Elon Musk’ın uzay ve haberleşme şirketi SpaceX’te hisse satışı iddiası

Bloomberg Elon Musk’ın SpaceX'e yeni bir sermaye girişi için hisse satışı yapacağını öne sürdü. Satış gerçekleşirse şirket değeri 200 milyar dolara ulaşacak. Ama Musk bu haberleri yalanladı 'Nakte ihtiyacımız yok, aksine hisseleri geri alıyoruz' dedi

Bilim Teknoloji 24 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Bloomberg'e göre Elon Musk SpaceX'in değerlemesini 200 milyar dolara çıkardıktan sonra satacak.

Amerikalı ünlü tekno girişimci Elon Musk’ın sahibi olduğu ve halka da açık olmayan en önemli şirketi, uzay ve haberleşme alanında çalışan SpaceX. Bu şirket bir yandan uzaya yeniden kullanılabilir roketler göndererek dünyada öncü konumda, bir yandan da ‘StarLink’ adı verilen uyduları yoluyla dünyanın en büyük internet servis sağlayıcılarından birine dönüşmekte.

SpaceX’i Musk tek başına ve kendi parasıyla kurmuş da olsa, şirket zaman içinde ihtiyaç duyduğu ilave sermaye için Amerikan finans dilinde ‘tender offer’ adı verilen bir yöntemle zaman zaman bir çeşit ihale açarak en yüksek teklifi verenlere bir miktar hisse sattı. Şirkette ayrıca çalışanların da kendi hisse opsiyonları var.

ABD’li haber ajansı Bloomberg’in şirket içinden bazı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, SpaceX bir kez daha böyle bir ‘tender offer’ satışına hazırlanıyor. Bu sefer, isterlerse şirket çalışanları da ellerindeki hisseleri satabilecekler.

Bilgilerin gizli olması nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, SpaceX’in haziran ayında başlayabilecek bir ‘tender offer’i tartıştığını söyledi. Kaynaklardan biri yaklaşmakta olan ‘tender offer’ fiyatının henüz belirlenmediğini ancak SpaceX’in hisse başına 108 ila 110 dolar arasında teklif vermeyi değerlendirdiğini söyledi.

Eğer hisse satışı bu fiyattan gerçekleşirse SpaceX de 200 milyar dolarlık bir değere ulaşacak. Oysa şirketin kabul ettiği en son ‘tender offer’da SpaceX’in değeri 180 milyar dolara ulaşmıştı. SpaceX şimdiden piyasa değeri açısından dünyanın en büyük halka açık şirketlerinden bazılarıyla aynı seviyede.

Kaynaklar ayrıca şartların kesinleşmediğini ve ihale teklifinin boyutunun alıcının şartlarına bağlı olarak değişebileceğini kaydetti.

Musk X’te yayımladığı bir gönderide periyodik ihale tekliflerine atıfta bulunarak “Çalışanlar ve yatırımcılar için her 6 ayda bir likidite turları yapıyoruz” demişti. Ancak Musk daha sonra yaptığı bir açıklamayla yeni bir ‘tender offer’ için kapıyı kapattı. ‘İlave likiditeye ihtiyacımız yok, aksine biz sattığımız hisseleri geri alıyoruz’ dedi.

Musk’ın büyüsü bozuldu: Tesla çalışanların yüzde 10’unu işten çıkarıyorMusk’ın büyüsü bozuldu: Tesla çalışanların yüzde 10’unu işten çıkarıyor

'BBG Dünya' yakında vizyonda: SpaceX, Amerikan istihbarat ajansı için casus uydu ağı inşa ediyor‘BBG Dünya’ yakında vizyonda: SpaceX, Amerikan istihbarat ajansı için casus uydu ağı inşa ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.