıyla 30 yıldan sonra hem anne ve babasına, hem de sahibi olduğu Blue Origin’in roketlerini uzaya yolladığı Cape Canaveral’a yakın olmak için Seattle’dan Florida’ya taşınacağını duyurdu. Bezos paylaşımında ABD’nin Kuzey Batı köşesinde yer alan Seattle’da hiçbir yerde olmadığı kadar uzun yaşadığını ve şahane anıları olduğunu söyledi. Amazon’u patronuna göre karar tamamen duygusaldı ve Seattle her zaman kalbinde olacaktı. Florida ise ABD’nin güneydoğu köşesinde.

Ancak CNBC’nin geçtiğimiz günlerdeki bir haberi taşınma kararının  gerçekten de “tamamen duygusal” olduğuna ilişkin bir ipucu verdi:  Washington eyaleti iki yıl önce 250 bin doların üzerindeki hisse senedi ve tahvil satışında yüzde 7 sermaye kazançları vergisi alınmasına ilişkin bir yasa çıkarmıştı.

Miami'de yeni hayat: Jeff Bezos - Lauren Sanchez çifti Vogue'a poz verdiMiami’de yeni hayat: Jeff Bezos – Lauren Sanchez çifti Vogue’a poz verdi

Bezos sürekli hisse satıyordu

Ancak Bezos’un taşınacağı Florida eyaletinde gelir ve sermaye kazançları vergisi bulunmuyor. CNBC’ye göre Bezos 1998’den beri hayır işlerini, Blue Origin’i ve aralarında Miami’nin “Milyarderler Sığınağı” Indian Creek’teki yeni evlerin, 150 metre boyundaki 500 milyon dolarlık Koru adlı mega yatı olmak üzere yaptığı alımların finansmanı için sürekli hisse satıyordu.

Bezos yasanın yürürlüğe girmesinin ardından geçen yıl hisse satmayı durdurdu. Halbuki daha önce SEC’e 2025 yılı sonu kadar bugünkü fiyatlarla 8,7 milyar dolar değerinde 50 milyon adet  hisse satacağını bildirmişti.

SEC’e yaptığı bildirime göre geçen hafta iki milyar dolarlık hisseyi elinden çıkartacaktı. Ancak kararından vazgeçmesi ödeyeceği 140 milyon dolar verginin cebinde kalmasını sağladı. Amazon hisseleri önümüzdeki yıllarda da değer kazanmaya devam ederse satışı Florida’da yerleşikken yapması cebinde 600 milyon doların kalmasını beraberinde getirecek. Cebinde kalacak para Kuro’nun satın alma faturasının ve masraflarının tümünü karşılayacak.

Jeff Bezos, 5 yıllık sevgilisine 20 karatlık elmas yüzükle evlenme teklif ettiJeff Bezos, 5 yıllık sevgilisine 20 karatlık elmas yüzükle evlenme teklif etti

Taşınmanın faturası da yüksek olacak

Ancak Miami’ye taşınmasının faturası da  Indian Creek’te Amerikan futbolu oyuncusu Tom Brady, Ivanka Trump ve eşi Jared Kushner ile yatırımcı Carl Icahn’ın rezidanslarının yanındaki iki malikaneye 147 milyon dolar veren çift için hayli yüksek olacak. Miami’deki emlak komisyoncuları Bezos’un muhtemelen iki evi yıkıp yeni bir ev inşa edeceğini söylüyor. Bezos’un ayrıca kendi belediyesi ve kendi belediye başkanı olan adadaki diğer mülklere de baktığı söyleniyor. Bezos’un Miami’ye taşınacağını açıklamasının ardından da Amazon da yakınlardaki Brickell’de 50,000 metrekarelik bir ofis alanı aradığını açıkladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.