Bağ-Kur’da gün sayısı 9000’den 7200’e düşecek

Prim gün sayısı '4B' olan işveren ve esnaf için 9 bin gün olarak uygulanıyor. Bakan Işıkhan "Gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200'e düşürülmesi konusu seçim öncesinde verilen bir vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz" dedi.

Ekonomi 29 Ocak 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Faiz artışı sonrası bu ay 34 bin TL taksit ödemesi gereken bir esnafın aylık ödemesi 44 bin TL'ye çıktı.

Bağ-Kurluların prim gün sayısı işçi ve memurlar için uygulanan 7 bin 200’e indiriliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200’e düşürülmesi konusu seçim öncesinde verilen bir vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz” dedi. 2008 yılında uygulanmaya başlanan değişiklikle işçi ve memurlar için emeklilik prim ödeme gün sayısı 7200 olarak belirlenirken Bağ-Kurlular için bu rakam 9 bin olarak belirlendi. Bakan Işıkhan daha uzun süre prim ödemek durumunda kalan Bağ-Kurlular için düzenleme yapılacağını duyurdu.

SSK ve Bağ-Kur emekli zammı 49,25'e yükseltildi, memuru yakaladıSSK ve Bağ-Kur emekli zammı 49,25’e yükseltildi, memuru yakaladı

Işıkhan Bağ-Kurluların prim gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesine ilişkin soruyu şu şekilde yanıtladı:
“Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız. Bunu da prim gelirleriyle sağlıyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızı mümkün olduğu sürece istihdamda ve çalışma hayatında tutmaya gayret ediyoruz. Emeklilik aslında bir sonuçtur. Hepimiz çalışıyoruz, belli bir noktada hak ediyoruz. Burada tabii ki Bağ-Kurluların beklentisini saygıyla karşılıyorum. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200’e düşürülmesi konusunda seçim öncesinde verilen bir vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz.”

Emekliliklerini beş yıl öne çekecek

Bağ-Kur prim sayısının 9 binden 7 bin 200’e düşürülmesiyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasından faydalanamayan Bağ-Kurlu çalışanlar beş yıl önce emekli olabilecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ek zam sinyaliSSK ve Bağ-Kur emeklilerine ek zam sinyali

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.