Belirsizliğini koruyan İngiltere ekonomisine İşçi Partisi dopingi

Birleşik Krallık'ta 14 yıl sonra İşçi Partisi'nin iktidara gelmesi, belirsizliğin hâlâ sürdüğü ekonominin düzeleceğine yönelik umutları artırdı. Uzmanlara göre borsa, emlak ve konut sektörü olumlu etkilenir ancak tahvil ve döviz piyasaları aynı kalır

Ekonomi 6 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İşçi Partisi iktidarının Brexit'ten sonra bir türlü toparlanamayan ekonomiye iyi geleceğine yönelik umutlar artıyor.

Birleşik Krallık’ta perşembe günü yapılan seçimlerde İşçi Partisi büyük bir zafer kazanarak 14 yıl sonra Muhafazakârlar’dan görevi devralmaya hazırlanırken, ülkede Brexit’ten bu yana bir türlü toparlanamayan ekonominin düzelip düzelmeyeceği merak konusu. Uzmanlar, ülkede ekonomik belirsizliğin sürdüğü, yüksek enflasyonun etkilerinin hissedilmeye devam ettiği ve faiz oranlarının yüksek seyrettiği bir döneme denk gelen değişimin sonuçlarının iyi olacağı konusunda hemfikir. İktidar değişimi cuma günü piyasaları çok fazla hareketlendirmese de analistler Birleşik Krallık varlıklarının daha cazip hale gelmesini bekliyorlar. Son yıllarda Birleşik Krallık, özellikle eski Başbakan Liz Truss’ın kısa süren başbakanlığı sırasında zaman zaman piyasalarda çalkantılara yol açan sık lider değişimlerine sahne olmuştu.

Yatırımcıların cuma günü seçim sonuçlarına olumlu tepki göstermesiyle FTSE 100 endeksi yüzde 0,4 yükselirken, İngiliz Sterlini dolar karşısında hafif değer kazandı. FTSE 350 ev eşyaları ve ev inşaatı endeksi yaklaşık yüzde 1 artış gösterdi.

Merkez bankası Covid-19 yavaşlamasının ardından yüksek enflasyonla mücadele ettiği için Birleşik Krallık’ta faiz oranları yüksek seyretmeye devam ediyor. İki ana siyasi parti, seçim kampanyası sırasında yatırım ortamı için muhtemelen farklı sonuçlar doğuracak farklı ekonomik ve mali manifestolar yayınladı. Örneğin, İşçi Partisi’nin özel sermaye fonu yöneticilerinin aldıkları ücretler üzerindeki vergileri artırma vaadi iş dünyasında rahatsızlık yaratırken bunun daha geniş anlamda ne anlama gelebileceğine dair sorulara yol açtı.

Jefferies analistleri cuma günü yayınladıkları bir notta, İşçi Partisi’nin seçimleri kazanmasının Birleşik Krallık’ın “nispeten istikrarlı” görünmesine yardımcı olacağını belirterek “Birleşik Krallık varlıklarının cazibesini artırabileceği” değerlendirmesini yaptı.

Daha istikrarlı bir dönemin başlangıcı mı?

Nutmeg’in baş yatırım yetkilisi James McManus ise CNBC’ye yaptığı açıklamada, çoğu zaman piyasaların seçimleri “gerçekten umursamadığını” belirterek, “Tarihsel veriler bize seçimlerin ve sonuçlarının, beklenen sonuç elde edildiğinde piyasaları nadiren hareketlendirdiğini gösteriyor” dedi.

Hargreaves Lansdown’da para ve piyasalar müdürü olan Susannah Streeter, bu hafta yayınladığı bir notta McManus’un yorumlarını genel olarak tekrarladı ancak ekonomi üzerinde bir miktar etki olabileceğini de ekledi: “İşçi Partisi’nin kazanması, İngiltere için daha istikrarlı bir dönemi başlatabilir. Bu da İngiltere’ye yönelik yatırımcı duyarlılığını desteklemeye yardımcı olacak.”

Streeter, bazı sektörlerin ve dolayısıyla belirli hisse senetlerinin de etkilenebileceğini belirtti. Streeter’a göre İşçi Partisi’nin halihazırda yüksek maliyetler nedeniyle zor durumda olan su şirketlerine yönelik cezaları artırmayı planlaması, kamu hizmetleri sektörü üzerindeki baskıyı artırabilir. Bu arada partinin ülkenin savunma bütçesini artırma vaadi, özellikle havacılık sektörünün yeni teknoloji ve ekipmanlara yapılacak ek harcamalardan faydalanmasını sağlayabilir.

‘Emlak piyasaları ve konut sektörü olumlu etkilenir’

Zoopla araştırma müdürü Richard Donnell CNBC’ye yaptığı açıklamada, tüm tarafların daha fazla konut inşa etme planlarının emlak ve konut sektörünü etkileyebileceğini belirterek, “Yatırımcılar konut inşasına odaklanılmasını memnuniyetle karşılayacaktır” dedi.

Susannah Streeter da İşçi Partisi’nin yeni ve uygun fiyatlı evler inşa etme planları nedeniyle bazı konut inşaatı hisselerinin de destek görebileceğini söyledi.

Ancak Nutmeg’den McManus’a göre daha geniş ekonomik gelişmeler de bir faktör olacak. Faiz oranlarının düşmesiyle birlikte mortgage oranlarının da düşeceğini ve bunun da daha fazla insanın ev alıp satmasına yol açabileceğini belirten McManus, bunun mobilya ve yapı marketleri gibi diğer işletmeler için de zincirleme etkileri olabileceğini sözlerine ekledi.

Investec’te hisse senedi analisti olan Aynsley Lammin, İşçi Partisi’nin zorunlu konut inşası hedeflerini geri getirme planının sektör için planlama ve arzı artıracak “hızlı bir kazanç” olacağını söyledi.

RBC’nin Avrupa sermaye malları araştırma başkanı Mark Fielding de inşaat sektörünün İşçi Partisi’nin ezici zaferinden önemli bir fayda sağlayacağı konusunda hemfikir olduğunu belirterek “Konut inşaatçıları ve tedarik sektörü için harika” diyerek iki itici faktöre dikkat çekti.

Seçim sonucu yanıltmasın, İngiltere'de de merkez geriliyor, aşırı sağ yükselişteSeçim sonucu yanıltmasın, İngiltere’de de merkez geriliyor, aşırı sağ yükselişte

10 Numara'da yeni isim: Keir Starmer kimdir?10 Numara’da yeni isim: Keir Starmer kimdir?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.