Arjantin’de Milei’ye ilk tehlike sinyali döviz tahvillerinden geldi

Arjantin'in dolar cinsinden tahvilleri hükümetin ulusal para birimini korumak için döviz satmaya başlamasının rezervleri eriteceği endişesiyle değer kaybetti.

Ekonomi 17 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yüksek enflasyon protestoları sırasında "Açlık beklemez" pankartı açan bir Arjantinli.

Merkez Bankası’nı kapatma, Amerikan dolarına geçme gibi iddialı hedeflerle iktidara gelen ve ilk aylarda faizleri yükselterek enflasyonu hafif de olsa frenlemeyi başaran Başkan Javier Milei’ye ilk tehlike sinyali yabancı yatırımcılardan geldi. Arjantin’in ABD doları cinsinden tahvilleri yatırımcıların rezerv birikimi konusundaki endişeleri nedeniyle düşüşe geçti. Yeniden yapılandırılan tüm tahvillerin fiyatları, salı günü yüzde 1’den fazla düşerek kayıplarını sürdürdü. 2035 vadeli tahvil 1.7 sent, 2041 vadeli tahvil ise 1.5 sent değer kaybederek 37.29 sent ile Mart ortasından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Hükümet dolar satacağını açıklayınca işler karıştı

Arjantin’in dolar cinsinden tahvilleri, hükümetin pesoyu korumak için dolar satacağını açıklamasının ardından düşüşe geçti. Hükümetin bu kararı, yatırımcıların ülkenin döviz rezervlerinin hızla tükenebileceği endişelerini artırdı. Özellikle 2035 vadeli tahvil yüzde 4.37 düşüşle 1.7 sent değer kaybederken 2041 vadeli tahvil yüzde 3.86 düşüşle 1.5 sent gerileyerek 37.29 sent ile mart ortasından bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Tellimer Research ekonomisti Jamie Fallon hükümetin döviz satışıyla enflasyonu kontrol altına alma çabasının, yatırımcıların rezervlerin israf edileceği endişelerini artırdığını belirtti. Fallon hükümetin bu stratejisiyle kısa vadede pesoyu desteklerken uzun vadede ülkenin finansal istikrarını tehlikeye atabileceğini ifade etti.

IMF’den ‘ekonomi daha da daralacak’ tahmini geldi

Uluslararası Para Fonu (IMF) salı günü Arjantin’in 2024 GSYİH büyüme tahminini yüzde 2.8 daralmadan yüzde 3.5 daralmaya düşürdü. IMF Baş Ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas enflasyonun 2024 sonunda yüzde 140 olmasını öngördüğünü belirtti. 2023 yılı enflasyonu ise yüzde 211 olmuştu. Gourinchas hükümetin dengeli bir bütçe sunduğunu ancak bu durumun devam ettirilmesi için parlamento ile işbirliği ve yüksek kaliteli mali önlemlerin önemine dikkat çekti.

İkinci yarıda dalgalı toparlanma bekleniyor

Arjantin ekonomisinde 2024’ün ikinci yarısında dalgalı bir toparlanma öngörülüyor. Milei’nin politikaları kamu hesaplarını dengelemeye yardımcı olurken tüketim çökmüş ve ekonomik daralma nüfusun yarısını yoksulluğa itti. Analistler 2024’ün ikinci yarısında ekonomik aktivitenin yavaş yavaş toparlanmaya başlamasını öngörüyor. Ancak toparlanmanın zorlu olacağı düşünülüyor.

Hedef döviz karaborsasını bitirmek

Arjantin Merkez Bankası enflasyonu düşürmek ve para arzını dondurmak amacıyla ülkenin paralel döviz piyasalarında ABD doları satmaya başlayacak. Bu strateji, resmi ve paralel döviz kurları arasındaki farkı kapatmayı hedefliyor. Başkan Milei bu planın ekonomideki deflasyon sürecini hızlandıracağını belirtti. Ancak, halk yüksek enflasyon ve artan maliyetlerle başa çıkmakta zorlanıyor. Arjantin ekonomisi, yapısal reformlar ve mali disiplinin yanı sıra, zorlu piyasa koşulları ve yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Yatırımcılar ve halk, ekonominin geleceği konusunda temkinli ve endişeli.

Arjantin yanıyor: Hükümet karşıtı protestolarda sokaklar savaş alanına döndüArjantin yanıyor: Hükümet karşıtı protestolarda sokaklar savaş alanına döndü

Enflasyona para yetiştiremeyen Arjantin 10 bin pesoluk banknot bastıEnflasyona para yetiştiremeyen Arjantin 10 bin pesoluk banknot bastı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.