Apple Çin’de iyice gözden düştü; artık ilk beşte değil

Daha önce Çin'in en çok satan akıllı telefon markaları listesinde ilk beşte yer alan Apple sırasını kaybederek yaklaşık 9.7 milyon sevkiyatla altıncı sıraya düştü. Çin'de tarihte ilk defa listenin hepsi Çinli markalardan oluşuyor.

Ekonomi 26 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Çinli markaların atağa kalkması, Apple'ı ilk beş sıralamasının dışına itti.

Çin’in en çok satan akıllı telefon markaları arasında üçüncü sırada olan Apple, listede geriye düştü. Canalys’in raporuna göre şirket, Çin’de yerel markaların elini daha da güçlendirmesiyle birlikte üç sıra birden geriledi. CNBC hesaplamalarına göre Apple, Çin’de yaklaşık 9.7 milyon sevkiyatla altıncı sıraya düştü.

ABD merkezli pazar araştırmaları şirketi International Data Corporation’a (IDC) göre de ikinci çeyrekte Çin’e yönelik iPhone sevkiyatları yüzde 3,1 düşerken, Android destekli rakipler yıllık bazda yüzde 11’lik bir artış kaydetti. Bu durum Apple’ı dört yıl sonra ilk kez ülkedeki ilk beş telefon üreticisinin dışına itti.

IDC’ye göre son çeyrekte, sevkiyatları yüzde 50 oranında artan Huawei’nin yeniden dirilişi ve Vivo, Xiaomi gibi yerel oyuncular arasında yaşanan çetin rekabet Apple’ı pazarda altıncı sıraya itti. Ülkenin sorunlu ekonomisi satışların yavaşlamasına katkıda bulunurken, yerli şampiyon Huawei, Android alternatiflerinin yeniden canlanmasına öncülük etti.

Çinli markaların hakimiyeti

Nisan ayından haziran ayına kadar Vivo, yüzde 19’luk pazar payı ve 13.1 milyonluk sevkiyatıyla ilk sıraya çıktı. Burada Çin’deki 618 e-ticaret festivalindeki satışlar etkili oldu. Oppo, yeni Reno 12 serisinin piyasaya sürülmesinin etkisiyle 11.3 milyonluk sevkiyat gerçekleştirdi. Böylece ikinci sırada yer aldı.

Huawei’nin kanatları altından ayrılan markası Honor, sevkiyatlarını yıllık yüzde 4 arttı. Şirket, 10.7 milyon teslimat gerçekleştirdi. Geçen yıl ilk beş arasına giremeyen Huawei, yüzde 15 pazar payı ve 10.6 milyon sevkiyat ile dördüncü sırada yer aldı. Huawei’nin tüketici iş kolu, Mate 60 akıllı telefonunun piyasaya sürülmesinin ardından Çin’de yeniden canlandı.

Xiaomi, ilk elektrikli aracı SU7’nin, akıllı telefonu K70’nin ve amiral gemisi 14 serisinin sağlam satışlarıyla beşinci sıraya yerleşti, Çin akıllı telefon pazarı ikinci çeyrekte yıldan yıla yüzde 10 büyüyerek, ülkede sevkiyatlar 70 milyon birimi aştı.

iPhone satışları yüzde 24 düşünce Apple Çin'deki hakimiyetini kaybettiiPhone satışları yüzde 24 düşünce Apple Çin’deki hakimiyetini kaybetti

 

Apple Çin akıllı telefon pazarında ilk kez zirveye yerleştiApple Çin akıllı telefon pazarında ilk kez zirveye yerleşti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.